Roma este un muzeu în aer liber

Roma este un muzeu în aer liber
 
 

Dupa ce ani la rând am acordat prioritate altor destinaţii, în mai 2012 a venit momentul să gust cireaşa de pe tort: ROMA! Toate fotografiile ce infăţişau Roma văzute vreodată conţineau detalii ce mă convingeau că Roma nu-mi va înşela aşteptările şi aşa a fost. Am sosit la Roma la început lunii mai, la primele ore ale dimineţii şi am fost întâmpinaţi ( eu şi logodnicul meu) de un soare primăvăratic ce învăluia oraşul etern într-o aură ambientală exact pe gustul meu.

Încă de la periferia oraşului m-am simţit în Roma ca în acel loc în care aş putea locui o viaţă întreagă fără să mă plictisesc, pentru că arhitectura şi coloritul citadelei mie asta mi-au exprimat: căldura, relaxare şi confort spiritual! Cu aceleaşi impresii am plecat după cele cinci zile minunate petrecute la Roma şi cu un mare 'of' în suflet, ştiind cât îmi va lipsi starea de bine indusă de armonia acestei destinaţii!

Cazare in Roma

Am ales pentru cazare sistemul Bed&Breakfast, deoarece bugetul nu ne permitea să apelăm la vreunul dintre hotelurile costisitoare ale Romei. Cam acesta ar fi marele inconvenient al acestei destinaţii: tarifele ridicate ale hotelurilor. Însă, din fericire, există numeroase oportunităţi de cazare în sistem Bed&Breakfast şi am certitudinea că noi am ales cea mai bună ofertă de acest gen: B&B Savoia.

Situat într-un cartier tipic roman, apartamentul ce oferă camere de închiriat conţine trei camere, fiecare având baie proprie şi o bucătărie comună. Decorat cu piese clasice de anticariat, B&B Savoia ne aducea aminte la fiecare pas că Roma este un oraş…artistic! De asemenea, am fost impresionaţi de curăţenia şi ordinea ce domneau în apartament, precum şi de ospitalitatea gazdei, care ne-a oferit sfaturi binevenite privind transportul şi modul în care ne putem organiza pentru a optimiza timpul petrecut în Roma.

Singurul minus pentru mine, eu fiind o gurmandă, a fost micul dejun, tipic italian, constând în ceva produse de patiserie, unt, gem, lapte, iaurt şi nectar. Însă, în apropiere se găsea un supermarket de unde ne-am achiziţionat tot felul de bunătăţuri cu specific italian, pe care le-am păstrat fără probleme în raftul destinat nouă din frigider. Şi că tot veni vorba de vecinătăţi, în cinci minute de mers pe jos ajungeam la Villa Borghese, iar în alte cinci minute de mers cu autobuzul ajungeam la binecunoscuta gară/staţie de metrou Termini.

Obiective turistice si activitati in Roma

Bănuiesc că nu sunt prima care care afirmă că Roma este un muzeu în aer liber. Dar pot să vă confirm că toţi cei care au mai spus-o aveau dreptate. Am vizitat tot ceea ce înseamnă obiectiv de neratat şi ne-am bucurat de farmecul oraşului în fiecare moment, chiar şi pe ploaie (în ultima zi am prins o ploaie marunta, ce a durat în jur de zece minute), delectându-ne papilele gustative cu diverse sortimente de paste şi pizza, amândoi fiind fani ai bucătăriei italiene. Clădirile ofereau ele însele atâta spectacol, încât n-am simţit nevoia să facem nimic spectaculos, ci doar să ne plimbăm cât mai mult.

Impresii si ponturi despre Roma

Am fost foarte încântaţi de Piazza di Spagna, unde am prins şi un concert de muzică clasică în aer liber, am fost impresionaţi de Capela Sixtină şi de celelalte bogăţii ale Vaticanului, am visat în Piazza Navona şi la Fontana di Trevi, însă cel mai bine ne-am simţit în Trastevere, cartierul în care poţi simţi cu adevărat autenticitatea Romei. Aş fi putut rătăci zile întregi pe străduţele înguste din Trastevere, fără să caut ceva anume, dar parcă descoperind la fiecare pas nuanţe ale acelui ceva care pentru mine a făcut din Roma destinaţia preferată de vacanţă.

Înainte de a ajunge la Roma auzisem mai multe comentarii negative cu privire la curăţenie şi aglomeraţie. Probabil am ales noi perioada optimă pentru vizitat, când fluxul de vizitatori nu este aşa ridicat, sau poate acesta a fost modul prin care citadela a ales să mă întâmpine, însă mie Roma nu mi s-a părut un oraş murdar. Aşa că mie mi-a plăcut totul la acest oraş…

Sfaturi pentru cei care vor sa viziteze Roma

Nu o să dau sfaturi cu privire la preţuri sau la mijloace de transport, căci vreau să cred că cei ce aleg Roma nu o fac pentru shopping sau pentru a fi opulenţi luând masa în restaurante de lux. Pe scurt, mâncarea în Roma este foarte bună şi ieftină, dacă eşti chibzuit în alegeri (şi, mă repet, am scris chibzuit, nu econom), iar mijloacele de transport sunt ofertante, deşi este de preferat să străbaţi Roma per paedes.

De fapt, acesta este singurul sfat pe care îl dau celor ce vor să viziteze Roma: nu alergaţi, nu vă grăbiţi, căci este atât de unitară încât nu puteţi rata nimic important, ci savuraţi pe îndelete toată splendoarea artistică a Romei! Este unică, prin faptul că fiecare detaliu architectonic capturează veşnicia, fără să facă din Roma un oraş învechit, ci din contră! Tocmai de aceea, Roma, pentru mine inseamna ROMAnţă!...

Ar mai fi lucruri de spus, dar pana la urma fiecare isi traieste povestea dupa propriul stil… Imi pare bine ca am avut ocazia sa retraiesc sentimentele acestui concediu, chiar si pentru cateva minute, pentru ca fiecare calatorie in care "ne reintoarcem", chiar si cu gandul ne invata aceeasi lectie: in concediu se traieste in prezent – ca sa ne putem hrani cu amintirile frumoase pana la urmatoarea escapada!

Acestea sunt cateva din motivele pentru care aleg sa fiu ghidul turistic al acestui loc, "functie" care ma trimite automat in concursul "Povestea vacantei mele". Numele meu este Ana-Maria Gâdescu si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Roma

Casa Moşului

Realizat in colaborare cu: Casa Moşului

Pensiunea Casa Mosului din Cârţisoara situatã în imediata apropiere a centrului comunei, te întâmpinã cu ospitalitatea specificã zonei de munte. Oamenii pe care îi veţi întâlni aici, mâncarea şi bãuturile tradiţionale de cea mai bunã calitate precum şi condiţiile de cazare de 4 stele vor crea atmosfera de recreere, confort, linişte şi relaxare pe care le-aţi dorit.

www.casa-mosului.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers