Salina Turda, un obiectiv turistic care trebuie vizitat

Salina Turda, un obiectiv turistic care trebuie vizitat
 
 

Salina Turda este cel mai nou obiectiv turistic din Romania care a fost reamenajat si reintrodus in circuitul turistic, in anul 2010. Desi Salina Turda este un obiectiv turistic care se afla pe lista acelor locuri care trebuie vizitat, cel putin odata, majoritatea turistilor nici macar nu au aflat de existenta acestuia.

In mod ciudat, cel putin pentru mine, din 100 de turisti romani mai putin de 30 au aflat de existenta salienei, cel putin pana in luna august cand o televiziune de top a difuzat un reportaj despre acest obiectiv. Ceea ce este si mai ciudata este faptul ca marea majoritate a turistilor straini care ajung in zona clujului, au vizitat deja salina sau cel putin au aflat de faptul ca a fost modernizat si redatat circuitului turistic.

Procentul celor starinilor care au aflat de Salina Turda este cel putin dublu. Ca un lucru pozitiv, in ultima vreme se constata o imbunatatire a procentajului in ceea ce priveste numarul celor care viziteaza salina.

Ce anume are deosebit Salina Turda?

Cea mai spectaculoasa minune a Romaniei - Salina Turda este un ansamblu de mine, amenajate pentru a putea fi vizitate de turisti, fara un efort deosbit, dat fiind ca este vorba de mina. Pe langa faptul ca Salina Turda este un important obiectiv turistic, si fara teama de a gresi se poate afirma faptul ca este cel mai important obiectiv turistic din Turda, este si un important centru de tratament si recuperare. Dat fiind efetul benefic pentru afectiuni respiratorii, este reconadat celor suferinzi ca un mijloc de remediu natural.
In zilele toride de vara poate reprezenta un placut loc de refugiu, datorita temperaturilor scazute dar constante din salina, 10-12 °C.

Ce se poate face in Salina ?
In salina va puteti relaxa intr-un mod foarte placut, intr-un microclimat specific unei mine de sare. In cadrul centrului de tratament exista posibilitatea sa beneficiati de sedinte personalizate, conforme cu prescriptia medicului. In Mina Rudolf si Mina Terezia, renovate si modernizate, vizitatorii au posibilitatea de a petrece timpul intr-un mod placut. In Mina Rudolf exista o roata uriasa, cu 6 gondole, de unde cei dornici pot admira un peisaj panoramic. Acelasi peisaj panoramic poate fi admirat din liftul panoramic cu care se poate cobora in Mina Rodolf. Pe langa aceste elemente deosebit de spectaculoase, in Mina Rudolf exista si piste de minigolf, mese de biliard, teren sintetic de fotbal/volei/handbal/mese de ping-pong, loc de joaca pentru copii cu tobogane si alte elemente distractive, bowling si un amfiteatru cu 200 locuri avand scaune incalzite electric si avand dotari de ultima generatie, ideal pentru concerte. Daca vizitati Salina Turda puteti avea ocazia sa asistati la o reprezentatie adhoc al unor vizitatori, cum de altfel se mai intampla ca reprezentanti unui cor al bisericii sa "testeze" acustica deosebita a amfiteatrului.

Din Mina Rudolf se poate cobora pe scari sau prin intermediul unui lift modern in Mina Terezia, loc in care exista un lac format in urma infiltrarii precipitatiei de la suprafata. In mijlocul lacului exista o insula de unde se pot inchiriabarci. Pe insula se poate ajunge trecand peste un ponton, confectionat din lemn. Privelistea care vi se dechide in fata ochilor, odata ajunsi pe insulita din mijlocul lacului situata in Mina Terezia, nu se poate descrie prin intermediul cuvintelor, se poate trezi doar interesul celor dornici de ceva deosebit, extraordinar, diferit de tot ceea ce se paote percepe la suprafata pamnatului. Singurul neajuns remarcat de cei care traiesc intr-o comuniune cu spatiul virtual, este lipsa oricarei posibilitati de comunicare prin metodele electronice cunoscute. Poate ar fi utila o sursa de internet, ca sa nu vorbesc de terminale conectate la internet, sau macar un semnal GSM. In mod sigur acest neajuns poate fi trecut cu vederea daca punem pe celalalt taler al balantei privelistea si dotarile din Mina Rudolf. Dupa ce vizitati cele mai spectaculoase elemente din Salina Turdasi urcati spre suprafata, puteti vizita Sala Crivacului, o piesa de extractie a sarii, in stare de functionare, fiind unicat in Europa. Un alt element recomandat si amenajat pentru vizitatori este Mina Josif sau cum mai este cunoscut Sala Ecourilor, unde, datorita conditiilor speciale din mina, aperetilor de sare rezonanta este deosebita.

Cui ai recomanda sa viziteze Salina Turda?

Pe parcursul anilor s-a descoperit că mediul salin este deosebit de prielnic în tratarea afectiunilor respiratorii datorită temperaturii constante de 10 - 12 grade Celsius şi a umidităţii de 75 - 80% , precum şi datorită concentraţiei optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Viteza curenţilor de aer este de maxim 0,2 m/s (0,02 m/s în mina Rudolf).

Prin urmare, după 1992 mina Rudolf a fost amenajată ca şi sală de tratament subterană. În prezent, odată cu modernizarea, s-a construit şi o bază nouă de tratament. Aceasta este accesibilă contra pe baza unor bilete de trimitere de la medic, fiind dotată cu aparate de gimnastică.

Informaţii utile:

Adresa: Strada Salinelor 54/B, Turda, Jud. Cluj.
Odata cu renovarea Salinei s-a dat în funcţiune şi noua intrare din zona Durgău, Alea Durgău 3.
Telefon: 0264-311690
Program de vizitare:
- 9.00-17.00 (în perioada 1 mai – 31 octombrie), ultima intrare la 15.30
- 9.00-13.30 (în perioada 1 noiembrie – 30 aprilie)

Preţ de intrare la 04 martie 2010: 15 lei pentru adulti şi 8 lei pentru elevi şi studenţi.
Preţ bowling, bãrcile de pe lac sau terenul de minigolf se plãtesc 10 lei, iar o turã pe Roata Mare a Salinei costã 5 lei.

Recomandări:

- Se recomandă îmbracaminte adecvată (pt. 10-12 grade) cu încălţăminte sport, pe jos fiind pietriş, lemn şi în unele zone se poate aluneca
- mina este iluminată integral dar poate fi de utilitate o lanternă
- nu există semnal GSM, telefon public sau internet
- se poate fotografia
- există un sistem audio de amplificare, fiind difuzată muzică relaxantă în permanenţă
- nu există bufet sau alte forme de alimentaţie publică, deci este recomandat, dacă doriţi să staţi mai mult, să vă luaţi mâncare şi apă, cu toate că nu este recomandat din punct d evedere al tratamentului
- orice facilitate se plăteşte, mai puţin liftul panoramic, care este puternic utilizat în weekend creându-se cozi lungi
- există scări de acces , dar care sunt relativ înguste, necesintând o conduită adecvată pentru a permite trecerea persoanelor una pe lângă cealalată
- la intrare nu veţi găsi niciun ghid sau pliant explicativ, singurele produse (amintiri) ce pot fi achiziţionate fiind nişte cărţi poştale
- este important să acordaţi o atenţie suplimentară indicaţiilor date de personalul angajat al salinei, pentru a nu crea situaţii tensionate
- la intrare, maşina se poate parca în parcarea gratuită, special amenajată (01 martie 2010)
- există numeroase bănci unde vă puteţi aşeza precum şi toaletă publică
- nu se fumează, nu se beau băuturi alcolice
- în unele zone din mina Terezia picură
- nu există ghizi, deşi există personal care asigură buna funcţionare a facilităţilor.

Recomand cu caldura aceasta minune turistilor, celor care vor sa se relaxeze, iubitorilor de arta naturala ,dar si persoanelor bolnave.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Salina Turda?

Aspectul futurist al salinei care te atragea cu luminile care puneau bine in evidenta atractiile ce te intampinau. Este o gondola mare , sala de concerte nu este nici ea de neglijat, terenul de minigolf, terenul de sport, pista de bowling si ce mi-a placut cel mai mult plimbarea cu barca pe lacul salin, cred ca sunt suficiente motive sa fie vizitata salina si sa petreci cat mai mult timp acolo. Totul. Armonie, loc de joaca pentru copii si nu numai, pachete de tratament, diverse concerte, etc.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Salina Turda

La Salina Turda se poate ajunge pe 2 cai. Cea mai noua cale de acces si cea mai moderna se afla in Valea Sarata, zona Durgau. Este vorba de intrarea noua in Salina Turda, aflata in mijlocul Rezervatiei Naturale. Cei interesati, pot ajunge in zona Valea Sarata - Durgau, cu autoturismul propriu sau cu mijloc de transport in comun, autobuzul 17.

Distanta din centrul Orasului Turda este de cca 3,5 Km. Accesul in Salina se poate face si prin intrarea veche, aflata pe strada Salinelor 54/B. Accesul la Salina Turda prin intrarea veche este recomandata si este mai facila pentru cei care nu dispun de autotursme proprii sau sufera de unele probleme locomotorii.

La iesirea din Sala de Apel si Altar in Galeria de transport Franz Josef, va trebui sa fiti atenti in care directie continuati vizita, deoarece daca ati parcat masina la intrarea noua si va deplasati spre iesirea de pe Strada Salinelor veti ajunge la o distanta destul de mare fata de locul de pornire.

Urmatorul obiectiv care poate fi vizitat in Salina Turda este Sala Ecourilor (Mina Josef). Privelistea din mina Iosif este unul foarte interesant si frumos, fiind asemanator cu cel de la intrarea in Salina dispre Valea Sarata - Durgau. Datorita constructiei minei sunetele sunt reflectate si astfel se creaza un ecou. Urmeaza Sala Crivacului, care este o sala avand o forma octogonala, in mijlocul careia se afla o masinarie denumita Crivac, care servea la transportul pe verticala a sarii, fiind actionat de cai. Daca intrarea in Salina Turda s-a facut pe intrarea noua, Sala Crivacului este ultimul obiectiv turistic vizitabil, iar iesirea se face prin intermediul Galeriei de transport Franz Josef, prin intrarea/iesirea veche, aflata pe strada Salinelor.

In functie de perioada din an cand efectuati vizita in Salina, va trebui sa tineti cont de faptul ca temperatura din mina este de 10-12 grade Celsius. La intrarea veche exista un chiosc de bilete si un chiosc cu suveniruri, publicatii, vederi. Asadar o vizita la Salina Turda se desfasoara in modul prezentat mai sus. 

Va invit sa vizitati Salina Turda, cel putin o data si cu siguranta veti reveni ori de cate ori veti avea posibilitatea.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Szocs Andreea si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Salina Turda

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers