Staţiunea Azuga, o destinaţie perfectă tot timpul anului

Staţiunea Azuga, o destinaţie perfectă tot timpul anului
 
 

Azuga este o staţiune tânără, relativ nouă pe piaţa turistică din ţara noastră. Cu toate că se află pe Valea Prahovei, la 6  km de Buşteni şi 7 km de Predeal, până în 1990 nu era decât un orăşel industial cu câteva fabrici (sticlă, postav, bere, şampanie, şamotă) şi aproape nicio atracţie turistică.

Adevăraţii iubitori ai muntelui includeau Azuga pe ruta drumeţiilor lor montane, dar majoritatea turiştilor nici nu auziseră de Azuga sau, dacă auziseră, nu ştiau decât să spună că aceasta este o localitate între Buşteni şi Predeal, prin care treceau cu trenul, de cele mai multe ori fără oprire. Trebuie să recunosc că nici eu nu ştiam prea multe. Ȋmi era chiar dificil să localizez Azuga pe ruta Câmpina - Predeal, nu eram niciodată sigură dacă se află după Buşteni sau înainte. Este adevărat că foarte mulţi oameni care ajung în Azuga pentru prima oară au încă această dificultate.

Ȋn ultimii 20 de ani Azuga a început să prindă puteri şi să crească ca Făt-Frumos. După anul 1997 turiştii au început să descopere Azuga şi să se îndrăgostească de ea din simplul motiv că nu era aşa de cunoscută, aşa de aglomerată şi de comercială ca surorile ei mai mari de pe Valea Prahovei. Au început să vină aici cei îndrăgostiţi de natură în toate anotimpurile ei şi cei care doreau să evadeze din aglomeraţia şi poluarea marilor oraşe.

Azuga este acum una dintre cele mai renumite staţiuni pentru practicarea sporturilor de iarnă, având mai multe pârtii de schi, deservite de o gondolă modernă, trei instalaţii de teleschi şi trei de baby-schi.

Pârtiile din Azuga

Gondola, construită în anul 2007 în locul vechiului telescaun, are o lungime totală de 1900 de metri şi o diferenţă de nivel de 560 de metri. Din vârf, se poate coborî pe două părţi - Sorica şi Cazacu.

Statiunea Azuga

Gondola

Pârtia Sorica are o lungime totală 2100 m, o diferenţă de nivel de 561 m şi este de dificultate medie. Este una dintre puţinele pârtii din România omologate de către Comitetul Olimpic Internaţional.

Statiunea Azuga

Pârtia Sorica, Staţiunea Azuga

Statiunea Azuga

Pârtia Sorica, Staţiunea Azuga

Statiunea Azuga

Pârtia Sorica, Staţiunea Azuga

Pârtia Cazacu (varianta) are o lungime de 2200 m, o diferenţă de nivel de 530 m şi este de dificultate medie, dar are şi o porţiune cu grad de dificultate ridicat.

Statiunea Azuga - partia cazacu

Pârtia Cazacu, staţiunea Azuga

Statiunea Azuga - partia cazacu

Pârtia Cazacu, staţiunea Azuga

Tot de dificultate medie mai sunt Pârtia Cazacu Teleschi şi Pârtia Sorica Teleschi.

Pârtia Cazacu Teleschi, cu o lungime totala de 400 m şi o diferenţă de nivel de 100 m.

Statiunea Azuga, Partia Cazacu Teleschi

Pârtia Cazacu Teleschi

Statiunea Azuga, Partia Cazacu Teleschi

Pârtia Cazacu Teleschi

Pârtia Sorica Teleschi (finalul Pârtiei Sorica) – cu o lungime de 700m , singura prevăzută cu instalaţie de nocturnă.

Statiunea Azuga - Partia Sorica

Pârtia Sorica Teleschi

Statiunea Azuga - Partia Sorica

Pârtia Sorica Teleschi

Pârtii pentru începători în Azuga

Pârtia Cazacu baby schi are o lungime de 120 m, diferenţă de nivel de 16m.

Statiunea Azuga - partia Cazacu baby schi

Pârtia Cazacu baby schi

Statiunea Azuga - partia Cazacu baby schi

Pârtia Cazacu baby schi

Pârtia Sorica Sud are o lungime de 1000 m şi o diferenţă de nivel de 154 m. Această pârtie se află sus, în vârf, şi este deschisă mai mult în week-end. Dacă ai abonament pentru o zi la gondolă, poţi folosi şi teleschi-ul Sorica Sud (fără să mai plăteşti în plus).

Pentru a coborî pe pârtia Cazacu, de la Gondolă, se poate ajunge pe două părţi. Cea mai sigură cale este mini-teleschi-ul care este şi el inclus în biletul de gondolă.

Statiunea Azuga - partia Cazacu

Urcare cu mini tele-schi de la Gondolă spre Pârtia Cazacu

Se mai poate ajunge la Cazacu şi direct pe coamă, dar acest drum este recomandat numai schiorilor avansaţi.

Statiunea Azuga - partia Cazacu

Vedere de sus de pe coama de la Gondolă

Tarife gondolă valabile pentru sezonul 2012-2013

Adulţi:

 • Călătorie dus – 20 lei
 • Călătorie întors – 20 lei
 • Călătorie dus-întors – 30 lei
 • 5 Călătorii – 90 lei
 • 10 Călătorii -170 lei
 • 20 Călătorii – 310 lei
 • 30 Călătorii – 450 lei
 • 40 Călătorii – 520 lei
 • Abonament pentru o zi – 135 lei

Copii sub 14 ani:

 • Călătorie dus – 15 lei
 • Călătorie întors – 15 lei
 • Călătorie dus-întors – 20 lei
 • 5 Călătorii – 60 lei
 • 10 Călătorii – 110 lei
 • 20 Călătorii – 200 lei
 • 30 Călătorii – 270 lei
 • 40 Călătorii – 330 lei
 • Abonament pentru o zi – 90 lei

Copiii mai mici de 5 ani beneficiază de gratuitate.

De câţiva ani, în Azuga funcţionează mai multe şcoli (tabere) de schi pentru copii, pe perioada vacanţei de iarnă, dar şi în afara vacanţei şcolare.

Statiunea Azuga - scoala de ski

Statiunea Azuga - scoala de ski

Ȋn Azuga există multe centre pentru închiriat echipament de schi, săniuţe, plăci de snowboard. Cele mai multe centre se găsesc în apropierea pârtiei şi preţurile variază între 40-50 lei/zi pentru set complet de schi şi 10 lei pentru o săniuţă.

Există, de asemenea, două pârtii de tubing pentru pasionaţii de senzaţii tari. Acestea sunt amplasate aproape de Pârtia Cazacu şi preţul pentru închirierea unui colac este în jur de 15 lei pentru o jumătate de oră.

Cazarea în Azuga

Spaţiile de cazare sunt numeroase, pentru toate gusturile şi toate buzunarele, variind de la hoteluri de 5 stele până la pensiuni de 2-3 margarete. Pe timpul vacanţei de iarnă, staţiunea este foarte aglomerată, absolut toate hotelurile şi pensiunile sunt ocupate (rezervările se fac cu cel puţin o lună în avans), dar şi pârtiile sunt aglomerate deoarece mulţi turişti cazaţi în Sinaia sau Buşteni preferă să schieze pe pârtiile din Azuga.

Ȋn afara vacanţei şcolare, cel mai frumos este să schiezi într-o zi de luni, marţi, miercuri sau joi, când sunt foarte puţini turişti şi poţi avea pârtia aproape doar pentru tine. Cel mai interesant este să cobori primul sau printre primii, la ora 9 dimineaţa, atunci când urmele schiurilor tale sunt primele în urma ratracului.Laughing

Ȋntre o coborâre şi alta, trebuie să mai iei şi o pauză. Poţi să te opreşti să bei un vin fiert sau un ceai la baza pârtiei sau la gondolă.

Seara, te poţi relaxa la un bowling, tenis de masă  sau biliard la Complexul sportiv Nu-mă-uita sau la clubul din incinta aceluiaşi complex.

 Complexul sportiv Nu-mă-uita Azuga

Dacă vrei să ştii starea pârtiilor din Azuga, poţi să accesezi acest link pentru a vedea imagini live de la telegondolă: http://jurnalul.ro/webcam/azuga-telegondola-91.html. Mai există o altă cameră web chiar pe pârtia Sorica: http://jurnalul.ro/webcam/azuga-sorica-306.html.

Trasee de drumeţie în zona staţiunii Azuga

Dacă schi-ul nu se numără printre activităţile tale preferate poţi să faci o plimbare prin pădure, pe Valea Azugii sau poţi să închiriezi un atv sau o maşină de teren şi să faci o drumeţie mai lungă spre Cabana Susai din Predeal sau pe drumurile forestiere din împrejurimi.

Valea Azugii

Valea Azugii

Valea Azugii

 Majoritatea turiştilor preferă să petreacă vacanţa de iarnă în Azuga, dar staţiunea este foarte frumoasă şi pe timpul verii.

Iubitorii muntelui pot face drumeţii pe Valea Azugii, atât pe jos, cât şi cu bicicleta, iar cei mai pricepuţi se pot aventura pe trasee mai dificile.

Cele mai cunoscute trasee de vară sunt:

 • Trasee în Munţii Baiului - Valea Doftanei - Valea Muşiţa - Valea Rusu - Vf. Rusu - Valea Unghia Mică - Azuga
 • Trasee în Munţii Baiului - Buşteni - Valea Fetei - Valea Mărului - Popasul Azuga
 • Trasee în Munţii Baiului - Azuga - Culmea Sorica - Vârful Cazacu – Vârful  Baiuţu (Zamora)
 • Trasee: Munţii Baiului - Valea Azugii - Cabana Susai (Predeal)
 • Trasee: Munţii Baiului - Predeal - Clăbucetul Taurului - Azuga

Cel mai simplu traseu durează ~ 2 ore şi este spre Vârful Sorica. Se merge direct pe pârtie, peisajul este foarte frumos, dacă eşti norocos, poţi vedea căprioare, dacă eşti mai puţin norocos, poţi vedea şi ursul (depinde din ce punct de vedere priveşti norocul). De sus, priveliştea este superbă. Dacă vizibilitatea este bună, poţi vedea Crucea de pe Caraiman, Staţia Meteo de pe Vârful Coştila, Vârful Urechea, Vârful Furnica din Sinaia, Cabana Susai din Predeal, oraşul Buşteni, Zamora.

Statiunea Azuga vara

Pârtia Sorica vara

Azuga este o staţiune tânără şi frumoasă, pregătită să-si primească oaspeţii în toate anotimpurile.

Poze din staţiunea Azuga


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers