Split, un oras modern plin de istorie - galerie foto

Split, un oras modern plin de istorie - galerie foto
 
 

Stii de ce merita sa vizitezi Split? Ma refer in concediu... Pentru portul aglomerat? Pentru zona industriala? Pentru ca sa admiri blocurile albe si galbene ? Pentru ce?

Ei bine, trebuie sa vizitezi vechiul Split si nu cel nou. Pentru ca vrei sa vezi centrul vechi cu stradute pietruite si inguste, vrei sa vezi palatul lui Diocletian si pentru ca vrei sa simti un pic din atmosfera de oras vechi. Cool

Vizita noastra in Split a inceput cu o surpriza : gps-ul ne-a dus la un centru comercial si ne-a "marturisit" ca el aici stie ca e centrul orasului. Dupa ce m-am scarpinat de doua ori in cap in spiritul exploratorului autentic si m-am intrebat de ce as vrea sa vizitez un oras care arata ca al meu de acasa, am luat ghidul turistic care imi povestise in engleza cate si mai cate despre minunatiile Splitului si am restudiat problema. Bineinteles incurajat de jumatatea mea mai buna care "sublinia" frumusetea antica al noului centru comercial langa care ne parcasem, deslusesc misterul si il rog frumos pe gps sa ma duca in centrul vechi, langa port.

Split

Poarta de Argint a Palatului lui Diocletian

Dupa 10 minute lasam masina intr-o parcare si vedem deja primele semne de vechime : o piata zgomotoasa si plina de haine turcesti cred Laughing Animati de increderea oarba in spiritul meu de orientare in spatiu si in urma zaririi unui turn mai deosebit, ne indreptam pasii spre ceea ce apoi am descoperit ca era Poarta de Argint a Palatului lui Diocletian.

Abia cand am zarit turnul si poarta m-am felicitat pentru decizia de a vizita Split. Palatul este unul din cele mai mari si mai bine conservate palate pastrate din perioada romanilor. Zidurile mari si cladirile din palat inca mai pastreaza acel farmec din vechime si o atmosfera plina de istorie.

Split

Mausoleul lui Diocletian

Palatul este destul de mare si sa nu va ganditi ca este doar un palat. Este de fapt un fort, o cetate inconjurata de ziduri groase si racoroase. Fortul este strabatut de doua drumuri perpendiculare si are pe fiecare latura cate o poarta de acces: poarta de argint, poarta de aur, poarta de fier cu turnul ceasului si poarta dinspre port.

Split

Faleza si portul orasului Split

Dupa ce am pozat turnul palatului si ne-am plimbat pe stradutele inguste am ajuns in port. Din nou terasele si palmierii construiesc perfect atmosfera de vacanta. In cautarea unei terase mai racoroase unde sa mancam ceva, am ajuns in piata cea mare care este considerata centrul orasului vechi. Piata Poporului este marginita de case cu arhitectura veche si intr-un capat de vestita Poarta de Fier cu Turnul Ceasului. In piata sigur veti remarca vechea cladire a primariei.

Split

Piata Poporului

Poarta de fier cu Turnul Ceasului este cea mai bine pastrata poarta dintre cele patru, si sunt sigur ca o veti recunoaste usor deoarece este un simbol al orasului Split.

Split

Poarta de fier cu Turnul Ceasului, care nu este de fapt o poarta, doar o intrare

Dupa ce am mai admirat templul lui Jupiter si mausoleul lui Diocletian, am evacuat zona pe la poarta de Aur unde am pozat si o statuie foarte mare, dar despre care nu am aflat pe cine reprezinta Undecided

Split

Si astfel am incheiat vizita noastra la Split. Palatul lui Diocletian este o experienta unica si care merita efortul.

Pana la povestea urmatoare va transmit doar ganduri de bine!

Poze deosebite din Split


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers