Strasbourg, capitala Europei care te va lăsa fără cuvinte - partea întâi

Strasbourg, capitala Europei care te va lăsa fără cuvinte - partea întâi
 
 

Cotată de către CNN şi de către ziarul britanic Express drept una dintre cele mai importante destinaţii pentru sărbătorile de iarnă, Strasbourg, capitala provienciei franceze Alsacia,a fost votată la finele anului 2013 de către mii de turişti ca având cea mai frumoasă piaţă de Crăciuni din Europa, devansând astfel oraşe precum Barcelona, Bruxelles, Dresda, Nuremberg sau Viena.

La plecarea spre Franţa am zâmbit puţin neîncrezători la aflarea acestor statistici, dar acum pot spune că într-adevăr Strasbourg este "la capitale de Noël" şi ne-a impresionat din primul moment prin designul extraordinar al clădirilor şi echilibrul perfect dintre modern şi tradiţional, prin diversitatea culturală, prin farmecul aparte al centrului istoric, prin comportamentul prietenos al francezilor, dar şi prin perfecţionismul nemţesc vizibil la orice pas.

Prima oprire - Place de l’Université

St. Paul

Autobuzul ne-a lăsat la Place de l’Université, în imediata apropiere a universităţii din Strasbourg, considerată a doua universitate din Franţa şi care în perioada 1770-1771 l-a avut ca student pe însuşi Johann Wolfgang von Goethe. Am traversat Pont d’Auvergne, de unde am putut admira şi fotografia minute bune Église St. Paul, o superbă biserică protestantă construită în secolul al XIX-lea în stilul neogotic, aflată pe insula Sainte-Hélène de la confluenţa râului l’Ill cu l'Aar. Se spune că locul construcţiei ar fi fost strategic ales, biserica deservind ca punct de observare asupra oraşului vechi, în timp ce din turnul catedralei Notre-Dame se putea supraveghea mai noul cartier german.

Traversând podul St. Étienne, păşim spre centrul oraşului sau Grande Île, prima zonă din Franţa care datorită arhitecturii sale unice a fost inclusă în anul 1988 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Pasul doi în Place St. Étienne

St. Etienne

De îndată ce am ajuns în Place St. Étienne ne-am îndreptat privirile spre Église St. Étienne, una dintre cele mai vechi biserici catolice din Strasbourg, a cărei cripte conţine rămășițele unei bazilici romane din secolul al cincilea. De-a lungul timpului, Église St. Étienne a deservit ca biserică parohială, internat de fete, depozit, sinagogă, sală de bal sau teatru, iar în 1962 a fost declarată monument istoric.

Place St. Etienne

Meiselocker

Tot în Place St. Étienne, în mijlocul unui cartier de case multicole cu structură din lemn datând din secolul al XVII-lea, se găseşte statuia Meiselocker atribuită sculptorului alsacian Ernst Weber şi despre care se spune că ar fi fost oferită la schimb de către oraşul München pentru statuia Vater-Rhein-Brunnen realizată de Adolf von Hildebrand, unul dintre cele mai mari sculptori ai Imperiului German. Totodată, pe părţile laterale ale piedestalului sunt sculptate portretele lui Théophile Schuler, pictor, ilustrator şi grafician alsacian, respectiv Johann - Georg - Daniel Arnold, important scriitor şi avocat francez.

Catedrala Notre-Dame de Strasbourg

Pentru că ne doream foarte tare să vizităm principala atracţie turistică a oraşului Catedrala Notre-Dame şi să asistăm la spectacolul ceasului astronomic de la 12:30, am urmat Rue des Frères şi de cum am ajuns în Place de la Cathédrale mirosul de vin fiert cu mirodenii, ciocolata caldă, delicioasele bredele d'Alsace, flammeküche şi marrons grillés ne-au ademenit în lumea de poveste a Strasbourgului.

Place de la Cathedrale

Cu greu ne-am desprins din faţa căşuţelor din lemn care vindeau decoraţiuni, dulciuri şi suveniruri, şi înotând printre sutele de turişti care stateau la coadă, am reuşit să facem un mini-tur al catedralei. Capodoperă a stilului gotic, catedrala Notre-Dame de Strasbourg a fost construită în perioada 1190 - 1439, şi până în secolul al XIX-lea a fost considerat cel mai înalt edificiu al creştinăţii, având o înalţime de 142 metri.

Catedrala Notre Dame

Detaliu Catedrala Notre Dame

Astfel, construcţia catedralei s-a realizat în etape din secolul al XII-lea până în secolul al XV-lea şi reflectă perfect trecerea de la stilul romanic la arhitectura gotică. Grandioasa catedrală cu o singură turlă simboliza vitalitatea oraşului medieval Strateburgum de odinioară, iar legendele spun că pentru a împiedica distrugerea acestia mai mulţi meşteri locali au realizat o imensă învelitoare din metal pentru acoperirea turnului.

Tot legendele amintesc că, pentru a acoperi costurile necesare finalizării lucrărilor de construcţie, locuitorii oraşului au decis să contribuie la ridicarea catedralei prin donaţii personale, iar Erwin von Steinbach, desemnat supraveghetor al întregii lucrări, neavând bani sau bunuri de valoare, şi-ar fi donat calul.

Catedrala Notre Dame

Planurile de construcţie, păstrate în Musée de l'Oeuvre de Notre-Dame din apropiere, dezvăluie faptul că arhitectul catedralei s-ar fi insipirat după Cathédrale Notre-Dame din Paris şi construcţia ar fi trebuit să conţină de fapt două turnuri gemene cu clopotniţe. Faţada principală din cărămizi roz, statuile ce întruchipează profeţi, fecioare, scene religioase, virtuţii şi vicii îi conferă originalitate şi eleganţă, iar rozeta cu vitralii, mozaicurile, ceasul astronomic, coloana îngerilor, scenele istorice pictate pe pereţii interiori alternând cu scenele biblice reprezintă principalele puncte de atracţie ale acestui impunător monument istoric.

Maison Kammerzell

Place Kleber

În imediata apropierea a catedralei se regăsesc foarte multe locuri, pieţe şi clădiri având o însemnătate aparte: Maison Kammerzell - o faimoasă clădire medievală bogat ornamentată, Pharmacie du Cerf - una dintre cele mai vechi drogherii din Europa, Musée de l'Oeuvre Notre-Dame care deţine una dintre cele mai bogate colecții de artă medievală, Palais Rohan din Place du Château ce găzduieşte trei dintre cele mai importante muzee din Strasbourg (Musée des Beaux-arts, Musée des Arts décoratifs şi Musée Archéologique), Place Gutenberg cu Chambre de Commerce şi statuia lui Johannes Gutenberg creatorul primei prese cu litere mobile din Europa, Place Kléber cea mai importantă piaţă din Strasbourg fiind străjuită de statuia generalului Jean-Baptiste Kléber, precum şi Place Broglie care găzduieşte în fiecare an Christkindelsmärik (sau Marché de Noël), una dintre cele mai renumite pieţe de Crăciun din Europa.

   

Citeşte şi partea a doua despre Strasbourg, capitala Europei!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers