Rezervatia Scarita, acasa pentru Floarea de Colt

Rezervatia Scarita, acasa pentru Floarea de Colt
 
 

Rezervatia Scarita - Belioara, este o rezervatie geo-botanică din masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocoliş şi Poşaga (judeţul Alba), cu vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle, tarcuri, (Colţul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii) şi cu numeroase peşteri Coşul Boului, Peştera fără Fund, Peştera Roşie, Peştera Lungă, Peştera Călugărului, Peştera lui Filip, Peştera Colţului Rotund pesterea Cheile Runcului si unde se gaseste floare de colt...

Este un teren de studiu important pentru botanisti (specii rare de plante, precum Sapunarita galbena Saponaria Belidifolia, specie de origine mediteraneana, Gentiana-cupa de calcar Gentiana clusii, Strugurii ursului Arctostaphillos uva-ursi, Argintica Dryas octopetala, Sangele-voinicului Nigritella rubra, Laleaua pestrita) si o zona frecventata de turisti, numai ca este total interzista facerea focului, culegerea oricaror plante, camparea sau orice altceva ce ar putea dauna rezervatiei. Vanatul aici este o problema care trebuie dezbatuta. Pentru pasionati, aici se gaseste si o specie rara de fluturi, numita Phybalapterie calligraphata si una de pasare, acvila de stanca Aquila chrysaetos.

Ce anume are deosebit Rezervatia Scarita?

Rezervatia Scarita - Belioara cuprinde "Şesul Craiului" situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, în continuare pădurea de pe muntele Scăriţa, precum şi spectaculoase abrupturi ce străjuiesc obârşiile Văii Belioara (afluent al Văii Poşăgii) si a Vaii Pociovaliste cu pereti verticali, tarcuri, vâlcele, brâne si creste ascuţite. Are o suprafaţă de 47,7 ha şi adăposteşte multe specii rare de plante ca:floarea de colt, căldăruşa, genţiana (flori ce se utilizează în deosebi în uz medicinal, însă sunt folosite şi ca substanţe aromatice pentru diverse băuturi), buzata, crinul pestriţ, martaloaga, arginţica sau sângele voinicului (are de regulă 8-14 centimetri, tulpina dreaptă, frunzele sunt numeroase, înguste şi alungite, iar florile de o culoare roşu-purpurie au miros plăcut de vanilie).

Cui ai recomanda sa viziteze Rezervatia Scarita?

Rezervatia Scarita -Belioara este unica prin diversitatea de pesteri neexplorate, speciile rare de pante ,salbaticia locului,traseul mult mai bun prin comuna Ocolis, s-a asfaltat pana in apropierea Cheilor Runcului, iar de aici traseul este marcat si mult mai bun ,din satul Lunca Larga com Ocolis se merge pe jos 3 km,insa privelistea si imaginile merita toata atentia si respectul muntelui. Cazarea din satul Runc de la Casa Partizanilor unde vinarsul de 60 grade ne-a dezmortit, casul de oaie,slanina si painea de casa foarte bune ne-a dat energie pentru a doua zi. Dimineata ne-am trezit pe la ora 7 intr-un cantat al pasarelelor. Foarte frumos simti ca intineresti.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Rezervatia Scarita?

Inainte de a ajunge la rezervatie ne-am oprit la Biserica din satul Runc din secolul al XIX-lea, este de plan dreptunghiular, cu absida decroșată poligonală cu cinci laturi. La interior este acoperită cu bolți semicilindrice, intersectate prin timpane înclinate. Elementele arhitectonice care conferă monumentalitate, în pofida pereților tencuiți, sunt pridvorul larg, de pe sud, ca și clopotnița cu foișor, ambele cu stâlpi sculptați. Construita in anul 1733 este o biserica monument istoric.

Decorația pictată, de factură populară, se remarcă prin vioiciunea paletei coloristice și revărsarea florilor. Se păstrează două icoane împărătești, din 1853, reprezentând pe Maria cu pruncul și respectiv pe Isus Hristos, pictura cea mai reprezentatiza din aceasta biserica este reprezentata de judeacata de apoi. Traseul prin Cheile runcului sau alternativ prin cheile pociovalistei te face sa uiti de toate si sa te simti ca in rai. Ospitalitatea si sfatul celor care ne-au gazduit a fost exemplara si de fiecare data imi doresc sa mai colind acea zona.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Rezervatia Scarita

Cele mai importante obiective turistice din regiune sunt: Manastirea Posaga Biserica de lemn din satul Runc com Ocolis , Izbucul si Cheile Poşegii, Cheile Runcului, Cheile Pociovaliştei, Colţii Vulturersei, Peştera Casa Zmeului si rezervaţia geo-botanica Scărita-Belioara (peste 1350m altitudine, numeroase specii rare de plante si animale).

Din rezervatia Scarita-Belioara, in mai putin de 3 ore se poate ajunge in statiunea Muntele Baisorii,iar daca coborati spre Turda ajungeti la Casa Partizanilor unde va puteti caza cu incredere.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Crencea Sandu si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Rezervatia Scarita

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!



Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers