Praga - un oras al contradictiilor

Praga - un oras al contradictiilor
 
 

Capitala ceha de pe malurile Vtlavei, denumita si Orasul cu cele o suta de clopotnite sau Orasul de aur este destinatia ideala de a petrece Craciunul si de a ma simti o parte din filele lui Kafka. Prin atmosfera romantica ce invaluie acest oras mai ales iarna, bogata scena culturala, Praga este un oras al contradictiilor.

Este renumita pentru uimitoarele sale opere de artă; opere de pictură, sculptură, literatură, muzică, design şi arhitectură ,dar este la fel de renumită pentru mâncare, bere şi industria comercială turistică. Praga se numără printre cele mai pitoreşti şi intrigante locuri de vizitat din Europa. Datorita traseelor de epoca, Praga parca este din alt timp.

Mare parte din șarmul Pragăi a devinit clar atunci când m-am plimbat fără țintă prin cartierele vechi ale orașului, minunându-ma de clădiri, privind oamenii, magazinele si restaurantele.

Ce anume te-a impresionat cel mai mult la Praga?

Stilul arhitectural al Pragăi include fiecare gen major din Europa, cu frumoase prezenţe de arhitectură gotică, romană, barocă, renascentistă, modernistă şi de Art Nouveau încorporate în structura oraşului. Fiecare faţadă prezintă lucrările unui mare pictor sau sculptor, iar în spatele acestora au lucrat cei mai mulţi muzicieni europeni cunoscuţi, inclusiv Dvořák, Smetana şi Mozart.
Vizitand Targul de Craciun din Praga am avut parte de spectacole si concerte, de vin fiert si restaurante traditionale, oameni dansand pe strazi in Ajun, bradul din central orasului, nelipsitele scenele biblice cu oi sau capre de paie, asezate chiar langa bisericute. Orasul pastreaza casele frumoase, cateva sinagogi, peisaje superbe si cultura de cafenea mostenita de la disparitia comunismului.

În mică piaţă barocă (Male Namesti) ce se află doar la câţiva paşi distanţă de Piaţa Centrului Vechi se găseşte casa în care a trăit Franz Kafka, de unde mi-am achizitionat una dintre cartile sale: Der Prozess. Încadrată de structurile spectaculoase şi impozante ale Turnului Alb şi Turnului Dallibor, Străduţa de aur se deschide tăcut în faţa zidurilor castelului. În trecut a fost reşedinţa alchimiştilor din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, cât şi a anturajului imperial, iar astăzi este o străduţă bizară şi fascinantă, cu privelişti spectaculoase. Praga exceleaza in hoteluri cu incarcatura istorica. E vorba de hoteluri care functioneaza in cla¬diri vechi si care redau atmosfera orasului de altadata. Transformarea cladirilor burgheze in galerii de magazine in genul celor din New York sau Londra este o controversa.

Ce ai vizitat in Praga?

Castelul Praga, bijuteria capitalei ceheşti, este cunoscut ca cel mai mare complex medieval din lume, ce veghează asupra oraşului din vârfului dealului, la vest de râul Vltava. Din cadrul acestui complex face parte şi Catedrala Sfântul Vitus, cea mai mare şi totodată cea mai importantă catedrală din Republica Cehă. Capodoperă arhitecturală a întregii Boemii şi a actualei Cehii, dovedeste ca oraşul Praga nu a fost întâmplător numit „Parisul Europei Centrale” Catedrala „Sfântul Vit” a fost aşezată pe cel mai înalt deal al Pragăi şi m-a cucerit prin stilul aparte şi prin podoabele exterioare.

Intrarea principală este fastuoasă şi se numeşte „Poarta de Aur”, fiindcă este suflată cu aur şi mozaicul de pe frontonul sau reprezintă Judecata de Apoi. Catedrala „Sfântul Vit” are patru clopote, clopotul Sigismund fiind cel mai mare din toată Cehia (13500 kg). Din anul 1921 nu lipseşte nici vitraliul din frumosul şi istoricul edificiu care are reprezentări inspirate din capitolul biblic al Facerii lumii, fiind realizate de Frantisek Kysela.

Am hoinarit stazile si am desoperit mici muzee si preocupari parca dintr-o lume burgheza: centre de masaj prin itnermediul pestilor la colt de strada, muzeul de tortura, suveniruri inedite. De asemenea am admirat Casa Municipală, o cladire construită in stilul arhitectural “Art Nouveau” care găzduieşte cea mai mare sală de concerte din Praga.

Localizat chiar în inima capitalei ceheşti, centrul istoric este renumit prin amestecul fermecător de clădiri construite în stiluri arhitecturale diferite- baroc, gotic şi rococo. M-am plimbat in Piaţa Vechiului Oraş, de unde se putea închiria o trăsură pentru doua personae, am luat masa de prânz într-una din numeroasele sale cafenele, am cumparat mici suveniruri de la tarabele din Piaţa de Craciun si am admirat Ceasul Astronomic cu cei 12 apostoli. Am incercat sa imi imaginez aceasta piata vara, fara casutele impodobite de Craciun, fara colinde, fara brazi, fara linistea ce s-a lasat in piata cand ceasul a ajuns la fix si multimea de oameni era stransa in piata pentru a admira. Cu siguranta mi-ar fii lipsit farmecul Craciunului.

Din piata baroca se observa in amurgul serii de Ajun Biserica Sfintei Fecioare din Tyn luminata ce veghea deasupra pietii, Palatul Kinsky construit în stilul arhitectural roccoco, Casa Clopotului de Piatră construită în stil medieval, şi Biserica Sf. Nicolae construită în stil baroc.

Podul Carol ce datează din 1357 a fost construit pe acelaşi loc unde în secolul al XII-lea se găsea Podul Judith. Astăzi, Podul Carol este cu siguranţă unul dintre cele mai populare obiective turistice din Praga, datorita vânzătorilor de suveniruri si aritiştilor locali. Nimic nu se compara cu privelistile demne de capodopere din Ajunul Craciunului ce se vedeau de pe acest pod. Multimea de turisti,comerciantii, ne-am transformat cu totii in personaje dintr-o poveste despre Craciun.Pe balustrada podului, intre statuia Sfantului Ioan Botezatorul si cea a Sfantului Norbert, este gravata o cruce dubla care marcheaza locul in care Sfantul Ioan Nepomuk, ocrotitorul padurilor, a fostaruncat in rau. Traditia spune ca, daca iti pui o dorita si atingi crucea, dorinta ti se va indeplini.

Cartierul evreiesc Josefov, cea mai veche metropolă a evreilor din Europa a fost numit astfel dupa împăratul Josef al II-lea. Cartierul Evreiesc din Praga găzduieşte numeroase clădiri cu valoare istorică: Muzeul Evreiesc şi cele şase sinagogi, cea mai renumită dintre acestea fiind Sinagoga Veche- Nouă. La nord de Piaţa oraşului vechi se iveşte micuţul Cartier evreiesc grupat în jurul nobilului bulevard Pařížská pe care l-am admirat noaptea calauziti fiind de ghid.

Legatura dintre Vechea si Noua Praga este Piata Wenceslas. Piata Wenceslas este una dintre cele mai frumoase zone din Praga, un spatiu plin de viata, intesat de hoteluri, restaurante, cluburi, baruri si magazine diverse, fiind una din cele doua piete centrale din oras La Hotelul Evropa, din piata Wenceslas, a fost cazat Tom Cruise in timpul filmarilor la pelicula de succes Misiune Imposibila.

In cadrul acestui areal medieval, am admirat de afar, dar nu si vizitat: Muzeul Jucăriilor, Turnul cu praf de puşcă si Mall-urile. Cea mai buna perspectiva asupra orasului si in special asupra celor doua maluri ale Vltavei ti-o ofera o croaziera pe rau cu un vapor modern. La alegere se poate servi masa, Croazierea dureaza o ora si costa 440 Kc. De asemena palatul Karlstein mai trebuie vizitat.

A doua zi de Craciun am facut o mica excursie la Karlovy Vary care este faimos pentru izvoarele termale. Seara am petrecut-o la restaurantul hotelului, savurand minunatele preparate cehesti intr-o atmosfera de vis tipic pragheza. In cateva ore se poate vizita si Brno.

Da-le cateva ponturi cititorilor noştri despre Praga

Republica Cehă se află printre liderii mondiali în producţia de bere, iar oamenii se simt ca acasă la o bere în numeroasele berării din oraş sau în cluburile de jazz cu mult fum ori în barurile rock. Viata de noapte este foarte activa si nu ai cum sa te plictisesti pentru ca oferte sunt pentru toate gusturile in materie de distractii.

La mica distanta de centru se gaseste si Cerna Ruze Shopping Centre, pe Na Prikope 12, unul dintre cele mai populare din Praga, cu numeroase magazine si cafenele ( daca printer scopurile calatoriei se afla si shoppingul).

Activitatea de Craciun se desfasoara in Piata Orasului Vechi si in Piata Wenceslas. In Praga mai exista insa si targuri de Craciun mai mici, in Namesti Republiky si in Havelske Trizste. Pe langa standurile cu suveniruri, unde se gasesc traditionalele papusi cehesti, foarte multe sunt ocupate cu mancare si cu bautura. Gurmanzii au parte si de produse de patiserie traditionale: trdlo – castane prajite sau svarak –vin fiert. Si cum cehilor le plac sarbatorile, isi aduc un brad din muntii Cehiei, pe care il pun chiar in centrul orasului si il impodobesc cu peste 2.000 de beculete.

Sunt o mulţime de trasee de plimbare de unde puteţi alge, dintre care unele acoperă istoria generală a oraşului, în timp ce altele se concentrează pe teme specifice: istoria comunităţii evreieşti, Praga romanică, Praga gotică, Praga barocă, Praga renascentistă, sau Praga compozitorilor.

Ca suveniruri se gasesc cristale de Boemia, granate de Cehia, Strada Pařížská, un bulevard burghez prin excelenţă, datorită locaţiei, a făcut mereu parte dintre străzile ticsite cu magazine de lux.

Povesteste-ne cateva cuvinte despre costul unui City Break in Praga

Praga are o multitudine de optiuni de cazare, multe dintre ele foarte aproape de centrul orasului. Preturile pentru cazare pot fi de pana la de doua ori mai mari in sezonul de varf si este de dorit sa faceti rezervari din timp. Eu am optat pentru o excursie de o saptamana ce a cuprins un city break de 2 zile in Viena si un city break de 3 nopti in Praga ce a costat 250 de euro fiind in perioada Craciunului. Preturile difera daca alegeti vara sau perioade care nu sunt marcate de anumite evenimente. Pentru cazare este bine daca optati pentru mic dejun pentru ca cehii nu sunt zgarciti cu bufetul suedez. Pretul vizitarii muzeelor sau catedralelor nu este foarte mare, iar pentru mancare nu am cheltuit maimutl de cat as fii cheltuit si in Romania, preturile sunt asemanatoare. Magazinele nu sunt diferite, pretul fiind standard la articole cat si al suveniruri.

Ce nu ţi-a plăcut in Praga?

Praga este un oraş destul de sigur, unde oamenii se simt relaxaţi să iasă la plimbare la orice oră. Ca în orice altă destinaţie turistică, hoţii de buzunare se concentrează în punctele unde se adună turişti sau vanzatorii pot profita de neatentia turistilor si pot da rest gresit.

Avand in vedere ca era Ajunul Craciunului, iar cehii tin foarte mult la petrecerea Craciunului in familie, magazinele au fost inchise la ora 14, iar un pub-restaurant deschis. pentru a petrece Ajunul am gasit cu greu , insa am fost placut impresionata de serviciile si de preparatele specifice.

Un alt mic inconvenient a fost faptul ca in unele magazine puteam plati cu Euro in altele doar cu coroane, de preferat ar fii fost in euro, nefiind obisnuita cu moneda lor.

Dacă ar trebui să asociezi Praga cu un oraş din România, care ar fi acesta şi de ce?

As putea sa asociez cu orasele din Transilvania, datorita istoriei incarcate a ambelor zone, a atmosferei burgheze si unelor sarbatorii legate de vrajitoare. Viata de noapte insa poate fi comparata cu cea din Bucuresti, asemanarile dintre cele doua orase fiind izbitoare din acest punct de vedere. Noptile au propriul sarm si reflecta natura calda a locuitorilor acestui mare oras. Evidentiaza, de asemeni, si felul in care cehii absorb afluxul de culturi straine, fara a-si pierde identitatea culturala.

Poporul roman si-a dorit o Catedrala a Mantuirii Neamului de acum 120 de ani, in schimb cehii au ridicat una, aceasta fiind catedrala Sfantului Vit.

Ce alte oraşe iţi doreşti să vizitezi şi de ce?

Imi doresc sa vizitez Dublin –Irlanda pentru peisajele si muzeele sale, bucataria irlandeza, Berea Guiness, pentru a vizita Muzeul National de Ceara, expozitiile, galeriile de arta si nenumaratele magazine.

Oslo-Norvegia pentru muzee, palate , taram al traditiilor, porturile, pentru a trai intr-o alta clima pentru cateva zile. Imi doresc de asemenea sa vizitez Edinburgh-Scotia pentru a contempla privelistile unice si variate de la inaltime, orasul vechi, gradinile, dealurile.

Numele meu este Oancea Lavinia Andreea si aceasta este povestea mea pe care va recomand sa o votati..."lumea este o carte, iar fiecare călătorie reprezintă încă o pagină citită!"

                                                                                                              

Acesta este un articol din cadrul concursului "Povesteşti şi călătoreşti!", organizat împreună cu agenţia de turism Turist Center.

Poze din Praga

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers