Stâna de Vale - un weekend de iarnă la poalele Apusenilor

Stâna de Vale - un weekend de iarnă la poalele Apusenilor
 
 

Departe de a fi pasionată de sporturile de iarnă și chiar foarte departe de a iubi iarna în întregul ei, prin ceea ce oferă ea (frig, șosele înghețate etc), găsesc totuși o plăcere deosebită de a-mi petrece weekendurile de iarnă la munte. Sunt atât de multe lucruri care pot fi făcute iarna la munte, la aer curat și printre fulgi de poveste, încât mi se pare o nedreptate să nu călătorim iarna. Am spus-o cu diferite ocazii și am spus-o serios. Dacă ar fi după mine aș scoate din casă pe toată lumea, măcar un weekend în ianuarie și măcar unul în februarie. La munte și zăpadă...

Weekend-ul ce tocmai s-a încheiat l-am petrecut la Stâna de Vale, în județul Bihor și fără nicio exagerare, pot spune că am petrecut unul dintre cele mai frumoase weekend-uri de iarnă din ultimii ani. Atmosfera a fost excelentă, cazarea foarte bună, mâncarea foarte gustoasă, totul fiind sporit de faptul că în una din zilele petrecute aici a nins fără încetare. Și ca totul să fie și mai pe placul meu, în ultima zi părea că a venit primăvară, grade peste zero, soare, șosele curate și o pădure care își scutura ultima zăpadă de pe întinderea ei „de aramă“.

Stana de Vale

Stâna de Vale îmi este o locație destul de cunoscută. Situață în județul Bihor, fix la jumătatea distanței (în linie dreaptă, conform GPS-ului) dintre Ineul natal și Clujul și pe care acum îl numesc „acasă“. Am fost de câteva ori cu părinții mei în copilărie și mai apoi am mai fost în urmă cu ceva ani cu un grup de prieteni. De fiecare dată însă am petrecut la Stâna de Vale, vara. Însă ce pot spune cu siguranță este că iarna îmi pare mai frumos, mai justificat cumva, peisajul este mai grăitor, iar brazii... brazii vor arăta mereu de 100 de ori mai frumoși încărcați cu zăpadă decât numai cu verdele lor poetic.

Stana de Vale

De data aceasta ne-am cazat la Hotel Iadolina, un hotel de 3 stele din inima stațiunii și din ce am văzut, locația cu cel mai mare potențial din zonă. Am numai cuvinte de laudă pentru el, de la camerele frumoase și spațioase, la mâncarea bună și servirea decentă (căci mai mult nu pot cere în România), până la peisajele din împrejurimi și felul în care m-am simțit, totul a fost frumos și relaxant. Am petrecut destul de mult timp în cameră, am terminat două cărți, m-am odihnit și sincer, nu puteam face asta dacă nu aveam condiții bune.

Ce poţi face la Stâna de Vale?

Din activitățile în aer liber, pe care le poți face în stațiune, amintesc de practicarea sporturilor de iarnă de pe pârtia aflată la 10 minute pe jos de hotel, drumețiile spre Cascada Miss sau Cascada Iadolina, turul stațiunii (prin Parcul Național Apuseni), plimbări mai scurte și mai ușoare spre Izvorul Minunilor sau Mănăstirea Stâna de Vale.

Recunosc că am ales plimbările mai scurte, vizitarea unor conace părăsite (și din ce mi-am dat seama în curs de reabilitare) și alte activități pe zăpadă (construirea omului de zăpadă a fost un moment special al întregului weekend) care dublate de aerul proaspăt, m-au moleșit peste măsură, dar și somnul a fost chiar mai bun și mai îndestulător decât acasă.

Stana de Vale

Câteva minusuri ale stațiunii se pot găsi și ele cu ușurință din păcate și aș menționa aici lipsa oricărui magazin alimentar de unde să te poți aproviziona măcar cu apă potabilă sau sentimentul de pustiu pe care ți-l dă anumite zile din săptămâna (de exemplu noi am ajuns joi seara, deci am putut vedea că vinerea a fost foarte „lejer“ prin stațiune). Poate este bine că aglomerația nu ajunge să te epuizeze, dar parcă uneori ai vrea să fie mai animat, sau cel puțin nu ar strica să fie.

Desigur atmosfera și-o poate crea fiecare, posibilități există. Fie închiriezi un snowmobil (chiar din fața hotelului sau chiar de pe pârtie), sau echipament de schi (există și un teleschi funcțional), sau faci un traseu antrenant prin zăpadă, se poate să trăiești activități frumoase dacă îți dorești. Sau, te poți retrage la programele de wellness pe care, de exemplu, Hotelul Iadolina le oferă. Există o bază de tratament și nu vă imaginați că este un loc doar pentru pensionari, nici vorbă. Puteți face băi cu plante și o sumedenie de masaje de relaxare sau terapeutice.

Stana de Vale

Una peste alta, dacă vă doriți un weekend la munte, în România, iarna, Stâna de Vale este un loc pe care îl pot recomanda cu drag de anul acesta. Este o opțiune bună, nu foarte scumpă și desigur o experiență contabilizată în momente frumoase. Eu acum îmi propun să revin, mereu o fac după o locație în care m-am simți bine, dar sincer, pașii nu știu unde mi se vor îndrepta tura viitoare. Cert e că iarna, muntele mă va atrage mereu, iar și iar...

Poze din Stâna de Vale

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers