Spectacolul cascadelor din Parcul National Krka, Croatia

Spectacolul cascadelor din Parcul National Krka, Croatia
 
 

Dupa doua zile de mare si soare (si ma refer SOAREEEEE) am hotarat sa mergem sa cautam un colt de racoare in Parcul National Krka, aflat la vreo 30 de km de Vodice. Ehee, acum sa nu credeti ca am vizitat tot parcul, ca e mare de tot, adica vreo 142 de km patrati Laughing Parcul National Krka este o regiune de-a lungul raulul Krka, caracterizat printr-o bogata flora si fauna.

Noi am zis ca vrem sa vedem zona de cascade numita Skradinski Buk, care este aproape de localitatea Skradin. Aceasta zona este una din cele mai vizitate din intregul parc si una din cele mai cunoscute frumuseti ale Croatiei.

Parcul National KRKA

Orasul Skradin, de unde se pleaca cu vaporasul inspre Parcul National Krka

Astfel inarmati cu o harta luata cu japca de la hotel, apa si mult spirit de aventura ne-am urcat repede in masina si am tulit-o de soare la Skradin. Drumul e foarte bun. Adevarul este ca, croatii au atentie la detaliu si au aranjat totul astfel incat sa nu te plictisesti pe drum: arunci ochii pe geam la campurile cu maslini si pietre, faci Oaou la niste eoliene cocotate pe niste dealuri, faci iarasi Ooooaauuu cand vezi ce infrastructura de drumuri au, faci Uuuu cand treci prin doua tuneluri si apoi un mare Uauuuu cand deja vezi de pe creasta ivindu-se in vale golfuletul frumosului orasel Skradin.

Dupa ce m-am conversat cu un tip foarte simpatic de la intrarea din parc am aflat ca din Skradin ai doua variante sa ajungi la cascade :

  • Plimbare relaxanta pe malul raului Krka daca esti in forma si nu te sperie 4 km de mers pe jos de la podul de intrare
  • Plimbare tot relaxanta dar cu vaporasul pe raul Krka; plimbarea cu vaporasul e inclusa in pretul biletului de vizitare al parcului

Daca esti adeptul miscarii poti sa inchiriezi din centrul orasului si biciclete cu 30-40 kn pe zi.

Parcul National KRKA

Parcul National KRKA

Plimbarea cu vaporasul care dureaza aprox. 20 minute

Noi am fost adeptii "barcutei" asa ca dupa ce am parcat masina la intrare in orasel (30 kn/zi ~ 4 Eur) am mers in port sa asteptam vaporasul sa ne ia. Biletele pentru vizitarea parcului costa 95 de kn (~14 Eur) si noi le-am luat de jos din oras, dar se pot achizitiona si de sus dupa ce debarci.

Plimbarea de vreo 20 de minute cu barca a fost super. Admiri frumustea zonei in linistea motorului zgomotos de dieselar lenes. Raul Krka strabate aceasta zona transformand totul intr-un verde absolut imbatator.

Dupa debarcare mai faci 500 metri si VOILA! poti deja admira frumoasele si zgomotoasele cascade. Cu o cadere de vreo 45 de metri, apa iti prezinta un spectacol impresionant si uimitor Laughing Jos poti face si baie in lacul cu apa limpede si verde, deci ia-ti cu tine si costum de baie!

Parcul National KRKA

Parcul National KRKA

Parcul National KRKA

De jos am urcat pe o poteca de piatra pana la doua puncte belvedere de unde am putut admira frumusetea cascadelor. O data ajuns sus te poti odihni in parcul superb si sa iti faci poze cu cascadele.

Parcul National KRKA

Parcul National KRKA

Cascadele de sus

Noi am apoi asa numitul "traseu educational" care te duce prin padure inapoi jos la baza cascadelor. Intregul traseu este pe o poteca foarte pitoreasca din lemn care te ghideaza astfel incat sa poti admira flora si fauna.

Parcul National KRKA

Turbina de la vechea hidrocentrala Krka

Am vazut si ce a mai ramas din vechea hidrocentrala "Krka", despre care am citit uimit ca a fost pornita cu doar 2 zile dupa hidrocentrala de la Niagara Falls a inginerului Tesla, in 1895. Se pot lauda cu faptul, ca orasul Sibenik, aflat in aval, a fost alimentat cu energie electrica inaintea multor mari orase ale Europei.

Parcul National KRKA

Parcul National KRKA

Plimbarea prin mijlocul naturii este pe cat de racoroasa pe atat de interesanta. Irina, fetita mea, a descoperit ce sunete face broasca, a admirat pestii care stateau grupati in apa cristalina, a aplaudat spectacolul libelulelor si bineinteles s-a bucurat la vederea lebedelor. Intreg spectacolul naturii este incredibil si foarte frumos.

Parcul National Krka

Vedere de la un punct belvedere de pe pe traseul educational

Aventura s-a incheiat cu o plimbare inapoi cu un vapor mai mare de data aceasta, admirand in lumina dupa-amiezii aceasta zona binecuvantata. Parcul national Krka este o aventura plina de frumusete pe care trebuie sa o incercati. Alaturi de Parcul National Plitvice Jezera, aceste locuri sunt unice si incantatoare atat pentru copii cat si pentru noi cei mari Wink

Biroul de informare a "Parcului national KRKA"
Adresa : Trg Ivana Pavla II br. 5, 22000 Sibenik
Telefon : +385 22 201 777
E-mail : info@npk.hr
Site web : www.npkrka.hr

Daca ai intrebari lasa-mi un comentariu si iti raspund bucuros.

Pana la povestea urmatoare va transmit doar ganduri de bine!

Poze din Parcul National Krka, Croatia


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers