Stâna de Vale: Traseu cu ferrate prin Cheile Galbenei

Stâna de Vale: Traseu cu ferrate prin Cheile Galbenei
 
 

Cu cazare în Stâna de Vale sau chiar în Padiş, Cheile Galbenei sunt un circuit ce cu siguranţă se cere abordat şi tot cu atâta siguranţă nu îl vei uita prea repede!

Cine a spus că trebuie să mergem până în Dolomiţi ca să simţim un pic de adrenalină pe trasee de ferrate? Desigur nu se pote compara, însă Cheile Galbenei sunt cu siguranţă locul în care îţi vei da seama dacă mai vrei trasee pe lanţuri sau nu.

Cheile Galbenei

Este un traseu destul de lung şi dificil, deci trebuie puţină condiţie fizică pentru cei 19 km cu o diferenţă de altitudine de +/- 1200 m.  Traseul ţine Punctul Galben şi e practicabil în aproxiamtiv 7 - 9 ore, depinde câte pauze faci şi ce ritm de mers ai.

Traseul prin Cheile Galbenei

Se porneşte din Padiş de la Glăvoi sau la Grajduri cum i se mai spune, de lângă punctul de Salvamont înspre Circuitul Cetăţile Ponorului.  

După jumătate de oră se ajunge la balcoanele Ponorului unde poţi admira peisajul din trei puncte de belvedere.

Cheile Galbenei

Mai departe avem stop la Avenul lui Borţig, un puţ vertical de peste 50 m adâncime ce adăposteşte al doilea cel mai mare gheţar din România.

Cheile Galbenei

De la aven, poteca începe să coboare spre Izbucul Galbenei, de unde încep şi cheile cu acelaşi nume. Dacă se doreşte evitarea cheilor, se poate continua traseul direct spre Poiana Florilor, există indicator înainte de a ajunge la Izbucul Galbenei. În acest fel eviţi partea dificilă a traseului şi scurtezi destul de mult şi ca distanţă şi ca timp.

Cheile Galbenei

Porţiunile de lanţuri se arată chiar de deasupra izbucului, iar traseul este spectaculos, cu formaţiuni calcaroase, cascade la tot pasul.

Trebuie mers cu grijă pe această porţiune de traseu, stâncile sunt foarte alunecoase.

Bucata cea mai interesantă începe odată cu Cascada Evantai, de aici întâlnim lanțuri şi cabluri serioase ce te solicită destul de serios dacă nu ai costumație adecvată pentru a parcurge traseul prin apă.

Cheile Galbenei

De aici, după ieşirea din chei, te aşteaptă o urcare la început mai domoală apoi mai hotărâtă spre Poiana Florilor şi până la  Gheţarul Focul Viu.

Sfaturi pentru un traseu reușit pe Cheile Galbenei

De la Gheţar, în sfârșit începe traseul pe curbă de nivel şi uşoară coborâre până înapoi înspre Platoul de la Glăvoi unde ne oprim la o bere bine meritată pe terasă.

Cheile Galbenei

Ca notă, este bine să planificaţi excusia pe perioada verii şi să porniţi devreme în traseu, să aveţi apă la voi, ceva gustare şi eventual încălţăminte de schimb pentru orice eventualitate.

Spectaculos pe toată durata, traseul te poartă prin padure, peisaj carstic, stâncărie, poieni şi canioane. O experienţă diferită şi în mod sigur de neuitat!

Cheile Galbenei

Tot din capitolul spectaculos, dacă te-ai hotărât pe Padiș, nu rata și Circuitul Lumii Pierdute – simțitor un traseu mai scurt și mai ușor dar totodată memorabil. 

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers