Salonic, un oraș complet

Salonic, un oraș complet
 
 

Fie că pleci pentru concediul de vară, fie că faci o oprire de măcar o zi către vacanța în Grecia, Salonicul este orașul care îți oferă câte ceva din tot ceea ce înseamnă o vacanță reușită.

Al doilea oraș ca mărime al Greciei, Salonic se întinde pe o suprafață de aproximativ17.000 kmp și are un număr de peste 800.000 locuitori, se situează în Macedonia, în sud-estul Greciei continentale.

Thessaloniki a fost astfel numit după Thessalonica numele soției lui Cassandru și sora lui Alexandru cel Mare. Orașul îți oferă istorie fiindcă a făcut parte din Imperiul Roman, iar mai târziu din cel Bizantin. Ulterior, a fost vândut Veneției care l-a păstrat până în 1430. Monumentele precreștine și bizantine din Salonic s-au înscris în 1988 pe lista patrimoniului cultural UNESCO.

Salonic

La orice pas noul se împletește cu vestigiile istorice regăsite printre clădiri moderne și restaurate cu grijă, explicate cu răbdare de către ghizii turistici vizitatorilor orașului.

Cele mai frumoase atracții turistice din Salonic

1. Simbolul orașului - Turnul Alb din Salonic este situat în capătul estic al falezei ce leagă portul de oraș. Face parte din vechile ziduri ale orașului, a fost închisoare otomană și găzduiește Muzeul Bizantin. Dacă te încumeți să ajungi la ultimul nivel al turnului, vei găsi o priveliște superbă.

Turnul Alb din Salonic

Salonic - flaeza

Turnul Alb

Turnul Alb noaptea

2. Forumul Roman, de fapt vestigii ale vechii piețe a orașului, este locul în care, în antichitate, discutau personalitățile importante ale orașului.

Forumul Roman - Salonic

3. Arcul lui Galeriu este cel mai interesant vestigiu roman din Salonic. A fost comandat de împăratul Galeriu pentru a sărbători victoria împotriva persanilor. Situat chiar pe drumul creat de romani, Via Egnatia, este parte a unui complex arhitectural mai mare, care include Palatul Galerius, Rotonda, Octogonul și Hipodromul. Arheologii au descoperit în acest sit comori neprețuite care se găsesc astăzi în Muzeul Arheologic din Salonic.

4. Biserica Sf. Dumitru este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, fiind lăcaș de cult creștin, loc de pelerinaj. A fost ridicată pe mormântul Sf. Dumitru. În prezent moaștele sfântului se găsesc chiar în biserică, într-un mic altar. De vizitat și subsolul bisericii, deoarece adăpostește vestigii mult mai vechi decât cele existente în biserică.

Biserica Sf Dumitru

Atractii turistice Salonic

Salonic

Biserica Salonic

5. Piața Aristotel este locul cel mai boem al orașului. O piațetă la jumătatea falezei orașului, este piața către care duc toate străduțele centrului vechi. În piață se află statuia celebrului filosof grec, Aristotel (născut în acest oraș) ce pare că zâmbește milioanelor de fotografii pe care le face zilnic cu turiștii.

Piata Aristotel

Este mărginită de cafenele, taverne și terase la care poți zăbovi și filosofa, cu un frappe în față sau doar cu fața către mare. Recomandarea mea ar fi să te afunzi pe străduțele înghesuite ale acestui centru plin de viață și să te bucuri mai mult de atmosferă, într-un restaurant cu muzică live, pur grecească, și mâncare asemenea.

Salonic

6. Biserica Sf. Sofia este cea mai renumită biserică bizantină din Salonic, fiind construită după modelul bisericii Sf. Sofia din Constantinopol. Deține câteva mozaicuri originale, aici se află moaștele Sf. Ierarh Vasile al Salonicului.

7. Ano Poli - orașul de sus sau Citadela este zona cea mai înaltă a orașului de unde se poate admira priveliștea, până departe spre mare. Mai mult cunoscută de obișnuiții locului, această zonă emană un farmec aparte, care te învață să admiri și să gândești în perspectivă, să te simți deasupra istoriei, trecutului și prezentului fremătător al orașului.

Priveliste Ano Poli

Salonicul îți oferă mare, soare, plaje minunate situate în zona central, dar și plaje mai puțin cunoscute turiștilor, în imediata vecinătate a orașului, sălbatice, pustii, interesante, plaje pierdute între valurile aceleiași mări, plaje puțin cunoscute și puțin frecventate chiar de localnici.

Plaja Salonic

Plaja Grecia

Salonic

Plaja Thessaloniki

Salonic

Grecia

Atractii Salonic

Salonic

Piata Salonic

Panorama Salonic

Salonic noaptea

Noapte in Salonic

Salonic

Thessaloniki


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers