Roznov, cel mai tanar oras din judetul Neamt

Roznov, cel mai tanar oras din judetul Neamt
 
 

Roznov este cel mai tanar oras din din judetul Neamt. Ca aşezare, localitatea este amintită pentru prima dată într-un act din timpul lui Alexandru cel Bun, datat 8 aprilie 1419, unde apare o menţiune la o aşezare situată în "Câmpul lui Dragoş". Însă numele satului Roznov este menţionat pentru prima oară într-un document din 18 aprilie 1576, prin care Petru Şchiopul întăreşte Mănăstirii Bistriţa dreptul de stăpânire a mai multor sate între care şi Roznovul. 

Primul care are grija de acareturile din aceasta localitate este NICOLAE (RUSET) ROSSETTI (1725-1806) care isi va lua numele de Roznovanu. Pentru a-si regasi frumusetea de alta data va trebui sa astepte retragerea din armata a colonelului GHEORGHE ROSSETTI ROZNOVANU iar odata cu stabilirea lui la Roznov, mosia, cladirile si curtile vor fi renovate, iar biserica veche (distrusa de un cutremur) va fi inlocuita cu o alta de o maretie deosebita !Biserica actuala, cu hramul Sfantului Nicolae, a fost ridicata intre 1890-1892 pe un teren al mosiei boieresti, ctitoria colonelului Gheorghe Roset Roznovanu (1834-1904) si a sotiei sale Alexandrina, nascuta Campineanu.

Ce anume are deosebit Orasul Roznov?

BISERICA SF NICOLAE ctitorie a familiei Gheorghe Roznovanu, absolvent al Scolii de cavalerie din SANKT PETERSBURG, fost colonel in armia romana si luptator in razboiul de independenta... 1877-1878, comandant al Brigazii 4 Calarasi !!!, Fiind foarte atasat de calul sau,legenda zice ca l- ar fi ingropat pe terenul din latura dreapta a actualei biserici!!

Cui ai recomanda sa viziteze Orasul Roznov?

UNICAT IN ROMANIA! Situata pe partea dreapta a drumului natinal 15 Piatra Neamt- Bacau in mijlocul unui parc natural Biserica ce poarta hramul Sf. Nicolae a fost proiectata de arhitectul rus Sultanov,acelasi care a ridicat si monumentul imparatului Alexandru al doilea la Kremlin si ridicata de o familie de mesteri italieni condusa de Pietro Mella!! Biserica este in stilul vechi slavo - bizantin in forma de cruce greaca cu toate bratele egale! CLOPOTNITA, are zece clopote: sapte asezate pe latura din fata,in forma crescatoare simbolizand gama do major... doua mai in jos si un clopot mare in centru !!!.clopoptele trase intr-un anumit mod, redau melodia "colonelul Roznovanu" UNICAT IN ROMANIA!!

Ce te-a impresionat cel mai mult la Orasul Roznov?

Biserica Sfantul Nicolae din Roznov, parcul dendrologic care inconjoara, "Bistrita cea frumos curgatoare si limpede (acum) ca cristalul muzeul si cripta familiei Roznovanu... IN BISERICA RENOVATA PRIN ANII 1980- 1990 cca ARE PE UN PERETE PICTAT ARBORELE GENEALOGIC AL FAMILIEI RUSET ROZNOVANU, IAR PRINTRE "RAMURI" PE CEL AL DOAMNEI ELENA CUZA - sotia primului domnitor al ROMANIEI... COL AL I. CUZA!!!

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Orasul Roznov

Oraşul Roznov este situat pe DN 15... la 13 km de Piatra Neamţ si la 47 km de Bacău si este scaldat de raul Bistrita pe care s-au construit doua din salba celor 12 hidrocentrale carciumile si restaurantele din zona servesc specialitati culinare moldovenesti iar pe o raza de 10 - 15 km se gasesc o multime de pensiuni, moteluri... cu preturi mai mult decat accesesibile !

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este ION CRISTINEL VASILIU si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Orasul Roznov

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers