Sovata, o statiune balneara unica in Europa

Sovata, o statiune balneara unica in Europa
 
 

Articol realizat de prietenul nostru Cristi Chisu. Articolul face parte din seria de articole inscrise la concursul Te trimitem 7 zile cu 7 prieteni la cabana in Retezat.

Sovata este o statiune balneara unica in Europa datorita lacului salin helioterm Ursu calitatilor balneoclimaterice pe care le ofera turistilor. Dealtfel statiunea Sovata a fost mentionata pentru prima data ca loc tamaduitor inca dintr-un document din 1597, chiar daca oficial, abia in 1850 devine statiune balneara.

Langa lacul Ursu se afla o multime de vile, pensiuni ori hoteluri care isi asteapta cu drag vizitatorii. Totodata salba de lacuri e completata de lacul Alunis, lacul Verde, lacul Rosu ori lacul Paraschiva cu proprietati curative asemanatoare lacului Ursu. Gratie acestor proprietati statiunea Sovata a capatat de-a lungul timpului reputatia unei statiuni foarte cautata de catre turisti dornici sa imbine utilul (rezolvarea unor probleme de sanatate) cu placutul (vizitarea unor locuri incantatoare). Din acest punct de vedere sunt recomandabile bazele de tratament ce functioneaza in cadrul Hotelurilor Danubius si Alunis dar si baza de tratament din proximitatea lacului Ursu. Aici putem face atat bai si dusuri galvanice, impachetari cu namol sau tratament pe baza de areosoli. In acest sens statiunea Sovata beneficiaza de dotari multiple (pentru bai calde, in cada sau bazin,cu apa minerala sarata prelevata din lacuri; pentru tratamente ginecologice si impachetari cu namol cald; bazine pentru kinetoterapie, instalatii pentru electroterapie si hidroterapie; saune; sali de gimnastica medicala; plaje pe malul Lacului Ursu si Lacului Alunis etc.); conditiile de cazare sunt bune (hoteluri, pensiuni, vile etc).

Ca localizare pe harta, orasul Sovata este situat la 60 km de Targu Mures, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, in Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Muntilor Gurghiu (Carpatii Orientali). Putem ajunge cu usurinta optand pentru drumul nationat E60 si cotind la Balauseri inspre Sovata. O alta cale de acces este cea dinspre Reghin – Ernei – Eremitu insa datorita drumului mai prost nu este indicata chiar daca distanta este una mai mica fata de Targu Mures (optand pe aceasta cale scurtam cu circa 15 km distanta Targu Mures- Sovata).

Bogatia Sovatei este data si de climatul in care este localizata statiunea.  Ca forme de relief, Sovata este inconjurata de dealurile Cireselu (912 m), Capela (720m), Bechis (1.079 m), de Dealul Mic si Muntele de Sare si curios, dat fiind faptul ca se gaseste pe un munte de sare, este acoperita de paduri de fagi batrani, de stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi si mesteceni prin care sar jucause veveritele in cautarea hranei.
Statiunea are o clima subalpina, placuta, cu veri racoroase (18,5°C in iulie) si ierni blande (-3,5°C in ianuarie).

Vara se pot vizita imprejurimile, Praidul dar si Campul Cetatii cu renumitele pastravarii. Totodata putem alege sa vizitam statiunea si imprejurimile folosindu-ne de serviciile  trenuletului care activeaza aici pe perioada sezonului de vara pana in luna septembrie iar pe perioada iernii putem alege sa schiem pe partia de la Sovata ori cea de la Stana de Vale sau Bucin.

Posibilitatile de recreere si de practicare a sportului sunt de asemenea numeroase (un club cu sala pentru jocuri mecanice, sala de lectura, cinematograf, bazine acoperite, discoteci, popicarie, excursii la Dealul Saca si la Varful Cireselu sau pentru amatorii de pescuit putem alege sa ne dedicam cu brio acestui sport la pastravariile de la Campu Cetatii).

Din aceste considerente (si nu doar acestea) Sovata a fost si va ramane, cu siguranta, un loc unde mereu voi  reveni cu mult drag impreuna cu familia si prietenii mei.

Daca ti-a placut articolul acorda-i autorului un vot de incredere (apasa LIKE) care ii poate aduce lui CRISTI CHISU un concediu de 7 zile la cabana Pin Alpin in Retezat.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers