Sulina: un oraş mic, primitor şi mereu surprinzător

Sulina: un oraş mic, primitor şi mereu surprinzător
 
 

Sulina! De unde să încep? Am atatea să vă spun despre acest loc minunat!

Precum probabil aţi observat pe harta, este cel mai estic oraş al României: mic, primitor, mereu surprinzător şi extrem de pitoresc. Accesul către oraş se face pe Dunăre, de la Tulcea, fie cu nava rapidă, fie cu catamaranul, fie cu nava pasageră şi, de ce nu, chiar și cu o şalupă.

Povestea aceasta nu este despre obiectivele din oraş, precum cimitirul maritim sau Farul din 1802, ci despre acele elemente pentru care eu revin mereu cu drag în acest colţ de rai: plaja, Delta, gura de vărsare a braţului Sulina, pădurea Letea şi impunatoarele nave de mărfuri ce acostează aici.

Să începem cu plaja. Trebuie sa ştiti că la plajă se ajunge cu microbuzul, taxiul sau printr-o plimbare de 20-30 minute pe jos. Nu vă lăsaţi descurajaţi de distanţă; merită efortul, dacă aveţi şapcă pe cap şi apă la voi. Plaja din Sulina nu este una amenajată în adevăratul sens al cuvântului, însă veţi găsi şezlonguri şi umbrele de închiriat, precum şi câteva terase unde puteţi servi prânzul sau o bere rece. Frumuseţea acestui loc constă tocmai în sălbaticia lui, în depărtarea faţă de "civilizaţie" şi în simplitatea prin care emană "libertate".

Sulina

Sulina

Sulina

Odată reîntorşi în oraş de la plajă, veţi avea ocazia să admiraţi cele mai spectaculoase apusuri de soare, iar daca mai găsiţi şi o navă acostată în raza vizuală, puteţi deja să vă pregatiţi aparatele foto; veti avea ce arăta prietenilor!

Sulina

Sulina

Fiindcă sunteţi la Sulina, nu rataţi ocazia să încercaţi preparate din peşte. Căutaţi o terasă unde sunt programate cântări live şi nu uitaţi să folositi metode de protecție anti-ţânţari. Doar sunteţi pe malul Dunării!

Și pentru că nu puteţi merge la Sulina doar pentru plajă, programaţi-vă o excursie la obiectivele din apropiere. Preţurile si numerele de contact sunt scrise pe bărcile legate la malul Dunarii, de-a lungul falezei. 

Sulina

Sulina

Dintre multiplele destinaţii (lacul Roşuleţ, lacul Roşu, lacul Puiu, Periprava, golful Musura etc), preferatele mele sunt Pădurea Letea şi gura de vărsare, unde se află Farul Nou.

Nu ştiu dacă la Letea îmi place mai mult să observ caii sălbatici, să mănânc peşte, să fac baie în lacul sărat sau să mă plimb cu maşinile "made-in-Letea" (adevărată aventură, parol!), dar cred că undeva la congruenţa acestora toate, a luat naştere dragostea mea pentru acest loc sălbatic, frumos şi sincer.

Padurea Letea

Iar despre gura de vărsare, nu vă mai zic. Este o plajă mică acolo, oficial ultimul petic de uscat al ţării. Iar dacă aveţi noroc şi nu sunt valuri mari, puteţi ieși cu barca în larg (cea cu motor, evident). 

Sulina

Imediat ce ajungeţi pe mare, observaţi o insula micuţă, populată de pelicani, "păziţi" de o epavă măreaţă. Să nu vă fie cu supărare dacă ghidul nu vă duce până aproape de insulă. Bucuraţi-vă că aveţi şansa să-i admiraţi de la depărtare, fără să le deranjaţi siesta.

Sulina

Sulina

În încheiere, am să vă las un sfat. Cât sunteţi acolo, nu rămâneţi mai mult decât este necesar în casă. Ieşiţi pe faleză, admiraţi pescăruşii, zăboviţi câteva minute să priviţi spectacolele de la malul Dunării, bucuraţi-vă de o captură impresionantă a unui pescar perseverent şi nu uitaţi să daţi o fugă noaptea pe plajă. Veţi avea astfel parte de o vacanţă pe care o veţi ţine minte şi pe care nu veţi rata să o povestiţi de câte ori veţi avea ocazia!

Sulina

Sulina

Sulina

Sulina


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers