Târgurile de Crăciun din Belgia: Bruxelles

Târgurile de Crăciun din Belgia: Bruxelles
 
 

În Bruxelles am venit strict pentru a lua pulsul atmosferei de Crăciun din centru. Întâi am făcut un mic ocol până la Atomium, monumentul care reprezintă un atom mărit de 165 miliarde de ori.  Se poate și vizita însă noi am pornit mai departe spre oraș.

Atomium

Catedrala romano-catolică Sf. Mihail și Sf. Gudula, situată în Piața Sf. Gudula.

Catedrala Sf Mihail si Sf Gudula

Încă din secolul 9 exista pe acel loc o capelă dedicată Sf. Mihail, iar în secolul 11 a fost începută construcția sub forma unei biserici romanice. Atunci au fost aduse aici moaștele Sf. Gudula. În secolul 13 a început construcția turnurilor, durata totală a construcției catedralei în stil gotic fiind de 300 de ani.

Piața Mare

Nu am mai mers mult până când am ajuns în Piața Mare (Grote Markt), probabil cel mai frumos loc din Bruxelles, unde se află Primăria, câteva superbe case de breaslă și Broodhuis. Dacă mai pui și că totul era decorat de poveste… este cu siguranță atracția istorică de top a orașului.

Primaria Bruxelles

Primăria Bruxelles (foto sus dreapta) a fost construită în stil flamboaiant gotic în secolul 15. Față în față cu primăria se află Broodhuis (Casa de pâine), o clădire superbă din secolul 19. În prezent aceasta găzduiește Muzeul Orașului Bruxelles, unde pot fi văzute colecții valoroase de obiecte de artă, ce reprezintă istoria interesantă a orașului. La începutul secolului 13, pe acel loc, se afla o construcție din lemn unde brutarii vindeau pâine, de acolo și numele clădirii – Broodhuis (Casa de pâine – foto jos stânga).  

Piata Mare, Bruxelles

Piata Mare, Bruxelles

După ce facem poze în toate direcțiile (așa era de frumos), ne pierdem printre străduțele pline de viață din apropiere. Și imediat cădem pradă delicioaselor  waffel-uri belgiene, om-nom-nom-nom Smile. Așa de bine arătau și așa de bune au fost încât nici nu am apucat să le fac o poză! Smile

Bruxelles centru

Mascota orașului Bruxelles

După ce mai înaintăm puțin ajungem în locul unde se află marea emblemă a orașului și unul din cele mai cunoscute monumente belgiene, Manneken Pis (Micul Jullien). Și ce vedem noi acolo? Un grup aglomerat în jurul unei statui-fântână, care reprezintă un copil în timp ce se ușurează mândru Laughing Da, chiar caraghios, dar să aflăm puțin și despre istoria la baza ei și de ce se înghesuie turiștii să îi facă băiețelului poze în momentul lui de glorie. Există multe legende la baza existenței acestei mascote a orașului, iar una haioasă sună cam așa: Micul Jullien a avut o dată ca niciodată acea nevoie și unde să o facă decât la ușa unei vrăjitoare. Vrăjitoarea, furioasă, ca să îl pedepsească, a făcut în așa fel încât băiețelul să urineze în continuu, pentru totdeauna Laughing Un bărbat curajos a văzut tot ce s-a întâmplat și a înlocuit băiatul cu o statuie, în acest fel eliberându-l de urina eternă Laughing

Micul Jullien

Mai departe mergem prin centrul modern al orașului, unde peste tot găsim standuri cu suveniruri, mâncare și toate nebuniile care au mai mult sau mai puțin legătură cu Crăciunul. În fața Teatrului Regal La Monnaie este amenajat un patinoar și clădirea este luminată superb, ca mai toate clădirile monument din oraș în această perioadă.

Teatrului Regal La Monnaie

Bruxelles centru

La final ne întoarcem în Piața Mare și am fost impresionați de frumusețea cu care totul a fost amenajat cu instalații de Crăciun. Aici ne luăm rămas bun de la frumoasa Belgie și promitem să ne întoarcem, că tare frumos a fost!

Piata Mare, Bruxelles

Piata Mare, Bruxelles

Bruxelles centru

Îmi dau seama că dacă ar trebui să aleg cel mai frumos îmbodobit de Crăciun oraș belgian (din cele văzute până acum – Antwerp, Bruges, Gent și Bruxelles) mi-ar fi imposibil. Anul acesta urmează Liège și mă aștept să fie la înălțimea "superbității" celorlalte. Fiecare este extraordinar în felul lui și mai ales diferit! Dar toate au ceva în comun, sunt pline de cultură, arhitectură, sunt turistice și au o atmosferă de vis în care merită să vă pierdeți (așa la figurat Laughing) măcar o dată. 

Poze deosebite de la Târgul de Crăciun din Bruxelles


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers