Secretele Cetatii Alba Iulia

Secretele Cetatii Alba Iulia
 
 

Am ales sa povestesc despre Cetatea Alba Iulia in cadrul unui ghid turistic detaliat despre Romania, pe care l-am scris cu manuta mea. Sunt ghid turistic de 6 ani si in curand, mai precis la anu in primavara, am sa public o carte despre calatoriile mele alaturi de turiti si despre locurile frumoase din Romania. Sunt si descrieri de obiective turistice si multe alte lucruri interesante acolo. 

Am scris aceasta carte din doua motive: dorinta de a impartasi si altor romani pe care i-am gasit la obiectivele turistice din tara, tristi ca nu pot afla mai multe deoarece nimeni nu se gasea sa le dezvaluie secretele monumentului si al doilea fiindca am vrut sa ridic un colt, de pe viata de ghid turistic. E frumoasa, si grea in acelasi timp. Te joci cu vacanta unui om, cu momentele din viata lui care ar trebui sa fie relaxante si pline de bucurie, iar daca nu dedici lui, turistului, 100% cu timpul tau si cunostintele tale, daca nu dai din tine tot ce ai mai bun atunci mai bine te apuci de pascut vaci. Sincer. Am vazut ghizi care ajungeau la obiectiv si lasau pe ghidul de acolo sa faca prezentarea, lucru care mi se pare inadmisbil.

Obiectivele descrise in carte, sunt, in opinia mea, cele mai populare din Romania. Le-am grupat pe regiuni istorice si le-am ingrosat denumirile ca sa fie mai usor de gasit. Descrierile unor drumuri sunt la nivelul anilor 2007-2008, in prezent circulandu-se foarte bine pe drumuri ca : Bistrita – Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc – Suceava ori Cluj Napoca – Baia Mare.
Imi doresc, ca aceasta carte sa va fie de un real folos in cunoasterea tarii in care ne-am nascut cu totii si care, e insuficient explorata de catre romani.

Cand veti porni pe drumurile patriei, sa tineti minte ca avem lucruri pe care le au si occidentalii, dar avem si unicate. Sa tineti minte, ca daca nu va cunoasteti tara temeinic, de fiecare data cand veti calatori in strainatate o sa spuneti “ia uite mai ce au astia si noi nu suntem in stare...” . Nu numai ca suntem in stare, dar in multe cazuri i-am si depasit, insa daca nu o sa va cunoasteti tara nu veti sti acest lucru. 
Va urez drumuri bune si sa auzim de bine!

Ce anume are deosebit Cetatea Alba Iulia?

Ajungem in Alba Iulia. Capitala vremelnica a Transilvaniei din anul in care constiinta noastra nationala se trezea oarecum la viata datorita unui singur om ce voia sa-si implineasca:
"pohta ce-a pohtit el” (nu dragii mei din generatia Pro, nu e vorba de Becali ci de alt om infinit mai mare si mai important decat acesta. Nu stiti cine ? Rusinica, rusinica, dar intreba-ti-l pe mos Google),  ne intampina cu agitatia de furnicar specifica unui oras modern. Patrundem catre cetatea veche construita in stil Vauban la 1715-1718 dupa planul arhitectului Giovanni Morando Visconti sub conducerea generalului Stefan de Steinville, comandant al trupelor imperiale din principat.

Cetatea este alcatuita din 7 bastioane iar intrarea se face prin 6 porti dintre care 4 sunt decorate cu sculpturi si reliefuri de catre o echipa condusa de Johan Konig. Stiti ce inseamna Alba Iulia ? Pai cand romanii au ocupat zona si au campat aici legiunea A XIII-a Gemina au construit si un castru din piatra alba. Mai tarziu, romanii influentati in limba de catre slavi, au numit orasul Balgrad din slavul Bielgorod adica “orasul alb”. Mai tarziu, dupa ocuparea Transilvaniei de catre Regatul Maghiar, ungurii au numit locul Gyulafehervar, cum ar veni “orasul lui Iuliu sau al Iuliei”, iar dupa 1775 austriecii i-au zis Alba Carolina de la imparatul lor Carol VI. La final, romanii au compilat si i-au zis Alba Iulia. Parcam in fata zidurilor cetatii si patrundem priuma data in Catedrala Reantregirii unde in 1922 s-au incoronat regi ai Romaniei Mari, Ferdinand I si sotia sa Maria sub a caror conducere se desvarsise visul secular al romanimii.

La intrarea in biserica pe partea dreapta a usilor exista o inscriptie ce vorbeste despre unirea lui Mihai Viteazul , iar la interior dupa ce treceti de usi, in dreapta, este un mozaic ce-l reprezinta pe voivodul roman iar in stanga un altul reprezentand-o pe sotia sa Doamna Stanca.n interior, avem candelabrul sub forma coroanei Romaniei, iar de-a stanga si de-a dreapta usilor gasim portretele Regelui Ferdinand si al Reginei Maria pictati ca si ctitori ai sfantului locas. De regula, in bisericile de pana in sec XIX in partea dreapta pe peretele ce separa naosul de restul bisericii se regaseste pictura ctitorului, asa numita pictura votiva. Pe peretii din stanga si dreapta iconostasului o sa gasiti asa numitii sfinti militari ( Mercurie, Dimitrie , Sf Gheorghe) numiti astfel fiindca poarta sabii. Pe interiorul turlei bisericii se regaseste Iisus Cristos Pantocrator stapanul lumii, iar de jur imprejulul turlei in ordinea importantei si a apropierii lor de Hristos, se regasesc pictati heruvimi , serafimi si sfinti. De regula pe colturile turlei o sa-i regasiti si pe cei 4 evanghelisti pictati fiecare cu carti, evangheliile scrise de ei. Simbolul e simplu: asa cum evangheliile sustin Biserica, tot astfel zonele de zidarie pe care sunt ei pictai, sustin turla sa nu se prabuseasca.

Iesim din catedrala si ne indreptam spre locul unde este inmormantat ( ma rog ce a mai ramas din el) Ioan Corvin de Hunedoara guvernator al Transilvaniei si mai apoi vice rege al Ungariei, roman casatorit cu o unguroaica si pare-se, fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg cu o romanca. Vorbesc bineinteles despre Catedrala Romano Catolica din Alba Iulia.

Cui ai recomanda sa viziteze Cetatea Alba Iulia?

Recomand tuturor sa viziteze cetatea pentru motivele expouse mai sus si ca sa descopere un loc unic in Romania. Puteti folosi cu incredere cele scrise aici pe post de ghid. Sunt ghid de turism de 6 ani si va dati seama ca va recomand din suflet sa viziati cat mi multe locuri din romania nu doar de aici din Alba Iulia findca avem o tara care merita vazuta.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Cetatea Alba Iulia?

IANCU DE HUNEDOARA INTRE ALBA IULIA SI HUNEDOARA
Episcopia catolica a Transilvaniei a fost fondata de Sfantul rege Stefan al regatului maghiar in jurul anului 1009 dupa inceputul cuceririi maghiare a Transilvaniei cu resedinta la Alba Iulia.

Prima biserica episcopala a fost o mica biserica din care astazi, au mai ramas doar cateva ziduri in interior ce au fost inglobata in actuala constructie.
Ca si arhitectura, actuala catedrala este o constructie gotica usor de identificat dupa arcele frante ale ferestrelor si dupa boltile deasemenea cu arcuri frante din interior. Are 3 nave (cum se numesc incaperile in care este compartimentata, doua turnuri la vest) le identificati usor daca tineti cont ca INTOTDEAUNA altarul se gaseste la est si un turn patrat. In partea de sud exista doua sectiuni boltite unde a existat vechea sacristie, iar in nord au fost adaugate capelele Varday si Laszai.

Din 1565 pana in 1716 catedrala a fost utilizata de catre unitarieni si apoi de catre reformati. intorcandu-se la ritul Catolic dupa 1716. Stiti desigur ca dupa 1535 datorita reformei religioase a lui Luther sasii si maghiarii din Transilvania si-au schimbat religia din catolica in protestanta. Partea de vest a catedralei ( deasupra intrarii ) este decorata cu statuile a 4 regi maghiari declarati sfinti. 

Patrundem cu pasi masurati in cel mai valoros monument al arhitecturii medievale din Transilvania. Boltile imense, linistea si racoarea de aici, sunetul pasilor pe pardoseala de piatra, te fac sa simti apasarea magnificului monument, si te strivesc cu greutatea celor peste 800 de ani vechime. Imediat langa intrare in dreapta acesteia ne asteapta sa ne plecam fruntea in fata sa mormantul lui Iancu de Hunedoara, voievodul roman ce in secolul al XV-lea a constituit un inamic de seama al marelui Imperiu Otoman alaturi de aliatii sai din Tara Romaneasca si Moldova Vlad Tepes si Stefan cel Mare desi cu acesta din urma nu a colaborat insa l-a ajutat sa ajunga in tronul Moldovei.

Nu a colaborat fiindca a murit in august 1456 iar Stefan a luat tronul in 16 aprilie 1457. Sarcofagul este afectat de trecerea vremii sculptura ce-l infatiseaza pe Iancu fiind distrusa pe o portiune insemnata de barbarii care au atacat in dese randuri cetatea Alba Iulia. Cu toate astea, el a ramas acolo veghind la Transilvania.Am continuat plimbarea prin catedrala aratandu-le in apropierea acestor sarcofage mergand spre est, pe zidul din dreapta sculptura numita “Maiestas Domini” ce facea parte din cladirea primei catedrale de la anul 1009.

Altarul principal a fost construit de Hoffmayer Simon intre 1783 – 1784 la ordinul episcopului Batthyany Ignac. De-a lungul peretilor se mai vad si acum, stranele preotesti construite la 1744 in stil baroc.

In partea de nord a bisericii am gasit si le-am aratat, sarcofagele de culoare alba ale lui Janos Szigmond si ale mamei sale Izabella iar pe podea placile funerare a doi episcopi descendenti din failia Szechy: Andras si Domokos.

Intorcandu-ne catre iesire pe partea dreapta sunt insirate cateva mici altare in fata unuia din ele aflandu-se o masa de piatra decorata cu imagini ale purgatoriului (chipuri de oameni in flacari).

Din fiecare detaliu se poate observa maretia, grandoarea si siguranta de sine a unor oameni ce se opusesera cu succes unui imperiu ce abia cucerise Constantinopolul, si care fusesera influentati in toate domeniile vietii sociale si militare de civilizatia apuseana. A si mai e ceva: spre deosebire de fratii lor munteni si moldoveni ei aveau atat zidurile groase ale cetatilor dar si zidurile infinit mai grandioase ale Carpatilor, iar atunci cand posezi astfel de ziduri naturale parca e mai usor sa tii piept turcilor selgiucizi, si sa creezi monumente de arta medievala. Nu credeti ?

Iesim din mareata catedrala si ne indreptam incet spre celalt capat al cetatii. Ajungem curand la Muzeul Unirii , candva Casino pentru ofiterii austrieci, acum marturie a vointei romanilor din Transilvania de a se uni cu tara. Ii intreb daca vor sa intre sa il viziteze si cand aud ca inauntru se gasesc doar documente refuza sa mai intre. Ii duc totusi pna in fata palatului Apor ca sa ii fac niste poze, si ne continuam drumul trecand pe langa monumentele Losenau si Custozza sperand sa gasesc in conditii bune de prezentare poarta a treia a cetatii.Pana acolo insa, viram la dreapta spre Traseul celor Trei Fortificatii, intrand pe sub Poarta de piatra alba a Castrului Roman se continua spre dreapta catre Caponiera si de acolo se traverseaza podul de lemn catre Ravelinul Sf. Francisc de Asissy, unde exista un mic esafod de lemn cu o roata si o spanzuratoare si niste panouri ce amintesc turistilor despre martiriul lui Horea Closca si Crisan. Deasemenea, de pe pod se vede foarte bine sistemul de fortificatii cu Bastionul Eugeniu de Savoya in dreapta. Revenind in cetate prin Caponiera, continuam spre inainte lasand in stanga poarta castrului roman si apoi ne va aparea in stanga Bastionul Sasilor ce facea parte din cetatea medievala a orasului. Viram la stanga pe langa el si ne ducem catre Poarta III sa vizitam celula lui Horea si apoi, dupa asa o lunga plimbare, fiind ora 12:00, ne-am oprit la Poarta III sa vedem schimbarea garzii austriece si intregul ceremonial care este spectaculos. Pacat ca nu era sambata fiindca am fi ramas pe podul ce leaga Caponiera de Ravelin sau undeva pe meterezele din zona ca sa asistam la loviturile de tun.Dupa schimbarea garzii, am iesit afara din cetate pe Poarta III intreptandu-ne spre Bastionul Capistrano unde acuma se afla Pub 13 un restaurant medieval pe care-l recomand cu toata caldura nu doar pentru bucate si bautura ci si pentru faptul ca, inainte de 1735 cand au inceput austriecii sa construiasca Cetatea Vauban, aici se afla Turnul principal de intrare in cetate, cu barbacana ( o constructie compusa dintr-un coridor ingust marginit de ziduri si blocat de cel putin o poarta cu grilaj pe la mijlocul lui ) prin care a intrat la 1600 in cetate, Mihai Viteazul.

La final cateva cuvinte despre Poarta III : aceasta poarta de intrare are un bogat décor figurativ alcatuit din scene de lupta, arme, steaguri, trofee si blazoane fiind incoronata de statuia ecvestra a imparatului Carol al VI-lea. In soclul acestei statui a fost intemnitat Horea inainte de a fi ucis in chip barbar pentru ca a indraznit sa isi ceara drepturile sale si ale natiunii lui oprimate in propria tara. Ucis in chip cumplit la 1785 in sec al XVIII-lea de catre o natiune ce se pretindea atunci ca fiind una civilizata. Haida de, sa fim seriosi domnilor.

Le-am povestit despre rascoala sa si despre odiosul asasinat politic care ii urmase si s-au cutremurat. Dupa masa copioasa de la PUB 13, ne-am continuat drumul spre Hunedoara la castelul lui Iancu. Pentru mine ca si pentru ei de aici incepea calatoria in necunoscut fiindca nu mai fusesem nici eu la randul meu pe traseul ce avea sa vina : Hunedoara, Otelul Rosu, Resita, Drobeta Turnu Severin, Craiova, Alexandria, Bucuresti.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Cetatea Alba Iulia

Ajungeti aici venind de la Cluj prin Turda si Teius tinand indicatoarel;e de centru si urcand pe Calea Motilor. Dinspre Sibiu sau Hunedoara cand intrati in oras dupa ce treceti podul peste Mures urmeaza un nou pod peste care treceti apoi la prima intersectie semafortizata faceti stanga si o tineti pe langa zidurile cetatii pana la intrare. Puteti manca supr bine la PUB 69 la care ajungeti dupa ce parcurgeti toatra cetatea si de pe platoul obeliscului lui Horea Closca si Crisan la stanga ajungeti in bastionul Capistrano unde se afla restaurantul medieval cu mancare f buna si construit pe locul turnului de poarta cu barbacana prin care a intrat Mihai Viteazul in oras la 1600

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Marin Nicu Marius si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Cetatea Alba Iulia

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers