Schiaţi şi în Carpaţi: pârtii de schi din România

Schiaţi şi în Carpaţi: pârtii de schi din România
 
 

Tocmai am găsit un articol pe natgo.ro, în genul căruia am intenţionat să scriu şi eu cu ceva timp în urmă, însă mi-am dat seama că este aproape imposibil. Pe scurt, un articol care să cuprindă toate pârtiile de schi din România. "Schiaţi şi în Carpaţi" este un articol care cuprinde o scurtă prezentare a celor mai importante pârtii de schi din România, însă eu, cu ajutorul vostru, mi-aş dori să o fac completă.

Aştept informaţii utile şi fotografii despre orice pârtie de schi din România, care apare sau nu în lista de mai jos!

Arieşeni

Se află în Țara Moţilor, la 950 m altitudine, pe şoseaua ce leagă Alba şi Câmpeni de Oradea. Pârtia, recent omologată, are o suprafaţă de 4 hectare şi coborâri cu grad diferit de dificultate. O alta se va inaugura curând. Pensiuni, centre de închiriere echipament. Vârtop e lungă de 1000 m, cu 220 m denivelare şi nocturnă. Teleschi 770 persoane/oră, 5 lei, orar 9-22.

Azuga

Nu face numai celebra bere, dar are şi o pistă de schi la 950 m. Pârtie bună, cu sezon decembrie-martie, omologată de FIS. Sorica are 2.100 m lungime, 560 m denivelare, zăpadă artificială, nocturnă. Printre instalaţiile de transport pe cablu care se regăsesc în Azuga se numără: telegondololă, telescaun, teleschi, miniteleschi, babysky. Preţul unei călătorii dus-întors cu gondola este de 25 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii. Închirierea unui set complet de schi este aproximativ 40 de lei.

Băişoara

Pârtia cea mai apropiată de Cluj, la numai 50 de kilometri. Cam aglomerată în weekend. Sezon de 4 luni, 1.200 m lungime, nocturnă, teleschi 4 lei, 9-17.

Bâlea Lac

Făgăraşul te întâmpină cu creste severe, cu adevărat alpine. Bâlea Lac se află la 2.034 m. Hotel de Gheaţă, dar altfel, facilităţi de cazare cam puţine. Schi de agrement se face pe lângă cabană sau pe traseul de 14 km al şoselei. Pe scocul Bâlea, până la cascadă există posibilităţi de schi extrem. E zona ideală pentru schi de primăvară, printre brânduşe, unde te duci între două partide timpurii de mare. De la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac, telecabină 3.800 m, 9 lei un drum. Şi, trebuie s-o spunem, în Valea Bâlea există risc mărit de avalanşe.

Borşa

Staţiune din Maramureş, la poalele Munţilor Rodnei, la 850 m. Frig, zăpadă, aşadar sezon până în aprilie.
Pentru cei interesaţi, precizăm că aici se află o trambulină naturală de 50 de metri. Cele patru pârtii au diferenţe de nivel bune, în timp ce pentru schiorii adevăraţi există pârtia Olimpică, de 3.000 m lungime şi 650 m denivelare, aproape un regal când e zăpadă neîncepută. Teleschi şi telescaun: Brădet, Puzdrele, Poiana Ştiol, Vf. Ştiol.

Bran

Localitatea Bran se află la 30 de kilometri de Braşov, între Munţii Bucegi şi Piatra Craiului. Pe o suprafaţă de aproximativ 6 hectare, există trei pârtii de schi: Bran 1, 2 şi Zănoaga, cea din urmă fiind unul dintre punctele de atracţie ale staţiunii în timpul ierni. Pârtiile din Bran beneficiază de tunuri mobile de zăpadă, iar la baza lor există centre de închiriere a echipamentelor de schi. 

Zănoaga: medie, 650 metri, dotată cu nocturnă
Bran 1: uşoară, 700 metri
Bran 2: medie, 700 metri, dotată cu nocturnă

Buşteni

Staţiune unde vine muntele peste tine. Sezon până în aprilie, pârtii pentru începători, avansaţi şi locuri bune pentru schiul extrem. Babele-Peştera, deservită de telecabină, are 3.000 m lungime şi 600 m denivelare. Pârtia Calinderu are 300 m denivelare şi e lungă de 1.200 m; zăpadă artificială şi nocturnă. Se poate schia şi pe pârtiile Gura Diham, Babele, Piatra Arsă, Silva, care sunt uşoare, sau pe Boncu, Omu, Caraiman, Valea Cerbului, cu nivel mare de dificultate.

Cârlibaba

La 36 km de Vatra Dornei ai parte de o surpriză plăcută: o pârtie de 1.600 m lungime, 207 m denivelare, deservită de două teleschiuri. E bine să ai maşină şi să-ţi rezervi cazarea din timp.

Cavnic

Staţiunea Cavnic îţi oferă pârtii de schi cu toate gradele de dificultate: Roata, pe o lungime cumulată de 6 km, deschisă în fiecare sezon – de regulă, timp de cinci luni – şi Icoana. Din 2009, pârtia "Roata 1" are şi instalaţie nocturnă.

Cheile Buţii

Cheile Buţii se află la Poarta Sudică de intrare în Parcul Naţional Retezat şi găzduieşte o singură pârtie de schi, pentru începători. Este un loc ideal pentru cei care se feresc de zonele aglomerate din staţiunile celebre. Lungimea acesteia este de 400 m, iar diferenţa de nivel de 60 metri. Altitudinea de plecare este de 1099 metri, iar cea de sosire de 1039 metri. Nu are nocturnă şi nici tunuri de zăpad artificială.

Pârtia Cheile Buţii: 400 metri, uşoară

Harghita-Băi

Din cauza iernilor geroase, sunt ani în care zăpada se menţine peste 160 de zile. Câteva pârtii uşoare, cu schilifturi, două centre de închiriere, pistă de snowboard cu 5 trambuline – e cât se poate de civilizat.

Izvorul Mureşului

Staţiune de iarnă, cu o pârtie de 600 m lungime, teleschi cu 15 lei pe zi.

Mogoşa

În Munţii Gutâi, are o lungime de 2200 m şi o denivelare de 520 m. Grad de dificultate mare, cu teleschi la 500 m şi telescaun la 1500 m. În weekend e rost de coadă.

Muntele Mic

Mini-staţiune aflată la 1525 m în Munţii Ţarcu, are zăpadă peste 5 luni pe an, cadru natural frumos şi e preferată de timişoreni. Se află la 22 de kilometri de oraşul Caransebeş, la poalele versantului sudic al muntilor Ţarcu, la o altititudine de 1.525 metri. Staţiunea găzduieşte trei pârtii de schi, cu un grad de dificultate mediu şi o lungime între 1.200 şi 12.000 de metri. Deşi pârtiile nu beneficiază de instaţii de iluminat şi nici de tunuri de zăpadă artificială, acest lucru nu reprezintă un impediment  pentru turiştii iubitori de sporturi de iarnă.

Pârtia Nordica: medie, 1.200 metri
Pârtie Borlova I şi II: medie, 2 X 1000 metri
Valea Soarelui: uşoară, 7600 metri

Păltiniş

Considerată cea mai veche (1894) şi mai înaltă (1450 m) staţiune montană. Cele 7 pârtii, cu lungimi ce variază între 5000 m (schi-fond) şi 450 m cu denivelări de maximum 240 m, sunt deservite de telescaun şi teleschi. E loc preferat de sibieni.

Parâng

Staţiune în plină dezvoltare, cu iz de parvenitism, lângă Petroşani, are pârtii de nivel mediu, lungi de 1100 m, dar şi 2400 şi 2500 m, cu teleschi şi telescaun. Staţiunea Parâng este situaţă la 15 kilometri de oraşul Petroşani. Accesul se face cu orice mijloc de transport până în Petroşani, iar de acolo cu telescaunul o distanţă de 5 kilometri. Cazarea se poate face atât în zona Rusu, care se află la o distanţă de aproximativ 1 kilometru de telescaun, cât şi în zona Parâng Alpin. La baza pârtiilor există mai multe centre de închiriere echipamente sportive, terase şi restaurante.

Pârtia B: avansaţi şi începători 3200 metri
Pârtia A: începători, 3500 metri
Pârtia: Europarâng: medie, 600 metri
Pârtia Sub Telescaun: medie, 370 metri
Pârtia Saivane: medie, 900 metri
Pârtia C: medie, 250 metri
Pârtia Culoarul Porcului: medie, 750 metri
Intermediar Telescaun nou: începători
Pârtia Zidul Morţii: avansaţi

Poiana Braşov

Poiana Braşov ocupă primul loc în topul staţiunilor de schi din România datorită noilor amenajări: două telecabine, o telegondolă, două telescaune şi cinci instalaţii de teleschi. Tot pe locul I este şi la capitolul locuri de cazare: 2.800 de locuri în hoteluri şi pensiuni, cele mai multe fiind clasificate de trei şi patru stele. Poiana Braşov găzduieşte cea mai lungă pârtie de schi din ţară "Drumul Roşu", pârtie cu o lungime de 5.3 kilometri, ce porneşte de la 1.750 m şi se ajunge la 1.050 m, iar potrivit The Telegraph, Poiana Braşov este cea mai ieftină staţiune de schi din lume, într-un sondaj la care au participat mai multe pârtii renumite din Germania, Austria, Franta, Italia, Andorra, Norvegia, SUA, Canada, Finlanda, Slovacia, Slovenia, Romania si Bulgaria. 

Pârtia Lupului: dificila, 2860 metri
Sulinar: medie, 2500 metri
Drumul Rosu: uşoară, 4600 metri
Sub Teleferic: dificilă, 495 metri
Kanzel: dificilă, 450 metri
Bradul: uşoară, 465 metri
Stadion: uşoară, 325 metri
Ruia: dificilă, medie, uşoara, 540 metri
Kanzel: medie, 450 metri
Drumul Albastru: uşoară, 450 metri

Predeal

Statiunea Predeal este situată în partea superioară a Văii Prahovei şi este înconjurată de Munţii Bucegi, Munţii Postavaru şi Munţii Piatra Mare. Găzduieşte peste 50 de kilometri de pârtii, renumite pentru faptul că sunt foarte largi şi în majoritatea timpului însorite. Stratul de zăpadă atinge câţiva metri aproximativ 100 de zile pe an. 

Clăbucet: medie, 2100 metri
Subteleferic: 1/2 medie + 1/2 dificilă, 1200 metri
Clăbucet Sosire: uşoară, 1000 metri
Clăbucet Varianta: uşoară, 790 metri
Cocoşul: medie, 2250 metri
Sub Teleferic Varianta: dificilă, 600 metri
Clăbucet Şcoală: uşoara, 790 metri
Cioplea: uşoară, 200 metri
Gârbova: uşoară, 900 metri
Trei Brazi: uşoară, 300 metri
Polistoaca: uşoară, 2500 metri

Rânca

Rânca este o staţiune relativ nouă.  Găzduieşte trei pârtii, însă în general funcţionează doar două, ambele de dificultate medie. Sunt prevăzute cu teleschi, dezavantajul este că la orele de vârf poţi sta chiar şi câte 15 minute la rând pentru o urcare, iar coborârea o faci în 5-7 minute. Pârtile se deschid la ora 08:00, sunt prevăzute cu nocturnă şi funcţionează până la ora 22:00.  

Skipass-ul costă 45 lei - 44 puncte, adică 11 urcari. Urcări pe care le faci dacă te descurci bine şi mergi exclusiv ca să schiezi, în aproximativ 4 - 5 ore, cu pauze cu tot. Închiriatul unei perechi de schiuri cu clăpari, beţe şi cască, costă 30 lei pe zi, iar a unui snowboard cu buţi şi cască 40 lei. Un instructor care stă lângă tine 2 ore şi te învaţă costă 50 lei pentru adulţi şi 70 lei pentru copii, cu tot cu echipament.

Râuşor

La Râuşor se ajunge din spre Bucureşti - Targu-Jiu, DN 66 până în localitatea Haţeg de unde urmăriţi indicatoarele sau din spre Arad – Caransebeş, comuna Râul de Mori, de unde mai sunt doar 10 kilometri. De fapt, la Râuşor nu sunt pârtii de schi, ci o singură pârtie, mai mult de atât, singura pârtie din Masivul Retezat. Pârtia Râuşor are 1000 de metri lungime şi o diferenţă de nivel de 380 metri. Din vârful pârtiei principale există trei trasee cu diferite grade de dificultate:

Traseul clasic Râuşor: primii 300 metri au o dificultate mai mare, următorii 1000 sunt medii
Traseul prin pădure: are 1500 metri şi este de intensitate medie
Traseul pe la releu: 1200 metri şi are o dificultate medie

Semenic

Semenicul este unul din puţinele locuri din ţară în care zăpada persistă aproximativ 6 luni pe an. Prima zăpadă cade pe la sfârşitul lunii octombrie, iar pasionaţii de sporturi de iarnă se pot bucura de aceasta uneori chiar şi până în luna mai.

În momentul de faţă în zonă există cinci pârtii de schi, cu sisteme de tragere prin cablu. Staţiunea nu dispune de foarte multe locuri de cazare, automat nici de multe restaurante, dacă vreţi să înoptaţi în Semenic, recomandarea mea este să nu mergeţi fără rezervare. 

Pârtia Crucea de Brazi: medie, 750 metri
Pârtia Goznuţa: medie, 700 metri
Pârtia Slalom Uriaş: medie, 1200 metri
Pârtia Slalom: medie, 5200 metri
Pârtia Semenic: uşoară, 350 metri

Sinaia

Staţiune vestită, ofertă turistică bogată şi cu instalaţii de transport pe cablu. În rândul pârtiilor cu o dificultate uşoară se numără Valea Soarelui, cu o lungime de 1180 m, Drumul Vechi de 5000 m, Poiana Stânii Regale cu 250 m. Pârtiile cu dificultate medie sunt Drumul de Vară şi Vânturiş, iar cele cu dificultate mare – Carp, cu o lun­gime de 2500 m, Papagal şi Valea Mioriţei.

Stâna de Vale

În inima Apusenilor, deci cam departe de localităţi, găsiţi o pârtie cu teleschi, de 550 m, cu 80 m denivelare. În pauze vă răcoriţi cu Izvorul Minunilor, aflat în patria lui.

Straja

Staţiunea Straja se află în zona Valea Jiului, în inima Munţilor Vâlcan, la 1445 de metri altitudine. Accesul se face dinspre Petroşani sau Târgu Jiu, pe DN 66, la intersecţia de la Livezeni se urmează DN 66A indicatorul Lupeni. Din Lupeni se urmăreşte "Drumul Crucii" (asfaltat în totalitate), iar după aproximativ 7 kilometri, se ajunge în staţiune. În Straja sunt aproximativ 26 kilometri de domeniu schiabil, împărţit pe 12 pârtii, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu.

Pârtia Straja: medie, 800 metri
Pârtia Lupului: dificil, 500 metri
Pârtia Lupului II: medie, 750 metri
Pârtia Canal: medie, 1200 metri
Platoul Constantinescu: uşor, 1700 metri
Pârtia Sfântul Gheorge: uşor, 700 metri
Pârtia Mutu: medie, 1300 metri
Platoul Soarelui: uşor, 450 metri
Pârtia Telegondolă: medie, 3200 metri
Pârtia Vf. Straja: medie, 1000 metri
Pârtia pentru începători: uşoară, 400 metri


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers