Roma gratis: 10 lucruri pe care le poți face fără să cheltui bani

Roma gratis: 10 lucruri pe care le poți face fără să cheltui bani
 
 

Roma este una dintre cele mai fascinante capitale europene cu o multitudine de atracții turistice, de la situri antice la muzee faimoase, biserici elegante și castele spectaculoase. Totuși, un city break la Roma poate să-ți facă o gaură importantă în buget, de aceea am întocmit o listă cu 10 lucruri pe care le poți face gratis în Roma.

Bazilica Sf. Petru

Bazilica Sf. Petru din Vatican este cea mai importantă biserică catolică și una dintre cele mai populare atracții turistice din Roma. De asemenea, vei fi bucuros să afli că intrarea în minunata bazilică este gratuită. Singurul inconvenient este numărul mare de vizitatori dornici să descopere comorile pe care Bazilica Sf. Petru le găzduiește. De aceea îți recomandăm să ajungi aici destul de devreme deoarece vei fi nevoit să stai la rând pentru a intra. Odată ajuns în interior, nu uita să admiri baldachinul lui Bernini și magnifica Pietà a lui Michelangelo.

 Bazilica Sf. Petru

Panteonul

Panteonul este una dintre cele mai fascinante și misterioase clădiri din Roma, iar intrarea este gratuită tot timpul. Această clădire din Piazza della Rotonda este, de fapt, o biserică veche de două milenii, construită inițial ca un templu. Panteonul este cel mai bine întreținut monument antic din Roma, fiind ridicat în anul 27 î.Hr. Deși urmele timpului sunt vizibile pe fațada exterioară a impresionantei clădiri, senzația pe care o ai atunci când treci prin uriașele uși din bronz și te uiți spre tavanul celui mai mare dom din beton nearmat construit vreodată este greu de egalat.

Panteonul din Roma

Fontana di Trevi

Una dintre cele mai faimoase fântâni din lume, Fontana di Trevi din Roma este un obiectiv de neratat. Legenda spune că, dacă vei arunca o monedă în fântână, cu siguranță te vei întoarce în Cetatea Eternă. Această legendă a ajuns să fie una destul de scumpă – o medie de aproximativ 3.000 de euro se duc pe apa... fântânii în fiecare zi.

Fontana di Trevi

Villa Borghese

Unul din cele mai îndrăgite parcuri din Roma, Villa Borghese este o adevărată oază de liniște și frumusețe în inima capitalei Italiei. Aflată lângă centrul Romei, Villa Borghese este al treilea parc public ca mărime din oraș, ce găzduiește o serie de muzee și clădiri renascentiste de o frumusețe rară. Inițial, acest parc a fost domeniul cardinalului Scipione Borghese, în secolul al XVII-lea, dar astăzi este o vastă grădină cu o mulțime de alei frumos amenajate, flori colorate și arbori bătrâni. Tot în Villa Borghese vei putea admira Cinema dei Piccoli, unul dintre cele mai mici cinematografe din lume, dar și Villa Medici, ce găzduiește Academia Franceză din Roma, Villa Giulia, Galleria Borghese, Galeria Națională de Artă Modernă sau replica teatrului Globe al lui Shakespeare, din Londra.

Villa Borghese

Bocca della Verita

O față cu barbă sculptată într-un uriaș disc din marmură, Bocca della Verita este una dintre cele mai îndrăgite atracții din Roma. Potrivit legendei, dacă îți pui mâna în gura figurii și spui o minciună, Bocca della Verita îți va mușca mâna. Această statuie, care inițial a făcut parte dintr-o fântână, se află astăzi în galeria exterioară a bisericii medievale Santa Maria din Cosmedin. Dacă vrei să vezi cât de adevărată este legenda, poți vizita Bocca della Verita gratis și, cel mai probabil, nici nu vei fi nevoit să aștepți prea mult la coadă.

Bocca della Verita

Piazza Navona

Sufletul Romei se află în Piazza Navona, cea mai populară și aglomerată piață din oraș. Cu ale sale fântâni frumos ornate, palate elegante și o mulțime de artiști stradali colorați, Piazza Navona este locul în care te poți bucura de acel "dolce far niente" atât de îndrăgit de italieni și poți admira arhitectura spectaculoasă care a transformat această piață într-una dintre cele mai frumoase din Italia. Piazza Navona a fost amenajată în secolul al XV-lea, peste un stadion antic din secolul I, iar cel mai important monument de aici este Fontana dei Quattro Fiumi (Fântâna celor Patru Fluvii), realizată de Bernini. Această operă de artă înfățișează personificările celor patru fluvii cunoscute la acea vreme, Nil, Gange, Dunăre și Rio Plata.

Piazza Navona

Altare della Patria

Altare della Patria sau Il Vittoriano este una dintre cele mai controversate clădiri din Roma. Fie că îi apreciezi imensitatea sau le dai dreptate majorității localnicilor că arată precum un tort de nuntă gigant, Altare della Patria este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Uriașa clădire este dedicată lui Victor Emanuel II, primul rege al Italiei unificate, tronând peste Piazza Venezia. Panorama pe care o poți admira de pe treptele acestei clădiri este una dintre cele mai frumoase din întregul oraș.

Altare della Patria

Columna lui Traian

Aflat printre ruinele forumului lui Traian, Columna lui Traian, a cărei poveste este strâns legată de istoria României, datează din 113 e.n. și este decorată cu frize spectaculoase ce ilustrează victoriile romanilor împotriva dacilor. Cenușa lui Traian a fost înhumată în încăperea de la baza columnei.

Columna lui Traian

Via Appia Antica

Via Appia Antica este una dintre primele și cele mai importante drumuri ale Imperiului Roman, ce legă Roma de Brindisi, în sud-estul Italiei. Artera este denumită după Appius Claudius Caecus, cenzorul roman care a realizat prima parte a acestui drum în anul 312 î.Hr. Superbul traseu cu piatră cubică, mărginit cu zone înverzite, structuri romane și arbori bătrâni, este unul dintre cele mai importante drumuri ale Europei. Printre cele mai interesante atracții turistice de-a lungul Via Appia Antica se numără Villa dei Quintilli, precum și catacombele San Callisto, San Sebastiano și Santa Domitilla. Astăzi, Via Appia Antica începe de la Parco degli Scipioni și se termină lângă Aeroportul Ciampino.

Via Appia Antica, Roma

Chiesa di Santa Prassede

Una dintre cele mai frumoase biserici din Roma, Chiesa di Santa Prassede se mândrește cu o serie de mozaicuri bizantine superbe, cu simboluri creștine și fundaluri cu foiță de aur. Biserica Santa Prassede datează din secolul al IX-lea și este dedicată sfintei Prassede, o eroină care a ascuns și a salvat o mulțime de creștini care fugeau de persecuții. În capela San Zenone a bisericii poți admira o bucată din coloana de care Isus a fost legat atunci când a fost biciuit, adusă din Ierusalim.

Chiesa di Santa Prassede

Fotografie preluata de pe ilquintocielo.it. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Care dintre aceste locuri minunate din Roma, pe care le poți vedea gratuit, ai vrea să le vizitezi?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers