Târgul de Crăciun din Cracovia, cel mai fermecător loc din Polonia

Târgul de Crăciun din Cracovia, cel mai fermecător loc din Polonia
 
 

Deoarece nu vizitasem până acum Polonia, am decis să descopăr unul dintre cele mai frumoase orașe din această țară, în cel mai fermecător sezon. Așa am ajuns să vizitez târgul de Crăciun din Cracovia, o experiență excepțională, pe care nu trebuie să o ratezi nici tu.

Cracovia este un oraș destul de mic, pe care îl poți explora chiar și într-o zi, iar piața de Crăciun amenajată în fiecare an în centrul orașului este o atracție turistică în sine. Aici poți cumpăra o mulțime de suveniruri și obiecte hand made ce reflectă cultura și tradițiile minunate ale acestei țări, iar apoi te poți delecta cu o mulțime de preparate savuroase, pregătite cu migală de localnici.

Atmosfera este cu totul specială, astfel încât nu mi-a luat prea mult să intru în spiritul Crăciunului, asta deși era doar începutul lui decembrie. Iată ce minunății am descoperit la târgul de Crăciun din Cracovia.

Unde și când are loc târgul de Crăciun din Cracovia

Principalul târg de Crăciun din Cracovia se desfășoară chiar în centrul orașului, în Rynek Główny, frumoasa Hală a Postăvarilor (Sukiennice), fiind un fundal spectaculos. Aici sunt amenajate zeci de căsuțe decorate de sărbătoare, vizitate zilnic de mii de curioși.

Targul de Craciun Cracovia

Cracovia

În acest an piața a fost inaugurată în 24 noiembrie și va rămâne deschisă până în 26 decembrie. Intrarea la târgul de Crăciun este gratuită.

Târgul de Crăciun din Cracovia pe hartă

Ce am găsit la târgul de Crăciun din Cracovia

Așa cum spuneam, la târgul de Crăciun din Cracovia vei găsi o mulțime de suveniruri și lucruri deosebite, majoritatea lucrate manual. Poți să-ți cumperi haine și accesorii din blană, tacâmuri și obiecte de bucătărie din lemn, decorate cu fețe simpatice, coronițe colorate de sărbători, turtă dulce în diferite forme, "tradiționalii" magneți și alte suveniruri care să-ți aducă aminte de aventurile tale în Cracovia, precum și o mulțime de globuri și decorațiuni de Crăciun.

Targ de Craciun

Targ de Craciun Europa

Majoritatea obiectelor, deși ceva mai scumpe decât în magazinele din oraș, au prețuri rezonabile, astfel că nu riști să-ți faci o gaură prea mare în buget. O coroniță de Crăciun costă între 10 și 50 de zloți, iar prețurile unui glob din sticlă pornesc de la 5 zloți și pot ajunge la 45 de zloți, în funcție de mărime. Pentru a-ți da mai bine seama de aceste prețuri, 1 zlot este aproximativ 1,1 lei.

Coronite de Craciun

Preparate tradiționale la târgul de Crăciun din Cracovia

Mâncarea bună stă la loc de cinste la târgul de Crăciun din Cracovia și ai o mulțime de preparate tradiționale delicioase dintre care să alegi. Cei mai populari sunt cârnații prăjiți care se vând la aproape orice stand cu mâncare. O astfel de gustare costă în jur de 12 zloți, la care poți adăuga cartofi prăjiți sau ciuperci prăjite, pentru care vei mai scoate din buzunar încă 10 zloți.

Varza acră este un preparat foarte îndrăgit în acest oraș și o poți mânca cu diferite feluri de carne, pentru care vei da tot în jur de 10 zloți.

Mancare targul de Craciun Cracovia

Una dintre cele mai populare preparate tradiționale din Cracovia este un fel de cașcaval afumat numit oscypek, pe care îl vei recunoaște imediat după decorațiunile sale. Acesta se servește felii subțiri, prăjite pe grătar și acoperite cu dulceață de coacăze. Deși combinația poate părea mai ciudată, merită să o încerci. O felie din acest cașcaval prăjit costă în jur de 4 zloți. Dacă îți place, îți poți cumpăra oscypek și pentru acasă, prețurile fiind între 2,5 și 50 de zloți, în funcție de cantitate.

oscypek

Cascaval prajit polonia

Un alt preparat tradițional polonez sunt pierogi sau colțunași. Și aceștia sunt extrem de populari la târgul de Crăciun din Cracovia. Colțunașii au diferite umpluturi, dulci sau sărate, de la carne de vită, varză acră, ciuperci sau linte, la brânză dulce sau diverse dulcețuri; și pot fi prăjiți sau fierți. O porție de 6 pierogi cu diverse umpluturi costă 10 zloți.

Pierogi

Bineînțeles, colacul săsesc nu putea să lipsească de la târgul de Crăciun din Cracovia. Aici sunt ceva mai mici decât cei pe care i-am găsit în Budapesta sau în diferite orașe din România, iar de multe ori sunt umpluți cu înghețată, Nutella sau frișcă. Prețurile pentru un colac săsesc încep de la 11 zloți, în funcție de arome.

Colac sasesc Polonia

La fel ca la majoritatea târgurilor de Crăciun din Europa, băutura cea mai populară este vinul fiert, mai ales când se lasă seara, iar frigul este și mai năprasnic. Cei care nu vor să consume alcool, au la dispoziție ceai, cafea sau ciocolată caldă.

La final, nu uita să faci și o plimbare cu trăsura trasă de cai. Superbii armăsari sunt îmbrăcați în straie de sărbătoare și își așteaptă cuminți călătorii la marginea târgului.

Targul de Craciun din Cracovia

Locuri de cazare în Cracovia

Prețurile la locurile de cazare în Cracovia sunt și ele destul de avantajoase, chiar și în perioada Crăciunului. De asemenea, în acest oraș vei găsi o mulțime de apartamente frumoase pe care le poți închiria pe o perioadă scurtă de timp. Iată ce locuri de cazare îți recomand în Cracovia.

Poți găsi și alte oferte de cazare în Cracovia aici.

Tu ai vizitat târgul de Crăciun din Cracovia? Povestește-ne experiența ta!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers