Taj Mahal in cateva fotografii

Taj Mahal in cateva fotografii
 
 

Povestea de iubire dintre imparatul mogul Shah Jahan si devotata sa sotie Mumtaz Mahal s-a incrustat maiastru in marmura alba a mausoleului Taj Mahal, de pe malul fluviului Yamuna.

La 200 km departare de capitala Indiei, New Delhi, orasul Agra este rascolit an de an de valurile de turisti care doresc sa simta intens sentimentul de admiratie fata cel mai frumos edificiu din lume. De oriunde ai privi mausoleul si oricum s-ar misca lumina soarelui in jurul lui, armonia perfecta a liniilor se intipareste in memorie pentru totdeauna.

Taj Mahal, India

Cei 22 de ani de constructie a mausoleului unde a fost inmormantata Mumtaz sunt numarati de micile turnuri de pe poarta de acces in gradina decorata cu flori si fantani. Odata ce ai patruns in linistea curtii, domul si minaretele Taj Mahal-ului se proiecteaza pe cer si in apa cu aceeasi eleganta.

Taj Mahal, India

Pajistile, tufisurile si copacii din laturile gradinii decoreaza pestrit orice tablou al mausoleului, iar cele doua cladiri gemene din stanga si din dreapta edificiului desavarsesc simetria intregului ansamblu arhitectural. Rosul gresiei moscheii si a casei de oaspeti pare a sugera doua flori delicate, inflorite alaturi de albul mausoleului, al carui dom seamana cu o mare floare regala atarnata din cer. De aceea, artistii anonimi au ales sa ciopleasca delicat marmura cu irizatii cenusii si sa o impodobeasca cu pietre pretioase, stralucind in lumina amiezii. Florile sculptate au cucerit, in final, exteriorul si interiorul mausoleului, ca intr-un mare buchet dainuind in memoria celei iubite, al carei mic mormant ocupa mijlocul incintei.

Taj Mahal, India

Intr-o zi obisnuita, orice fotografie a Taj Mahal-ului prinde puzderia de turisti care, ordonati, inconjoara in coada laturile mausoleului. Zeci de mii de oameni ajung zilnic sa stea cinci minute langa mormantul lui Mumtaz, si alte cateva ore de odihna prin moschee si prin gradina. Unii sosesc la primele ore ale diminetii, altii prefera lumina dupa-amiezii sau cea a serii, pentru a surprinde cele mai frumoase nuante date de alunecarea razelor pe marmura alba: rozul pal, ivoriul, galbenul, bejul, argintiul.

Odata cu lasarea noptii, mausoleul adoarme in intuneric si vizitarea lui se inchide; doar cand este luna plina, grupuri restranse de turisti pot prinde miezul noptii in incinta si pot fotografia marmura sub stralucirea astrului nocturn.

Taj Mahal, India

Se spune ca, pe malul opus al fluviului, Shah Jahan planuise sa construiasca, pentru el, un Taj din marmura neagra, insa afland, fiul sau mostenitor l-a inchis in fortul din Agra, caci deja visteria mogulilor se golise dupa cheltuielile enorme ale celor 22 de ani de munca asidua la mausoleu. Printr-o mica fereastra, imparatul a putut sa priveasca, de la departare, timp de 8 ani, monumentul celei pe care o iubise intr-atat de mult, incat i-a daruit cea mai pretioasa bijuterie arhitecturala din lume.

Taj Mahal, India

 

Desi Taj-ul cel negru nu a mai fost ridicat, Shah Jahan se odihneste azi alaturi de sotia lui, in subsolul edificiului. Afara, pe platformele de marmura si gresie si pe aleile intortocheate, oamenii se lasa vrajiti la nesfarsit de povestea de iubire a Indiei, savarsita intr-un paradis pamantean.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers