Roşia Montană – la capăt de drum

Roşia Montană – la capăt de drum
 
 

Imaginează-ţi că eşti la volanul unui automobil, noaptea prin pădure, pe un drum vechi, îngust şi pustiu. Simţi că nimeni nu a mai mers pe acel drum vreodată, şi că drumul nu are capăt. De pe acest drum va trebui să faci dreapta pe un altul, mai mic, mai îngust, care chiar pare că nu duce nicaieri. Senzaţia pe care o simţi acum se va compara cu ce vei simţi în momentul când vei vizita micul orăşel spre care te îndrepţi. Este vorba de oraşul intens mediatizat şi în ciuda acestui fapt extrem de pustiu, Roşia Montană.

Un loc pustiu, uitat de lume şi turişti

Rosia Montana

În Roşia Montană, casele, unele cu trecut glorios, se înclină spre vale, fiind provizoriu proptite cu bârne. Birtul din centru, singurul existent, e pustiu şi el, expoziţia mineritului închisă, biserica la fel. Maşini pe butuci, camioane părăsite, afişe ale ONG-urilor despre cum să adopţi o casă. Timp de o oră cât m-am plimbat, nu am văzut pe nimeni. Descrierea pare sumbră, dar poate chiar această atmosferă închisă trebuie să fie motivul pentru care trebuie să ajungi acolo. Călătoria spre vechjiul oraş minier merită din plin.

În zonă sunt şi alte obiective turistice pe care le poţi vizita: Calcarele de la Ampoiţa, Cascada Pişoaia, Dealul cu Melci, Casa Memorială "Avram Iancu", Cheile Râmeţului şi multe altele.

Calcarele de la Ampoiţa

Calcarele de la Ampoita

Ca orice stânci ce se respectă, legendele şi miturile despre Calcarele de la Ampoiţa abundă printre locuitorii zonei. Nu te mulţumi doar să admiri din maşină această minunăţie a naturii. Urcă 15 minute pe poteca ce le înconjoară şi abia atunci o să poţi descoperi cu adevărat farmecul acestui monument al naturii. Stai în poiana din spatele stâncilor câteva minute, apoi grăbeşte-te înapoi, deoarece mai ai multe de vizitat.

Cascada Pişoaia

Cascada Pisoaia

Cu o cădere de peste 20 de metri şi cu o deschidere foarte mare, de peste 25 de metrii, Cascada Pişoaia este formată din calcare cristaline, foarte exotică şi plină de vegetaţie. Apele foarte bogate în calcar acoperă totul cu depuneri și dau naștere la numeroase formațiuni calcaroase, unele având forme spectaculoase. Drumul de 10 minute până la cascadă te poartă printre gospodării specifice zonei Munţilor Apuseni, cu case de lemn şi căpiţe mari de fân.

Cascada Pisoaia

Dealul cu melci

Dealul cu melci

Foarte aproape de cascada Pişoaia, în comuna Vidra, se află un mic deal de melci pietrificaţi, de forme şi mărimi variate. Fosilele au o vechime de peste 60 de milioane de ani. Se pot distinge peste 35 de specii de moluşte, cea mai pedominată fiind "Acteonella gigantea", o specie de melci gigantică.

Casa lui Avram Iancu

Casa memoriala Avram Iancu

Casa în care s-a născut şi a crescut Avram Iancu a fost construită în 1800. Construcţia este clasată ca monument de arhitectură populară şi găzduieşte un muzeu memorial extrem de interesant, în care sunt expuse costume şi obiecte populare. În apropiere se află Muntele Găina, locul în care are loc în fiecare an, în luna iulie, binecunoscuta serbare populară "Târgul de fete".

Casa memoriala Avram Iancu

Cheile Râmeţului şi satul uitat Cheia

Intrarea în Cheile Râmeţului se face dinspre Mănăstirea Rămeţ. Dacă vrei să străbaţi aceste chei, pregăteşte-te pentru un traseu de dificultate medie, care implică şi traversarea, prin apă foarte rece, a râului. La capăt însă vei fi răsplătit cu priveliştea unui sătuc părăsit.

Cheile Rametului

Traseul excursiei în această zonă poate continua pe vale Arieşului, spre Peştera Gheţarul Scărişoara şi Cetăţile Ponorului.

Rosia Montana

Tu ce alte obiective turistice din zona Roşia Montană ai adăuga pe listă? 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers