Sarmizegetusa Regia, capitala statului dacic

Sarmizegetusa Regia, capitala statului dacic
 
 

Vreau sa va propun un loc cunoscut de toti romanii si nu numai: situl arheologic Sarmizegetusa Regia. A fost capitala statului dacic pana la infrangerea acestora de catre romani in cel de-al doilea razboi din perioada 105-106. Pentru ca este des confundata cu Sarmizegetusa ulpia-traiana, capitala provinciei romane care se afla in Tara Hategului, am sa insisist asupra localizarii obiectivului turistic, respectiv in muntii Sureanu, grupa muntoasa Orastie, aflata in Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina cu acces auto dinspre Orastie (jud. Hunedoara).

Ce anume are deosebit Sarmizegetusa Regia?

Sarmizegetusa Regia merita vizitata atat pentru semnificatia ruinelor, de mentionat discul solar de andezit, marele sanctuar circular (unii oameni il numesc calendar), sanctuarul de andezit ale carui coloane au fost folosite de catre romani pentru a transforma fortificatia originala, unde se afla resedinta regala, intr-un castru dar si pentru pozitionarea fizico-geografica; este un loc miraculos, un loc de pelerinaj unde oamenii se energizeaza si cateodata aparatele electronice reactioneaza surprinzator. Deasemenea Sarmizegetusa Regia este pozitionata intr-o padure seculara de fag care este impresionanta prin marimea arborilor care strajuiesc cetatea.

Cui ai recomanda sa viziteze Sarmizegetusa Regia?

Oamenii iubitori de istorie si in special istoria poporului roman vor fi profund impresionati de unicitatea sitului, mai ales daca au la dispozitie mai multe ore sa descopere toate secretele cetatii, sa-si imagineze cum s-au purtat luptele cu legiunile romane care au atacat cetatea din doua parti, din munte si din vale.

Pentru iubitorii de natura (datorita pozitionarii pe culmea care duce spre varful Muncelului) obiectivul turistic ofera o multime de trasee. Din zona sacra a cetatii putem admira culmile care inconjoara si apara zona prin pozitionarea si maretia lor.

Obiectivul turistic se adreseaza tuturor categoriilor de varsta fiind acesibil auto din luna mai pana in luna noiembrie, in rest drumul este deszapezit de catre RNP Romsilva pana in relativa apropiere a cetatii, in functie de traseul ales.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Sarmizegetusa Regia?

In cetatea Sarmizegetusa Regia am fost de multe ori si cel mai impresionant lucru este marimea reala a sitului care se intinde pe multe hectare, mai exact pe versantii cuprinsi intre valea Alba si valea Godeanului. 

Aici stramosii nostrii au construit terase de mari dimensiuni, vizibile si in prezent, pe care si-au construit asezarea civila si mai trebuie tinut cont si de faptul ca Sarmizegetusa Regia se afla la o altitudine de circa 1000 de metrii si aici iernile sunt grele, iar daca ne gandim la dimensiunea asezarii, la nevoile acesteia si la mijloacele disponibile vremii atunci intelegem la ce nivel evolutiv se afla civilizatia dacica.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Sarmizegetusa Regia

Atentie camparea si aprinderea focului in cetate si in jurul acesteia nu este permisa, existand un loc de campare la 500 m aval intersectiei vaii Albe cu valea Godeanului. Recomand locul de campare care este gratuit si la 1,5 ore distanta puteti vizita cetatea Fetele Albe.

Singura pensiune din zona este in localitatea Gradiste. Daca aveti timp la dispozitie sa porniti intr-o drumetie pana pe muntele sfant al dacilor, acel Kogaion descris in izvoarele istorice, mai exact sa urcati pe varful Godeanu aflat la circa 2,5-3 ore distanta din cetate pe marcajul cu cruce rosie pe fundal alb. Daca vremea este prielnica si cerul senin privelistea de pe varf este de 360 de grade si cu putina orientare in spatiu puteti distinge orasele Deva, Hunedoara, Orastie, Alba-Iulia si alte asezari rasfirate pe crestele muntilor asa cum probabil odinioara erau si asezarile dacilor. Din varful Godeanu daca continuati pe culme pe traseul marcat cu banda albastra pe fundal alb dupa 1.5 ore ajungeti in varful Steaua Mica de unde daca urmariti drumul care urca spre stanga puteti ajunge pe varful Sureanu (dureaza circa 5-6 ore) sau daca continuati pe drumul care coboara pe traseul marcat cu banda albastra puteti sa coborati inapoi in localitatea Costesti(circa 10-11 ore) sau chiar in Tara Hategului(circa 9 h).

Daca va aflati langa izvorul din zona sacra si coboarati pe scarile care pornesc de la capatul santului de scurgere care vine de la discul solar de andezit, mai jos in padure puteti vedea o replica dupa o locuinta dacica (cabana arheologilor), iar daca continuati pe scari coborati in valea Godeanului.

Daca ati vizitat cetatea si va aflati in parcarea de la poarta de vest cu spatele spre ziduri daca intrati in padure spre stanga veti intalnii marcajul cruce rosie pe fundal alb care va va conduce prin asezarea civila pana jos la intersectia dintre valea Alba si valea Godeanului.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Macsinoiu Silviu si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Sarmizegetusa Regia

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers