Târgul de Crăciun din Budapesta, cel mai colorat loc din capitala Ungariei

Târgul de Crăciun din Budapesta, cel mai colorat loc din capitala Ungariei
 
 

Dacă vrei să te bucuri de spiritul sărbătorilor de iarnă într-un oraș european, dar nu vrei să călătorești prea departe, îți recomandăm să vizitezi târgul de Crăciun din Budapesta. Acesta se organizează în fiecare an în piața Vörösmarty și rămâne deschis aproape două luni, astfel că ai timp suficient să-l vizitezi. 

Unde și când are loc târgul de Crăciun din Budapesta

În acest an, târgul de Crăciun din Budapesta s-a inaugurat în 10 noiembrie și va rămâne deschis până ultima zi din an, partea cu mâncare și băuturi, și până în 28 de decembrie, zona cu suveniruri.

Târgul se desfășoară în piața Vörösmarty, în centrul orașului, aceasta fiind una dintre cele mai mari și mai frumoase piețe din Budapesta. Deoarece este un eveniment extrem de îndrăgit de localnici și turiști, trebuie să te aștepți la mulțimi generoase de vizitatori, mai ales în decembrie.

Orarul târgului de Crăciun din Budapesta

Zona cu mâncare și băutură:

  • luni – joi: 10 – 21
  • vineri – duminică: 12 – 22
  • 24 decembrie: 10 – 16
  • 25, 26 decembrie: 10 – 18
  • 31 decembrie: 10 – 04

Zona cu suveniruri:

  • luni – joi: 10 – 20
  • vineri – duminică: 10 – 21
  • 24 decembrie: 10 – 14
  • 25,26 decembrie: 12 – 18

Ce vei găsi la târgul de Crăciun din Budapesta

Pofticioșii vor fi în paradis la târgul de Crăciun din Budapesta. Aici te poți delecta cu cele mai bune preparate tradiționale maghiare precum gulaș, langoși, ștrudel, cârnați și fripturi, fursecuri de Crăciun și legendarii colaci săsești. Bineînțeles, nu lipsesc vinurile fierte, punci, ciocolata caldă, ceaiul și alte băuturi calde care te ajută să reziști frigului.

Prețurile, deși ceva mai piperate decât în alte locuri din Budapesta, nu sunt exagerate. Astfel, un langoș costă între 900 și 2.000 forinți, în funcție de topping, un cârnaț prăjit este în jur de 1.500 forinți, o bucată de ștrudel, 600 forinți, un colac săsesc este cam 1.200 forinți, o cană de vin fiert este 600 de forinți, iar una de punci este 500 forinți.

Targul de Craciun din Budapesta

Fotografie preluată de pe hungarywanderer.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Dacă vizitezi târgul de Crăciun din Budapesta trebuie să încerci și o cană de Krampampuli, o băutură tradițională maghiară de sărbători, ce conține rom, vin fiert alb, ceai, suc de portocale și lămâie, stafide, curmale, smochine, prune uscate și coji de portocale glasate. Există o întreagă procedură prin care se face această băutură, pe care o poți observa la târg.

Mancare targ de Craciun Budapesta

Fotografie preluată de pe welovebudapest.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Evenimente speciale la târgul de Crăciun din Budapesta

Pe lângă căsuțele cu suveniruri, produse hand made, decorațiuni de Crăciun și tarabele cu mâncare și băuturi, la târgul de Crăciun se organizează și în jur de 160 de evenimente speciale. Astfel, în weekend au loc spectacole de păpuși, pentru copii, iar aproape în fiecare zi are loc cel puțin un concert.

În fiecare duminică din postul Crăciunului, la uriașa Coronița de Advent din mijlocul târgului se aprind lumânări în cadrul unei procesiuni speciale. La cabana de joacă a copiilor au loc ateliere pentru prichindei de două ori pe zi, începând din 3 decembrie, la ora 10 și la ora 14.

De asemenea, copiii cuminți pot să-l cunoască pe Moș Crăciun sau Joulupukki, în 6 decembrie, de la ora 15, în cabana lui de lângă scena târgului.

Mos Craciun in Budapesta

Fotografie preluată de pe budapestfreeevents.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ce mai poți face în Budapesta de Crăciun

Pe lângă uriașul târg de Crăciun din centrul orașului, Budapesta se mândrește cu o altă piață tematică organizată în fața Bazilicii Sf. Ștefan. Aici poți admira un brad de Crăciun enorm, poți să te delectezi cu preparate tradiționale, poți cumpăra cadouri și suveniruri. Dar, cea mai îndrăgită atracție de la târgul de Crăciun din fața Bisericii Sf. Ștefan este patinoarul de 200 de metri pătrați.

Targul de Craciun Bazilica Sf Stefan - Budapesta

Fotografie preluată de pe newmarketholidays.co.uk. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

O altă piață de Crăciun se organizează pe Deák Ferenc utca, cunoscută drept Strada Modei. Aici vei găsi tradiționalele tarabe cu mâncare, dar și o mulțime de magazine ale celor mai faimoși designeri de modă.

Târguri de Crăciun similare se organizează și în piețele Liszt Ferenc, Erzsébet și Bakáts, în timp ce Festivalul de Advent are loc în parcul Városháza, unde vei găsi o mulțime de spectacole pentru întreaga familie.

Dacă vizitezi Budapesta în acest sezon, trebuie neapărat să faci o plimbare cu tramvaiul de Crăciun, adică tramvaiul numărul 2. În fiecare iarnă, acest tramvai este decorat cu aproape 40.000 de LED-uri albastre și albe, fiind o experiență cu totul specială.

O altă tradiție de Crăciun este spectacolul de balet Spărgătorul de Nuci, care are loc la Opera de Stat din Budapesta.

Tramvai Craciun Budapesta

Fotografie preluată de pe select-voyages.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Locuri de cazare în Budapesta

Dacă vrei să vizitezi târgul de Crăciun din Budapesta și celelalte locuri magice de sărbători, iată ce opțiuni de cazare îți propunem în această perioadă:

Dacă aceste hoteluri nu te tentează, iată și alte oferte aici.

Atracții turistice de Crăciun în Budapesta

Tu ai vizitat târgul de Crăciun din Budapesta? Ce impresie ți-a făcut?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers