Southampton - istorie, artă, tinerețe

Southampton - istorie, artă, tinerețe
 
 

Un orășel cu rezonanță beletristică situat în sudul extrem al Angliei, port important, care vine din istorie, legând Anglia de coloniile sale îndepărtate, din Extremul Orient, cunoscut în special, datorită Titanicului - celebrul vas de croazieră, care, într-un aprilie 1912, a plecat de aici cu mare fast către America…

Southampton face parte din comitatul Hampshire, o regiune îndelung descrisă în romanele lui Jane Austen, numele orașelor învecinate, pădurile seculare, poienile verzi, grădinile pline de flori și îndelung îngrijite te duc cu gândul că te afli chiar într-un roman de-al sau.

Întregul comitat face parte dintr-un proiect național – National Open Garden Scheme, prin care sute de grădini ale proprietăților sunt deschise publicului larg, turiștii și vizitatorii pot admira frumusețea acestora în întreg sezonul de vară. Dincolo de aceasta, zona este și plină de istorie, cavaleri ai regelui Arthur, masa rotund, catedrale extrem de vechi, cum ar fi cele de la Winchester și Chichester, vestigii extrem de valoroase, de exemplu la aproximativ 30 km se află misterul de la Stonehenge.

Universitatea din Southampton

Vizita acestui orășel se poate face într-un circuit al întregii regiuni, însă este extrem de plăcut să zăbovești câteva zile, să îl cunoști mai îndeaproape, și să te umpli de tinerețea valurilor de studenți din campus, de energia lor debordantă, învârtindu-se de colo colo, din amfiteatre, la bibliotecă, la o terasă, povestind relaxați pe iarba dintre cămine. Într-adevăr, campusul studențesc, căci Universitatea din Southampton este o universitate ce vine și ea din istorie, poate fi un obiectiv turistic, fiind asemenea unui imens parc prin care te poți plimba relaxat, atât cu bicicleta, cât și pe jos, respirând un aer curat, puternic oxigenat, cu multă vegetație deja luxuriantă, din care ies clădirile noi sau vechi ale facultăților, cămine studențești, celebra bibliotecă și case de închiriat studenților.

Universitatea din Southampton

Portul orașului

Portul are două zone, de est și de vest, și este un port important la Marea Mânecii, cu deschidere către Oceanul Atlantic. Este vast, impresionant prin numărul de ambarcațiuni acostate, nu se zărește imensitatea mării deoarece sunt cheiurile înguste care permit să se vadă doar malul celălalt. Și totuși, drumul pe faleză, capătul falezei, harta care îmi indică cu precizie unde mă aflam, m-au făcut să realizez, din nou, cât de mică sunt și în ce colț de lume mă aflu.

Portul Southampton

Imediat ce vii din port către oraș, se găsesc vestigiile zidului de apărare al orașului, ziduri care datează de la 1300, o parte din ele, și care sunt destul de bine conservate. Câteva pub –uri din zonă chiar se mândresc cu pereții lor, care provin cumva din acest "wall" care înconjura întregul oraș - The dancing man.

Centrul orașului Southampton

Centrul pietonal din Southampton este animat, deopotrivă cu localnici, turiști, studenți, mărginit de clădiri de odinioară, frumos restaurate și întreținute, care te duc cu gândul la un mic orășel american. Casele sunt genul acela cu magazine la parter și la etaj câteva apartamente de locuit. În unele dintre clădiri, magazinele au fost extinse și la etaj.

Southampton

Din loc în loc, monumente, biserici, într-un spațiu verde o ancoră oferită de compania de croaziere Queen Elizabeth 2 acestui oraș, în semn de respect al întregii lor colaborări.

Alte atracții turistice în Southampton

Biserica St Michael the Archanghel datează de la 1070, este cea mai veche clădire din Southampton. În imediata vecinătate a bisericii se află Casa Tudor și grădinile sale, ambele complet restaurate, asemenea caselor și grădinilor care se găseau în urmă cu câteva sute de ani prin aceste locuri Laughing.

Intrarea în oraș este marcată de Bargate - o poartă celebră, veche de pe la 1080 , parte integrantă a zidului de apărare al orașului din calea invadatorilor.

Bargate

Parcul Central al orașului te îmbie să iei loc pe o bancă, să îți odihnești trupul și să te relaxezi mâncând o înghețată apetisantă. Băncile sunt tentante însă iarba proaspăt tunsă și oamenii relaxați la picnic sau pur și simplu făcând plajă sunt de-a dreptul irezistibili.

Parcul central

Urmează zona centrală a orașului Southampton, cu Primăria, turnul cu ceas care bate la fiecare jumătate de oră, fix în dreptul unui alt parc, deosebit de curat, verde, cu veverițe și porumbei îmblânziți de oamenii locului. Aici se află muzeul cel mai interesant al orașului - Seacity Museum, care ne redă, pentru a câta oară… istoria Titanicului. O expoziție interesantă, cu exponate interactive, iubite mai ales de copii.

Muzeul prezintă viața orașului în anul 1912, hainele localnicilor (putând chiar fi probate de copii Laughing), schema vasului, fotografii, componența echipajului, chiar orchestra care cânta în restaurant și partiturile alese, reconstituirea unei cabine de clasa I, extrase din ziarele vremii, de după tragedie, jocuri pe calculator prin care copii, cu ajutorul unei cârme din lemn, conduc pe ape un vas de croazieră. Dincolo de joacă, impresionante sunt mărturiile înregistrate ale supraviețuitorilor, mai ales ale celor care erau copii în anul tragediei și care au reușit să redea prin ochii unui copil imensitatea pierderilor de atunci.

Muzeul mai avea deschise încă doua expoziții, una de istorie a locurilor și a orașului și cealaltă legată de istoria vaselor de croazieră de-a lungul timpului. Foarte interesante.

Seacity Museum

Aș vrea să adaug și muzeele de artă ale orașului: City Art Gallery - o galerie de artă recunoscută internațional, cu expoziții și colecții datând din sec. XIV până în prezent. The Art House Gallery adăpostește lucrări ale artiștilor locali și găzduiește nenumărate workshop-uri și evenimente.

Mi-am propus ca data viitoare când voi reveni în Southampton să îmi rezerv bilete la teatru. Aici este un teatru celebru - Mayflower Theatre, înființat în 1928, recunoscut prin musical-uri, operă, balet, piese celebre jucate în West End. În seara în care mi-a venit ideea, biletele erau epuizate și era un spectacol de dans argentinian: Milonga.

Biblioteca

Pe lângă toate aceste obiective, orașul însuși, centru universitar este animat permanent de evenimente de tot felul, festivaluri, întreceri sportive, activități culturale, expoziții, oameni care îți cultivă permanent gustul pentru artă, frumos, cultură.

Dau un ultim exemplu, în acest sens: pentru că Jane Austen a locuit aici, chiar și-a serbat majoratul în Southampton, și pentru că în 2017 se împlinesc 200 de ani de la moartea celebrei scriitoare (se află înmormântată în catedrala din orașul învecinat - Winchester) fanii de astăzi ai scriitoarei o comemorează pe parcursul întregului an, într-o serie de evenimente care culminează cu "Jane Austen Festival: The Stinking Fish".


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers