Țara cu cele mai multe mall-uri, Singapore

Țara cu cele mai multe mall-uri, Singapore
 
 

Mi-am dorit mult să ajung în Asia. Și mă gândeam care va fi prima țară pe care o voi vizita. Și încercam să îmi imaginez cum va fi, pe baza episoadelor din Globe Trekker știute aproape pe de rost sau din No reservations, când Anthony Bourdain împărțea harta lumii în funcție de specificul gastronomic al fiecărei țări, sau a articolelor citite pe blogurile plimbărețe.

Și s-a întâmplat ca primele contacte cu lumea răsăriteană să fie în Singapore și Bangkok. Alegeri foarte bune pentru a începe să cunoști Asia, atât de diferită de Europa.

Satisfacții, mândrii, bucurii, plăceri, entuziasm, nerăbdare, oboseală, nehotărâre, epuizare. Acestea sunt stările prin care am trecut încet-încet și de la una la alta. Zâmbete, dor, bucurii, mulțumire – acestea sunt stările pe care mi le dau acum amintirile acelor două săptămâni.

Mă uit la poze. Era cald, înnăbușitor, chiar și seara. Sunt tot eu, dar sunt departe, la multe grade Celsius, longitudinale și latitudinale de casă. Sunt norocoasă. Stau în echilibru deasupra Ecuatorului. Și ca un copil mic mă bucur de fiecare gură de aer, mireasmă, adiere, chip văzut, zâmbet schimbat, mă mir de tot ce văd și îmi amintesc unde sunt. Și totul este un wow!

Primul contact cu gigantii de sticla

Singapore

Adaptarea în Singapore a fost ușoară, totul este ușor de intuit și înțeles, este o stranie ordine nemțească amestecată cu stilul lejer asiatic, un fel de haos controlat. Mi-a plăcut și m-am simțit integrată acolo, poate tocmai pentru că și eu sunt un amestec ciudat și contrastant de rațiune și meticulozitate, combinate cu o dezordine orientală.

Metroul din Singapore

Metroul are un sistem inteligent de acces, pentru a eficientiza călătoriile, plata făcându-se abia la ieșire, pe baza cardului activat la intrare și în funcție de distanța parcursă. Altfel spus, nu trebuie să-ți faci calcule înainte, să știi câte stații mergi și de câte ori schimbi. Metroul sau autobuzul se așteaptă stând frumos la coadă, locurile exacte de oprire și de deschidere a ușilor fiind clar indicate. Așa că ei nu știu ce e îmbulzeala pentru a prinde loc.

Se dau amenzi usturătoare pentru consumul de alimente sau băuturi în spațiile publice. Deci nu au covrigării și patiserii la metrou, dar nici ambalaje aruncate pe lângă coș sau resturi de shaorma lăsate în coșurile din spațiile publice. Și nici mirosuri neplăcute aș adăuga.

Oamenii, tineri și bătrâni, stau cu nasul în telefoane și tablete în mijloacele de transport. Surprinzător, wireless-ul fiind extrem de prețios acolo, nu ca la noi.

Mall-urile din Singapore

Brazi impodobiti cand afara sunt peste 30 de grade

Skyway

Mall-urile... hmmm, eu credeam că în București sunt multe. În Singapore se intră/iese (de) la metrou prin mall, se traveresează strada prin mall, se intră în spital prin mall. În intersecțiile mari, în funcție de direcția în care vrei să ieși de la metrou, treci printr-un alt mall. Cum spunea ghidul meu online, Singapore este singurul mall care face parte din ONU. Iar la aerul condiționat nu se face economie, în toate spațiile închise - metrou, magazine, hoteluri.

Se circulă pe partea stângă, atât rutier, cât și pietonal, fie că sunt trotuare sau scări rulante, lucru care nu părea la fel de bine definit în Londra, din care tocmai veneam noi.

Traversarea se face doar pe la trecerea de pietoni, cu risc de amendă dacă o faci prin zone nemarcate, spre deosebire de alte părți din Asia de Sud-Est, unde zebra de pe șosea nu prea este luată în seamă de nimeni. Îmi amintesc acum de o emisiune de travel din India, unde cineva întreba de ce nu opresc șoferii la trecerea de pietoni. Răspunsul a fost "păi dacă oprim traveresează prea mulți".

În zonele școlilor și ale spitalelor, pe lângă clasicul buton de "press for green man" există posibilitatea schimbării instantanee a culorii semaforului cu cartele speciale, de către elevi și bătrâni.

În zonele rezidențiale sunt ceva mai puține malluri, în schimb este o invazie de magazine de corpuri de iluminat, cam ca băncile și farmaciile la parterul blocurilor în București.

Clădirile nu au parter. Adică au, dar se consideră etajul 1, așa cum am putut observa în lifturile din mai multe clădiri.

Celebrul Please mind the platform gap se traduce și în celelalte limbi vorbite de etniile cele mai prezente în Singapore, iar într-una dintre aceste limbi suna cam așa: But heapi heapi... (nu am reținut și continuarea, din păcate).

Străzile din Singapore

Universal Studios si Insula Sentosa

În Singapore, ca oriunde în Asia, it's all about the streets. Poți să te bucuri de câteva zile petrecute doar în aer liber, fără activități indoor. Ne-am plimbat pe străzi, în cartiere rezidențiale sau business, în zona nouă cu zgârâie-nori, dar și în cea cu clădiri coloniale. Am bătut la pas și cartierul roșu, dar și zona naturală a parcurilor, pădurilor de mangrove și a plajelor. Am alergat prin faimosul parc de distracții, Universal Studios. Am mâncat pe străzi și în piețe înconjurați de alți turiști, dar și rupți de grupurile de călători, în mijlocul indienilor. Ne-am plimbat cu metroul și cu autobuzul supraetajat. Am făcut night safari printre lei, hiene și elefanți. Am mirosit orhideele în Cloud Forest. Ne-am urcat în copaci pentru a ne bucura de lumini, culori și muzică în Skyway.

Mi-a plăcut în Singapore mai mult decât aș fi crezut. În ciuda căldurii și a umidității, a aspectului foarte modern, în care nu se regăsește prea ușor stilul asiatic la care mă așteptam eu. Nu m-am plictisit, așa cum fusesem avertizată, ba chiar au rămas lucruri pe care nu le-am făcut și locuri pe care nu le-am văzut. Așa că va exista, cândva, un next time.

Poze deosebite din Singapore


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers