Strasbourg, capitala Europei care te va lăsa fără cuvinte - partea a doua

Strasbourg, capitala Europei care te va lăsa fără cuvinte - partea a doua
 
 

Ne-am continuat turul pietonal din Strasbourg spre cartierul Petite France şi pentru a evita aglomeraţia din Place Gutenberg ne-am aventurat pe străduţele lăturalnice şi am ajuns astfel la cea mai impunătoare biserică luterană din Strasbourg, Église Saint-Thomas sau Die alte Dame cum este denumită de către localnici. Construcţia acesteia s-a realizat între secolele XII - XV, în aceiaşi perioadă cu lucrările ce au avut loc pentru ridicarea catedralei, şi adăposteşte una dintre cele mai reprezentative sculpturi ale stilului baroc francez şi anume mausoleul mareşalului Maurice al Saxoniei.

Eglise Saint Thomas

Cartierul Petite France, Strasbourg

Apoi, am traversat pe sub podul Saint Martin, iar mulţimea de turişti şi clădirile viu colorate din apropiere au fost cel mai bun indiciu că am ajuns în inima oraşului, în fascinantul cartier Petite France. Cu multe poduri, canale şi străduţe înguste, La Petite France are un farmec aparte. Căsuţele vechi ce datează din secolul al XVI-lea impresionează prin contrastul puternic dat de structurile şi ferestrele din lemn întunecate, şi tencuiala albă ca de var sau culoriile vii ce completează faţada caselor. La Maison de Tanneurs, construită în anul 1572, este foarte renumită şi uşor de recunoscut, etajul superior al clădirii fiind folosit în trecut de către tăbăcari pentru a usca pieile pe nişte balustrade în forma crucii Sf. Andrei.

Petite France

Cartierul La Petite France este străbătut de 4 canale ale râului Ill, trei dintre ele preluând numele morilor de apă pe care le deserveau odinioară (Zornmühle, Dinsemühle şi Spitzmühle); iar cel de-al patrulea canal era folosit pentru navigaţie,  în prezent fiind rezervat plimbărilor cu vaporaşul.

Am lăsat în urmă Petite France şi ne-am oprit pe terasa barajului Vauban pentru a admira şi fotografia îndelung una dintre cele mai frumoase panorame: în faţă turnurile medievale de pe Ponts Couverts străjuiesc intrarea în cartierul Petite France, apele râului Ill şerpuieşc printre căsuţele de lemn multicolore, iar în depărtare catedrala Notre-Dame domină autoritar cerul.

Place de la République - oaza de linişte a oraşului

Musée d'Art Moderne

Decidem să luăm un tramvai din apropierea modernului Musée d'Art Moderne et Contemporain până la Place de la République, denumită în timpul ocupaţiei germane Kaiserplatz, fiind un important punct de legătură între Grande Île şi Neustadt, "cartierul german" sau partea nouă a oraşului. Situată în centrul Strasbourgului, Piaţa Republicii este o adevărată oază de linişte înconjurată de clădiri impunătoare, realizate în stiluri arhitecturale diferite, şi cu o istorie aparte.

La finele războiului franco-prusac din 1870 - 1871, Strasbourg ajunge sub ocupaţie germană şi întrucât în oraş nu exista nicio clădire demnă de a servi împăratului german Wilhelm I de Hohenzollern, în anul 1883 încep lucrările la Palatul Rinului (Palais du Rhin), o clădire cu formă pătrată construită în stilul neo-renascentist germanic. Poreclit "elefantul" de către localnic, Kaiserpalast sau palatul imperial a atras asupra sa multe critici la vremea respectivă mai ales că populaţia alsaciană considera absolut nejustificate costurile sale de 3 milioane de mărci de aur. Palais du Rhin a fost declarat în anul 1993 monument istoric, iar în prezent găzduieşte una dintre cele mai vechi organizaţii din lume, şi anume Comisia Centrală pentru Navigaţia pe Rin.

Palais du Rhin

Palatul Rinului este înconjurat de o superbă grădină cu arbori bătrâni, magnolii şi 4 Ginkgo Biloba oferiţi Kaiserului Wilhelm I al Germaniei în anul 1880 de către Meiji, împăratul Japoniei.

Tot aici, în imediata apropiere a palatului, se găseşte şi "Le monument aux morts", considerat unul dintre puţinele memoriale pacifiste franceze. Realizată înaintea celui de-al doilea război mondial de către sculptorul Léon-Ernest Driver, statuia ilustrează simbolic o mamă, metamorfoza Strasbourgului, care îşi ţine în braţe cei doi fii ucişi în timpul războiului, unul luptând pentru Franţa, iar celălalt pentru Germania.

Le monument aux morts

Biblioteca Naţională şi Universitară din Strasbourg

În Place de la République, la fel de spectaculoase, se evidenţiază şi Biblioteca Naţională şi Universitară din Strasbourg, una dintre cele mai mari biblioteci din Franţa (cu peste 3 milioane de volume şi 2 mii de incunabule, acele cărţi tipărite înainte de anul 1500), Teatrul Naţional, construit în stilul neoclasic, şi Prefectura Administrativă, declarată de asemenea monument istoric.

Casa cu fresca egipteana

Mai apoi am urmat Avenue des Vosges, iar la capătul străduţelor încâlcite ne-am oprit brusc, plăcut impresionaţi de frumuseţea casei cu frescă egipteană de pe Rue du Général Rapp, lucrare realizată în anul 1905 într-o combinaţie de Art Nouveau şi orientalism de către arhitectul François Scheyder şi de către pictorul Adolf Zilly, reflectând influențele timpului, în evocarea unui Egipt antic idealizat. Egiptul este reprezentat în partea centrală a faţadei prin florile de lotus, prin pilaştrii din cărămidă roşie sau de coloanele înguste care încadrează intrarea, dar şi prin structurile aurii şi balustradele din fier de forma unor lilieci stilizaţi. Fresca prezintă totodată o scenă de vânătoare, vulturul cu aripile întinse din partea superioară a muralei fiind un ocrotitor al faraonului şi al soţiei acestuia desenaţi în partea de jos.

Cartierul European din Strasbourg

De aici, străbătând Parc du Contades, am grăbit pasul spre Cartierul European, un mic oraş într-un oraş, cu străduţe ce amintesc de nume sonore care au scris istorie (Jean Monnet, Winston Churchill, Robert  Schuman etc.), şi care găzduieşte Consiliul Europei, Parlamentul European şi Curtea Drepturilor Omului.

Parlamentul European

Parlamentul European

Pentru a vizita Parlamentul European trebuie fie să vă faceţi o rezervare în prealabil (de obicei aceste rezervări se realizează pentru grupuri formate din 20 - 45 de persoane), fie să optaţi pentru o vizită individuală care este posibilă doar în timpul sesiunilor plenare. Parlamentul European, considerat un simbol al reconcilierii franco-germane, este găzduit de către clădirea "Louise Weiss", o construcţie modernă din sticlă şi oţel, aflată pe malul râului Ill. La intrare, vă va întâmpina "Europe à Coeur", sculptură ce simbolizează o Europă unită. În curtea interioară se află o altă lucrare cu o semnificaţie aparte, un uriaş glob de sticlă realizat de doi artişti polonezi şi care exprimă unitatea la nivel global.

Europe à Coeur

Adeseori asociat doar cu cele mai puternice instituţii europene, Strasbourg oferă mai mult decât atât. Este un oraş care te lasă fără cuvinte, te încântă prin stilurile sale arhitecturale aparte, iar în timpul sărbătorilor de iarnă se transformă într-un tărâm al minunilor, cu luminiţe multicolore, cu mii de ornamente şi decoraţiuni. Strasbourg este un oraş al artei, cu un trecut arhitectural bine păstrat, iar fiecare cartier, fiecare clădire în parte evocă armonios istoria bogată a acestui oraș.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers