Stana de Vale, un loc perfect pentru drumetii

Stana de Vale, un loc perfect pentru drumetii
 
 

Am vizitat statiunea Stana de Vale in perioada 7-13 mai cu ocazia practicii de teren. Vizitarea obiectivelor turistice din zona a fost limitata din cauza vremii intrucat in 3 zile a plouat, Stana de Vale fiind recunoscuta ca polul ploilor din Romania.

Cu toate acestea am vizitat aproape tot ce era de vizitat in acest areal, Stana de Vale fiind o statiune care are resurse turistice dar sta prost la capitolul infrastructura, respectiv bazele de cazare si alimentatie:exista un singur hotel, un magazin aprovizionat exclusiv cu produse European Drinks, niste cabane si baza de cercetare a Universitatii din Oradea unde am fost cazat si eu.

Statiunea este situata in depresiunea omonima, datorita acestui fapt se produc frecvent inversiuni termice, temperaturile fiind foarte scazute iarna si vara vremea e racoroasa deci trebuie sa ai la tine haine mai groase.

Stana de Vale

In prima zi in care am iesit pe un traseu am fost pana pe varful Poieni la altitudinea de 1426m, drumul pana in varf fiind anevoios dar nu foarte dificil astfel incat poate fi urcat fara sa ai o conditie fizica extraordinara, trebuie doar sa ai la tine ciocolata sau ceva dulce pentru a avea energie. Privelistea de pe varful Poieni este impresionanta putand fi vazuta atat depresiunea Stana de Vale cat si despresiunea Beiusului si varful Carligatelor. Traseul a durat aproximativ 6 ore dar a meritat efortul depus.

Bineinteles ca nu puteam sa stau acolo fara sa vizitez Izvorul Minunilor si biserica din statiune. Statiunea dispune de de o partie de ski care functioneaza in timpul iernii, nu foarte mare dar se poate urca cu ajutorul unei instalatii auxiliare.

Stana de Vale

Un alt traseu turistic pe care l-am facut a fost pe Valea Iadului spre Budureasa si inapoi in Stana de Vale prin padure,traseul prin padure este marcat pe copaci. Aici am admirat cascada Valul Miresei si saritoarea Iedutului care se afla la scurta distanta dupa intrarea in padure. Dupa drumul este usor de parcurs si fara panta iar pajistea si vegetatia ofera un ambient foarte placut. Traseul a fost lung de aproximativ 20 km si a durat ceva vreme, victoria realizarii acestuia fiind rasplatita cu o masa buna.

Stana de Vale

In acea perioada am vazut putini turisti la Stana majoritatea aveau numarul masinii al judetelor din apropiere sau Ungaria dar totusi foarte pustiu pentru o statiune turistica .

Vegetatia bogata si altitudinea determina existenta unui aer curat fara impuritati foarte bun pentru cei care au probleme resperatorii, animale nu am intalnit iar celor care aleg sa mearga pentru un sejur la Stana de Vale le recomand sa poarte cu ei intotdeauna pelerina de ploaie pentru ca niciodata nu stii cand se instealeaza vremea rea si ploua.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers