Roma într-o săptămână: 10 atracții turistice minunate pe care trebuie să le vezi

Roma într-o săptămână: 10 atracții turistice minunate pe care trebuie să le vezi
 
 

Fiind centrul uneia dintre cele mai mărețe civilizații din toate timpurile, Roma a avut o influență uriașă asupra lumii de-a lungul istoriei sale ce se întinde pe milenii. Cu palate încântătoare, biserici și bazilici antice, monumente romane spectaculoase, statui frumos decorate și fântâni grațioase, Roma are o cultură extrem de bogată, dar și o atmosferă cosmopolită.

Într-o metropolă împânzită cu simboluri ale antichității și ale creștinătății, este greu să alegi ce loc minunat să explorezi prima dată. Totuși, în Roma există anumite situri care sunt obligatoriu de văzut – adevărate embleme ale Italiei și ale întregii Europe, precum Colosseumul sau Panteonul. Nu degeaba i se spune "Cetatea Eternă"! Asta nu înseamnă că trebuie să bifezi absolut toate siturile istorice într-o goană nebună. Asigură-te că descoperi adevărata semnificație a expresiei "dolce far niente" într-un parc pitoresc sau o piazza frumoasă.

Citește și: 5 sfaturi pentru o vacanta mai ieftina la Roma

Iată care sunt cele mai importante atracții turistice din Roma, pe care ți le recomandăm să le vizitezi.

Colosseumul

Așa cum Turnul Eiffel este simbolul Parisului, silueta impunătoare a acestui amfiteatru flavian reprezintă întru totul spiritul Romei. Cea mai mare structură lăsată de vechii romani, Colosseumul încă este un model pentru arenele sportive din ziua de azi. Construcția clădirii a început în anul 72 în timpul împăratului Vespasian și a fost finalizat opt ani mai târziu, sub domnia fiului său, Titus. La acea vreme Colosseumul era cel mai mare și faimos amfiteatru din întregul imperiu și putea acomoda în jur de 50.000 de spectatori, care intrau în clădire prin 80 de intrări. Încă de la început Colosseumul a găzduit festivaluri, diferite spectacole, circuri sau jocuri care erau urmărite de curtea imperială de la nivelele joase.

Colosseumul

La câțiva pași de Colosseum vei putea admira Arcul lui Constantin, un arc de triumf ridicat în onoarea împăratului, proclamat eliberatorul orașului.

Panteonul

Una dintre cele mai bine păstrate clădiri romane, Panteonul a fost ridicat în anul 126 ca un templu dedicat zeilor romani, dar, din secolul al VII-lea această clădire magnifică a fost biserică romano-catolică. Panteonul este format dintr-un portic uriaș circular cu trei rânduri de coloane corintice din granit. Porticul se deschide într-o rotundă care este acoperită cu un dom cu un oculus – o deschidere centrală. La aproape 2.000 de ani de când a fost construit, domul Panteonului încă este cel mai mare dom din beton nearmat din lume. Proporțiile interioare sunt și ele desăvârșite - înălțimea este egală cu diametrul. Decorațiunile interioare sunt la fel de impresionante, fiind puse în valoare de lumina difuză ce se strecoară prin oculus.

Panteonul din Roma

Forumul roman

Aflat într-o mică vale între dealul Capitoliului și dealul Palatin, Forumul roman a fost secole la rând inima Romei antice. Aici s-au desfășurat procesiuni spectaculoase și alegeri, discursuri publice, fiind totodată și nucleul activităților comerciale. Azi, Forumul roman este o mare de ruine ce include arcadele lui Titus și a lui Septimius Severus, Templul lui Antoninus Pius sau Templul lui Saturn.

Citește și: Ce sa vizitezi intr-o zi in Roma

Forumul Roman

Fontana di Trevi

Unul dintre cele mai îndrăgite locuri din Roma se află la câțiva pași de Panteon, o adevărată capodoperă ceva mai "nouă" decât majoritatea atracțiilor turistice din Roma. Fontana di Trevi a fost realizată în secolul al XVII-lea de un faimos sculptor italian, fiind, chiar și azi, cea mai mare fântână din Roma. Fontana di Trevi este alimentată de un apeduct construit în secolul I de Agrippa pentru băile sale. Fântâna barocă are un grup statuar ce-l înfățișează pe Neptun, zeul mărilor, cu tritoni, cai și scoici.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi a devenit cel mai faimos loc din Roma după scena iconică din pelicula lui Fellini "Dolce Vita" în care apar Marcello Mastroianni și Anita Ekberg. De atunci, turiștii din toate colțurile lumii se îngrămădesc lângă bazinul fântânii pentru a arunca o monedă în apele cristaline. Legenda spune că, dacă vei arunca o monedă în Fontana di Trevi cu siguranță de vei întoarce în Roma.

Treptele Spaniole

În ciuda numelui, treptele iregulare numite Treptele Spaniole au fost realizate de un ambasador francez și duc la biserica franceză Trinità dei Monti. De aici și numele Scalinata della Trinità dei Monti. În schimb, numele treptelor provine de la Piazza di Spagna care se află la baza lor. De obicei, acest loc este împânzit cu turiști și localnici deopotrivă, Treptele Spaniole fiind unul dintre cele mai populare locuri de întâlnire din Roma. În luna mai, Treptele Spaniole sunt decorate cu flori de azalee roz.

Treptele Spaniole

Fotografie preluata de pe travelzoo.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În Piazza di Spagna se află o fântână sub formă de barcă numită Barcaccia. Via Condotti, care pornește din Piazza di Spagna, este cea mai scumpă arteră pentru shopping, cu o sumedenie de cafenele cochete și magazine cu nume sonore.

Piazza Navona

Cea mai populară piață barocă din Roma, Piazza Navona a păstrat forma stadionului roman construit pe acest loc de împăratul Domitian. Actuala piață a fost amenajată la finalul secolului al XV-lea de Borromini, care a creat și superbele palate și biserica Sant’Agnese, ce mărginesc piațeta. Totuși, adversarul său, Bernini a fost cel care a realizat cea mai populară structură din Piazza Navona – Fontana dei Fiumi, ce înfățișează patru fluvii considerate la acea vreme ca fiind cele mai mari: Nil, Gange, Dunărea și Rio de la Plata.

Piazza Navona

Fotografie preluata de pe navonapalace.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În prezent, Piazza Navona este meru împânzită cu oameni, fiind locul perfect pentru a experimenta acel "dolce far niente" pe terasa uneia dintre multiplele cafenele și gelaterii, care se îngrămădesc în superba piață. În decembrie, aici se desfășoară cele mai frumoase târguri de Crăciun.

Citește și: Ghidul meu turistic pentru Roma: cele mai importante 14 obiective turistice

Castelul Sant'Angelo

Inițial Castelul Sant’Angelo a fost mausoleul împăratului Hadrian construit în anul 139. Fortificațiile din jurul clădirii au fost ridicate de-a lungul secolelor următoare, astfel încât castelul a devenit reședința papilor medievali. Până în 1870, Castelul Sant’Angelo a fost închisoare, iar astăzi găzduiește un muzeu.

Castelul Sant'Angelo

Campo de' Fiori

Campo de’ Fiori este o piațetă dreptunghiulară, în apropiere de Piazza Navona, folosită ca piață în timpul zilei și ca loc de întâlnire pentru studenți și turiști pe timp de noapte. Numele piațetei înseamnă "câmp de flori", și a fost numit așa în evul mediu, când acest loc era, de fapt, o pajiște cu flori. Acum, turiștii pot cumpăra aici fructe și legume proaspete, dar și pește, cărnuri, flori și condimente. Campo de’Fiori este locul ideal pentru a descoperi adevăratul farmec al Romei printre mulțimile gălăgioase de vânzători ambulanți și localnici pregătiți să se târguiască.

Campo de' Fiori

Fotografie preluata de pe romeinformation.it. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Vittoriano

Vittoriano sau Monumentul Național Victor Emmanuel II stârnește de fiecare dată reacții extreme. Unii sunt de părere că este un monument magnific dedicat primului rege italian și al unității statului, în timp ce alții spun că este o monstruozitate ce strică orizontul minunat al Cetății Eterne. Un lucru este, însă, sigur – uriașa clădire este un adevărat simbol al libertății poporului italian. Realizat în 1911 pentru a sărbători Risorgimento și dobândirea unității italienești din 1870, Vittoriano are 135 de metri lungime și o înălțime de 70 de metri. La jumătatea treptelor se află Altare della Patria și Mormântul Soldatului Necunoscut. În partea estică a clădirii gigant este găzduit Museo Centrale del Risorgimento, un muzeu dedicat mișcării de independență italiene.

Vittoriano

Fotografie preluata de pe blog.travel2italy.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Catacombele

Catacombele San Callisto și San Sebastiano sunt adevărate labirinturi de pasaje și încăperi subterane în Via Appia Antica. Catacombele San Callisto se întind pe o suprafață de aproape 400 de metri, fiind săpate în rocă vulcanică. Pe lângă morminte, San Callisto are sase capele realizate în anul 310, unde poți admira fresce creștine și păgâne. În cripta papală se află mormintele majoritatea papilor martirizați din secolul al III-lea. Catacombele San Sebastiano au fost realizate în secolul al IV-lea pe locul unor cimitire mai vechi. Încăperile cu morminte sunt amenajate pe mai multe etaje și sunt decorate cu picturi și decorațiuni din stuc.

Catacombe

Fotografie preluata de pe jeffbondono.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Aflate în apropiere de Via Appia Antica, Catacombele Domitilla sunt cele mai mari și impresionante din Roma, cu nu mai puțin de 15 kilometri de încăperi, pasaje și chiar o bazilică subterană. Peste 80 de morminte pictate și o frescă cu Cina cea de Taină din secolul al II-lea încă se mai află în aceste galerii.

Citește și: Inspiraţie pentru tine: frumuseţile din Roma şi cum să ajungi la ele mai repede

Tu ai vizitat Roma? Ce atracții din Cetatea Eternă te-au impresionat cel mai mult?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers