Revelion la Viena 2018: cum să-ți petreci noaptea de Anul Nou în capitala Austriei

Revelion la Viena 2018: cum să-ți petreci noaptea de Anul Nou în capitala Austriei
 
 

Viena este unul dintre cele mai distractive orașe în care îți poți petrece vacanța de Revelion. Fie că vrei să întâmpini Anul Nou în stradă, sub cerul luminat de artificii, la un restaurant elegant, pe o croazieră pe Dunăre sau la un concert spectaculos, Viena te așteaptă cu o nenumărate opțiuni. Și dacă asta nu ar fi de ajuns, există chiar și un traseu oficial, prin centrul Vienei, ce trece prin toate piețele în care se desfășoară evenimente de Revelion. Așadar, dacă plănuiești să pășești în 2018 în capitala Austriei, iată ce trebuie să știi despre Revelionul la Viena.

Cum să ajungi la Viena de Revelion

Viena se află la doar câteva ore de mers cu mașina de România, în timp ce din marile orașe din estul țării există și zboruri directe. Astfel, din București, Austrian Airlines operează zboruri directe în fiecare zi spre Aeroportul din Viena, biletele fiind de la 100 de euro pe segment. Și Tarom oferă zboruri directe din București spre Viena, prețul unui bilet fiind de aproximativ 92 de euro.

Din Iași, tot Austrian Airlines are zboruri directe spre Aeroportul din Viena, de patru ori pe săptămână, cu prețuri de la 215 euro.

Poți lua și trenul din Gara București Nord spre gara Hauptbahnhof din Viena. Această călătorie va costa între 35 și 55 de euro și va dura aproape 20 de ore. 

Dacă vrei să ajungi mai repede la Viena, poți merge cu mașina. Pornind din Vama Nădlac vei călători doar pe autostradă și vei ajunge la destinație în aproximativ 4 ore și jumătate, dacă circuli fără oprire.

Informații utile pentru un traseu cu mașina până în Viena

  • distanță: 460 de kilometri
  • cost aproximativ al combustibilului: 38 de euro
  • taxe de drum (viniete în Ungaria și Austria): 21, 42 euro

Viena

Fotografie preluată de pe thecut.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cazare în Viena de Revelion

În ceea ce privește cazarea de Revelion în Viena va trebui să-ți definitivezi planurile din timp, pentru a te asigura că îți faci rezervare la un hotel bun, la un preț nu tocmai piperat. Iată ce hoteluri din Viena pentru perioada 30 decembrie – 2 ianuarie îți recomandăm noi:

Dacă aceste opțiuni nu îți plac, poți găsi și alte hoteluri din Viena aici.

Viena Revelion

Fotografie preluată de pe wien.info. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Noaptea de Anul Nou în Viena

Viena știe cum să sărbătorească trecerea dintre ani, așa că vei avea o mulțime de opțiuni pentru Revelion, care mai de care mai interesante. Ultima zi din an este cunoscută în Austria drept Silvester, iar cea mai îndrăgită activitate din Viena este traseul prin centrul istoric al orașului, care trece pe lângă o mulțime de spectacole, târguri de sezon și alte evenimente specifice. Acest traseu este cunoscut și sub numele de Silvesterpfad.

Traseul de Revelion prin centrul Vienei

În fiecare an, municipalitatea din Viena organizează o mulțime de evenimente interesante pentru Revelion, care împânzesc centrul orașului. Pentru a te asigura că nu ratezi niciunul dintre acestea, urmează traseul oficial de Revelion, marcat pe străzile din centru, în fața Primăriei și în Prater.

Petrecerea de Revelion de pe străzile Vienei începe la ora 14, în ultima zi din an, și durează nu mai puțin de 12 ore. Astfel, în Freyung poți urmări un simpatic spectacol pentru copii, iar seara este rândul adulților să asculte muzic hituri austropop.

Viena

Fotografie preluată de pe wien.info. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În Am Hof vor avea loc concerte soul, R&B, funk și rock & roll, în timp ce Graben este transformat în cea mai mare sală de bal din Viena, unde curioșii pot lua lecții de vals de la reprezentanți ai celor mai importante școli de dans din oraș. Și în Stephansplatz poți urmării dansatori de vals, precum și un concert de fanfară, iar pe Kärntner Strasse și în Neuer Markt poți asculta hiturile anului 2017.

La Haus der Musik poți fi dirijor pentru o noapte și poți face o incursiune interesantă prin lumea muzicii clasice, în timp ce în Prater petrecerea începe la ora 23 cu multă muzică și veselie. Pentru cei care vor să petreacă Revelionul în familie, cu un program pentru toate gusturile, nu trebuie să rateze Aspern Seestadt, unde vor descoperi o mulțime de surprize pentru copii și adulți deopotrivă.

Viena Anul Nou

Fotografie preluată de pe europeanbestdestinations. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Focuri de artificii în noaptea de Revelion la Viena

Nu se poate să întâmpini noul an fără nu minunat spectacol de artificii, iar Viena nu dezamăgește nici la acest capitol. La miezul nopții vor fi două astfel de spectacole importante, unul în piața din fața Primăriei, care va fi cel mai mare, și unul în Prater. Focurile de artificii din fața primăriei pot fi urmărite și din Heldenplatz sau din Volksgarten, dacă nu vrei să te îngrămădești alături de miile de petrecăreți. Dacă vrei să vezi orașul de la distanță, poți face drumeții până la KahlenbergLeopoldsberg sau Cobenzl, de unde te poți delecta cu priveliști incredibile.

Prater

Fotografie preluată de pe wintermarkt.at. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Un alt loc popular în care să numeri ultimele secunde din 2017 este Stephansplatz, în fața Domului din Viena. Aici, chiar înainte ca 2017 să ia sfârșit, muzica se oprește și numărătoarea inversă începe. Fix al ora 00, clopotele catedralei vor răsuna în tot centrul vechi, iar apoi vei putea păși în noul an în pași de dans pe Valsul Dunării Albastre al lui Strauss.

Viena vals Anul Nou

Fotografie preluată de pe gayinvienna.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Die Fledermaus

Die Fledermaus este una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Revelion din Viena, astfel că faimoasa operetă a lui Strauss este pusă în scenă la cumpăna dintre ani, atât la Opera de Stat, cât și la Volksoper. Biletele la acest spectacol pot costa între 6 și 185 de euro și tind să se vândă foarte repede. Totuși, asta nu înseamnă că nu poți urmări minunatul spectacol și gratis. Chiar în fața Operei de Stat se va amenaja un uriaș ecran pe care poți vedea live Die Fledermaus, începând cu ora 19.

Alte evenimente muzicale frumoase vor avea loc la Musikverein, Konzerthaus, Theater an der Wien și Kammeroper.

Die Fledermaus

Fotografie preluată de pe schmopera.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Balul vienez de Anul Nou

Dacă îți cumperi bilete din timp, poți avea parte de un Revelion desprins din povești la faimosul Bal vienez de Anul Nou din Hofburg. Biletele costă de la 480 de euro de persoană și pot fi cumpărate aici. Bineînțeles, pentru un eveniment atât de rafinat, ținuta de ocazie este obligatorie.

Un eveniment la fel de elegant are loc și în sala de bal a Primăriei din Viena. Gala de Revelion oferă, pe lângă meniuri delicioase, muzică bună și un decor desăvârșit, și locuri ideale de unde să admiri spectacolul de artificii de la miezul nopții.

Ce mai poți face în Viena de Revelion

Dacă nu vrei să întâmpini Noul An în frig, pe stradă, sau în haine de gală, poți să-ți rezervi un loc la unul dintre sutele de restaurante din Viena care organizează petreceri deosebite de Revelion. Și cluburile nu se lasă mai prejos, acestea fiind un adevărat magnet pentru petrecăreții care vor să înceapă 2018 cu muzică și veselie.

Dacă vrei ceva mai romantic, atunci îți recomandăm o croazieră pe Dunăre, care va culmina cu focuri de artificii, sau să întâmpini Anul Nou la înălțime pe uriașa roată din Prater.

O altă opțiune interesantă este trenul Majestic Imperator. Acest tren de lux este o replică a trenului imperial austro-ungar, care transporta familiile nobile austriece în secolul al XIX-lea. Astăzi, superbul tren găzduiește o gală de Revelion pe șine care te va duce pe la gările istorice din Viena, va traversa principalele districte ale orașului, iar la miezul nopții se va opri pe un pod peste Dunăre de unde vei putea admira focul de artificii.

Majestic train

Fotografie preluată de pe worldtraintravel.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Tradiții de Revelion în Viena

Vienezii se mândresc cu o mulțime de tradiții frumoase de Revelion și pentru prima zi din an. Băutura tradițională de Revelion în Viena este, bineînțeles, punci, făcut din vin roșu, scorțișoară și zahăr. În ultimele zile din an, nu uita să cumperi Glücksbringer, mici talismane pe care să le oferi celor dragi de Revelion. Cu siguranță vei observa o mulțime de tarabe la târgurile de Crăciun din oraș, care vând mici figurine din plastic, în special porcușori, trifoi cu patru foi, ciuperci, coșari sau buburuze. Acestea sunt un fel de mărțișoare, care se oferă de Revelion, și care se spune că aduc noroc. Cei mai populari sunt porcușorii, care sunt un semn de prosperitate.

Bleigießen este o altă tradiție austriacă de Revelion ce presupune topirea unei bucăți de plumb sau tablă pentru a afla ce-ți rezervă noul an. Există kituri speciale pe care le poți cumpăra de la magazinele de suveniruri sau la târgurile de Crăciun. Astfel, topești bucata de plumb pe flacăra unei lumânări sau deasupra aragazului și o torni într-un bol cu apă rece. Forma pe care o capătă plumbul îți va prezice viitorul. De exemplu, dacă are suprafață cu bule înseamnă că vei avea bani, iar dacă forma nouă este fragilă sau se rupe înseamnă ghinion.

Traditii Revelion Viena

Transportul în Viena de Revelion

Deoarece majoritatea evenimentelor de Revelion au loc în centrul istoric al Vienei, care este în mare parte pietonal, nu vor fi prea multe străzi închise în ultima zi a anului. Cu toate astea, nu este recomandat să te bazezi pe mașina personală în noaptea de Revelion, deoarece străzile vor fi aglomerate, iar șansele să găsești un loc de parcare în centru sunt mici.

Nici taxiurile nu sunt tocmai cea mai bună opțiune, la cumpăna dintre ani, deoarece cererea este mare, și cu siguranță nu vei reuși să găsești vreunul care să te ducă la hotel, după petrecere.

Cea mai simplă soluție este să recurgi la mijloacele de transport în comun, care vor avea program prelungit. Majoritatea metrourilor vor circula la fiecare 15 minute, iar liniile de tramvai din centru vor funcționa cu program prelungit, până la ora 5.

Revelion Viena

Fotografie preluată de pe vienna.at. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Tu ți-ai petrecut Revelionul la Viena? Povestește-ne cum a fost!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers