ŞTIAŢI CĂ: În Bruxelles există aproximativ 100 de persoane care învaţă limba română?

ŞTIAŢI CĂ: În Bruxelles există aproximativ 100 de persoane care învaţă limba română?
 
 

Dacă prima reacţie la afirmaţia "în Bruxelles există aproximativ 100 de persoane care învaţă limba română" a fost să realizezi ca nu mai ai cuvinte sau dacă în mintea ta zburdau reacţii gen: "nu cred", "serios?", "mda.." sau alte apelative, derivaţii şi sinonime din acestea, trebuie să ştii că totul este sub control, este o reacţie perfect normală, toţi am trecut într-un anumit fel prin asta şi momentan nu ai auzit nimic, stai să vezi ce urmează.

La sfârşitul lunii Septembrie, capitala Belgiei a fost gazda primei ediţii a Festivalului Europa Nova, care avea ca scop promovarea limbii, culturii şi spiritualităţii româneşti, prin diferite evenimente din categoriile literatură, muzică, teatru, cinema, istorie şi turism. Timp de trei zile, cei interesaţi, trecătorii, curioşii, românii din Bruxelles, dar şi cei care "studiază limba română" au avut parte de diferite activităţi specifice româneşti. 

O parte din cei prezenţi la acest festival, în special belgieni, dar şi greci, turci şi francezi au fost întrebaţi (în limba română) DE CE au ales să înveţe această limbă şi au răspuns:

- "Sunt căsătorit cu o româncă din Cluj Napoca şi îmi doresc să mă integrez cât mai bine în familia ei. Vreau să fiu acceptat şi să simt că sunt de-al lor".

- "În timpul facultăţii am primit o carte de la un profesor român... o carte cu poezii de Eminescu. Atunci mi-am dat seama că îmi place această limbă, că vreau să o învăţ şi am făcut asta..."

"Am început să am o atracţie pentru România de când am auzit de civilizaţia Dacă. M-am documentat mult despre istoria şi cultura acestei ţări şi am decis că vreau să le învăţ şi limba..."

Mai mult de atât, fiecare străin care a trecut pragul Festivalului Europa Nova de la Bruxelles a fost pus să aleagă un cuvând românesc care îl defineşte cel mai bine. Răspunsurile au fost: "dăruiesc", "simt", "colorez", "nădăjduiesc", "sper", "visez".

O parte din cursanţii care învaţă limba română, 10 la număr, au venit şi într-un voiaj în Bucureşti, în care, timp de un weekend prelungit, au vizitat cele mai importante obiective turistice, sub îndrumarea Mihaelei Carata, de la Promenada Bucureşti, însă despre acest subiect vă voi povesti într-un alt articol.

     

Dacă îţi iubeşti ţara şi crezi că are de oferit şi multe lucruri bune, citeşte şi următoarele articole: Cunoaşte România înainte să o părăseştiTurist în ţara mea – cele mai frumoase locuri din România: partea I


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers