Sfaturi pentru o vacanţă reuşită în Singapore

Sfaturi pentru o vacanţă reuşită în Singapore
 
 

Aşezat pe paralela de 1 grad latitudine Nordică, Singapore este o ţară-oraş ce te uimeşte încă din primele clipe în care i-ai trecut pragul prin zgârie-norii de culori şi forme diferite, străzile cu trafic impecabil, mulţimea florilor care îţi zâmbesc la tot pasul, curăţenia desăvârşită şi umiditatea excesivă ce poate ajunge dimineaţa şi până la 90%.

Curăţenia desăvârşită nu este doar un mit, ci este chiar un mod de viaţă în Singapore, o religie şi o emblemă. Este un brand naţional la succesul căruia contribuie fiecare individ – localnic sau turist. Turiştii de toate rasele şi culorile sunt puţin speriaţi de această rigiditate a legilor singaporeze care ameninţă cu amenzi de până la 1000$ pentru orice gunoi cât de mic aruncat pe stradă, dar problema este foarte simplă. Atâta timp cât nu ne dorim să fim noi unii dintre puţinii care mai iau efectiv această amendă pentru o hârtiuţă aruncată aiurea, nu avem decât să respectăm legea şi să ne bucurăm de plimbări liniştite pe străzile unui oraş care se laudă a fi cel mai curat din lume.Smile

Singapore este o destinaţie perfectă pentru o vacanţă de 4-5 zile, dar poate fi şi un popas mai scurt, un punct de plecare spre alte destinaţii asiatice – Thailanda, Indonezia, Malayesia, China – sau spre locuri mai îndepărtate din Australia, Noua Zeelanda sau alte insule din Pacific.

Cum ajungem în Singapore

Cel mai simplu şi rapid mod de a ajunge în Singapore este pe calea aerului. Aeroportul din Singapore, denumit Changi, este printre cele mai aglomerate aeroporturi asiatice şi în topul zece al celor mai mari aeroporturi din lume. Cu cele trei terminale ale sale, Changi asigură zboruri către 220 de destinaţii din 60 de ţări, având, în medie, o aterizare/decolare la fiecare 100 de secunde.
Dacă ne aflăm într-una din ţările învecinate, ne putem deplasa pană în Singapore şi pe apă sau pe căile rutiere/feroviare.

Din Indonezia se poate ajunge în Singapore şi pe calea apei, cu vaporaşe/ferry, cu schimbare obligatorie în Batam (o insulă indoneziană situată la ~ 20 de km sud de Singapore).

Din Malayesia se poate călători spre Singapore cu trenul sau autocarul. Din Kuala Lumpur se poate ajunge cu trenul în ~şase ore, pe timpul zilei, sau în 8-9 ore cu trenul de noapte, biletul costă ~ 35 $SG/persoană la vagonul de dormit şi o astfel de experienţă chiar merită trăită. Pe timpul zilei, peisajul ce ţi se desfăşoară în faţa ochilor este de vis şi, mai mult decât atât, poţi avea norocul să întâlneşti oameni interesanţi care îţi vor oferi de o mie de ori mai multe sfaturi utile decât poţi găsi în orice ghid turistic. (1 Euro = 1,6 $SG)

Dacă avionul este modul pe care l-ai ales pentru a ajunge în Singapore, atunci trebuie să ştii că, din aeroportul Changi, cel mai ieftin şi rapid mod de a ajunge în centru este cu trenul (linia verde – East-West Line). Călătoria durează ~ 30 de minute până în Raffles Place sau City Hall şi biletul costă ~ 1,6 $SG, dar este nevoie de o schimbare de tren în staţia Tanah Merah (a doua de la aeroport). Din păcate, acest tren nu circulă non-stop, aşa că, dacă avem un zbor în afara orarului de tren (6 a.m – 11 p.m), suntem nevoiţi să apelăm la alte mijloace de transport şi cel mai recomandat ar fi taxiul.
O călătorie cu taxiul până sau de la aeroport nu este foarte scumpă (20-25 Euro), este puţin mai costisitoare noaptea datorită unor taxe adiacente care se adaugă pentru sosirea în zona aeroportului şi poate dura pâna la 30 de minute.

Cum ne deplasăm în Singapore

Privind imensa hartă de la intrarea în orice staţie de metrou, îţi dai seama că se poate ajunge cu uşurinţă în absolut toate punctele importante ale oraşului cu acest metrou foarte rapid (majoritatea fără mecanic).

Există patru linii de metrou, fiecare reprezentată cu o altă culoare, tariful pentru o călătorie se calculează în funcţie de distanţă, iar cea mai ieftină costă 2.2 $SG. Din această sumă, 1$SG reprezintă o garanţie pentru cartelă, ce se recuperează la ieşire, dintr-un tonomat. Există pass-uri pentru o zi care costă ~ 18 $SG (din care, 10 $SG se recuperează). Trenurile circulă la intervale de 2 minute şi nu sunt (aproape) niciodată aglomerate. Excepţie fac Noaptea de Revelion şi Anul Nou Chinezesc când se mai aglomerează staţiile, într-adevăr.

Foarte multe obiective turistice se găsesc aproape unele de altele şi, în aceste cazuri, este foarte recomandată deplasarea pe jos, singurele dificultăţi pe care trebuie să le înfrunţi fiind căldura şi umiditatea foarte ridicate - la aproape orice oră din zi şi în orice lună din an.

Unde ne cazăm în Singapore

Singapore este recunoscut a fi o destinaţie turistică scumpă, în special în ceea ce priveşte cazarea.

China_Town

Ȋn hostel-uri, preţul pentru un loc într-o cameră cu mai multe paturi este între 10 - 15 euro/noapte, iar pentru o cameră dublă cu baie proprie se plăteşte între 30-50 euro/noapte, în funcţie de zonă. Cele mai scumpe zone sunt Raffles şi Orchard unde să găsesc şi cele mai multe hoteluri de 5 stele cu preţuri cuprinse între 300 şi 900 euro/camera/noapte. Cele mai ieftine cartiere sunt Little India, Bugis, China Town şi Johor Bahru unde, în afară de hosteluri, există şi multe hoteluri de 3 stele, cu preţuri cuprinse între 20-40 euro/camera/noapte. Ȋn perioadele aglomerate (Crăciun, Revelion, Anul Nou Chinezesc) toate aceste preţuri sunt mai mari şi este foarte dificil să găseşti camere libere în hosteluri.

Unde mâncăm în Singapore

Dacă bugetul tău a fost grav afectat din cauza cazării, atunci este cazul să te linişteşti în legătură cu mâncarea. Ȋn Singapore se poate mânca foarte bine la preţuri acceptabile, astfel încât, punând într-o balanţă preţul mare pe care l-ai plătit pentru camera de hotel cu preţul unei mese decente pentru două persoane într-un restaurant, să poţi striga liniştit că ţi-ai dori astfel de preţuri şi pentru o vacanţă în Olanda, Suedia sau Norvegia. Smile

Ȋn Singapore, ca de altfel în toate marile oraşe asiatice, cea mai ieftină şi bună mâncare este mâncarea locală (asiatică) ce se poate servi la micile terase/restaurante de pe stradă sau la parterul (subsolul) marilor Mall-uri. Cele mai căutate şi îndrăgite gustări sunt frigăruile de crabi, creveţi sau peşte, condimentate cu sosuri locale. Acestea se pot servi direct pe stradă şi costă 2-3 $SG. Aceste gustări sunt foarte recomandate atunci când nu vreţi să pierdeţi timp preţios aşezaţi la o masă, într-un restaurant.

Cel mai interesant tip de restaurant este cel cu mai multe restaurante într-unul. Ȋn Mall-uri sau în clădiri separate, aceste restaurante tip “Food Republic” adăpostesc sub acelaşi acoperiş mai multe localuri reprezentative pentru toate ţările asiatice. Mesele se află în mijloc, iar mâncarea se poate alege în funcţie de preferinţe de la oricare dintre localurile aşezate de jur împrejur. Este suficient să te uiţi pe meniurile frumos colorate şi ilustrare şi te hotărăşti pe loc. O masă decentă pentru două persoane, incluzând legume, carne şi nelipsitul orez, costă 5-6 euro. Dacă vreţi să vă răcoriţi cu câte o bere sau un suc trebuie să mai scoateţi din buzunar încă 2-3 euro. Ȋn Mall-urile mai luxoase, aceeaşi mâncare servită în acelaşi tip de restaurat (‘Food Republic’) este mai scumpă decât cea servită în restaurantele mai mici, din apropiere (preţul poate fi chiar dublu)Frown.

Dacă nu sunteţi pasionat de mâncare asiatică, atunci veţi fi, cu siguranţă, clientul fast-food-urilor. Un meniu la un astfel de local poate costa 2-3 euro/persoană – inluzând aici şi o băutură. Meniurile din fast-food-urile cunoscute sunt diferite de cele cu care te-ai obişnuit în Europa şi sunt destul de condimentate.

Mancare_asiatica

Cele mai cunoscute atracţii turistice din Singapore

Dacă ai venit în Singapore pentru mai multe zile, atunci ai timp să vizitezi toate obiectivele turistice interesante:

 • Marina Bay Sands (frumosul hotel în formă de vapor din golful cu acelaşi nume)
 • The Flyer (gigantica roată care îţi oferă o frumoasă panoramă asupra oraşului, mai ales la ceas de seară)
 • Insula Sentosa cu numeroasele ei atracţii (Acvariul, Parcul de Fluturi şi de Insecte, Universal Studios, Merlion Plaza, Adventure Park, Turnul Tiger Sky, plaja Palawan şi altele)
 • Grădina Botanică şi Grădina de Orhidee
 • Shopping (pe Orchard Road sau într-unul din multele mall-uri)
 • O plimbare pe Orchard Road seara
 • Parcul de Păsări Jurong
 • Grădina Zoologică
 • Merlion Park (din Marina Bay)
 • O plimbare cu Telegondola spre/dinspre Sentosa
 • Little India şi China Town

Câteva sfaturi pentru o vacanţă reuşită în Singapore

 • Dacă vrei să petreci o zi întreagă pe Insula Sentosa pentru a vizita cât mai multe obiective turistice, cel mai indicat este să-ţi procuri un pass. Un astfel de pass pentru o zi este valabil de la 9 dimineaţa la 5 după amiaza şi costă ~ 63 $SG.
 • Pentru cele mai bune chilipiruri – suveniruri, îmbrăcăminte, încălţăminte – se recomandă o vizită în China Town (People’s Park), unde preţurile se pot negocia. Marile Malluri au preţurile afişate, dar şi foarte multe reduceri şi oferte în multe perioade ale anului.
 • Tarifele la cazare se pot negocia în hotelurile de 2 stele şi în hosteluri, dar numai în perioadele puţin aglomerate şi pentru mai multe nopţi de cazare.
 • Dacă în alte oraşe asiatice se poate plăti taxiul cu dolari americani, acest lucru este aproape imposibil în Singapore. Ȋntotdeauna, tariful se contorizează pe aparatul de bord şi taximetriştii nu prea vor să fie plătiţi în alte monede, cu o singură excepţie: drumurile spre şi de la aeroport. Dar, şi în acest caz, este mult mai bine (ieftin) să plătiţi în dolari singaporezi dacă nu vreţi să fiţi suprataxaţi. Călătoriile cu taxiul nu se pot negocia în avans, ca în Kuala Lumpur sau Hong Kong, dar taximetristul vă poate spune la începutul călătoriei cam cât ar trebui să plătiţi. De asemenea, ţineţi cont că taxiurile nu pot opri oriunde le faceţi semn cu mâna pentru că sunt urmăriţi prin camere video şi pot primi amenzi mari. Cel mai indicat este să căutaţi un taxi în apropierea Mall-urilor, parcurilor sau staţiilor de metrou.
 • Preţul afişat pe bonul de casă dintr-un restaurant include şi bacşişul, aşa că nu trebuie să lăsaţi mărunţei pe masă, decât dacă doriţi neaparat.
 • Pentru a traversa strada căutaţi întotdeauna trecerile de pietoni pentru că se plătesc amenzi pentru trecerea prin locuri nepermise şi aveţi grijă că circulaţia în Singapore se desfăşoară pe partea stângă.
 • Fumatul este interzis în foarte multe locuri şi se pedepseşte cu amenzi de până la 500 $SG, dar acest lucru este semnalizat cu anunţuri postate la faţa locului.
 • Pentru a călători în Singapore, turiştii români nu au nevoie de viză în avans. Este necesar un paşaport valabil cel puţin şase luni şi şederea în ţară este permisă pentru o perioadă de 30 de zile.

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers