Praga, între poveste și realitate

Praga, între poveste și realitate
 
 

Început de septembrie – perioada ideală pentru o vizită în Praga. Nu e nici prea cald, nici prea frig și nici nu sunt atât de mulți turiști ca și în plin sezon. Dar indiferent când alegeți să vizitați Praga, adevărul este că acest oraș de o frumusețe unică își va face cu siguranță un locșor în sufletul vostru.

Oraşul de Aur

Supranumit și Orașul de Aur, Orașul celor 100 de turle sau Parisul Estului, Praga este un amestec încântător de vechi și nou. Nove Mesto (Orașul Nou) simbolizează noua Republică Cehă, în timp ce Stare Mesto (Centrul Vechi) este unul dintre cele mai bine păstrate orașe vechi din Europa, deoarece nu a fost atins de bombardamentele din cele două războaie mondiale.

Praga este împărțită în două de râul Vltava și brăzdată de mai multe poduri, dintre care se remarcă Podul Carol (Karluv Most), cel mai frumos și faimos pod peste Vltava. Construit între secolele al XIV-lea și al XV-lea și având o lungime de 516 metri și o lățime de 10 m, Podul Carol este cel mai vechi pod din Praga și a avut o importanță istorică deosebită. Construit în stil gotic, acest pod este străjuit de nu mai puțin de 30 de statui și este luminat de o parte și de alta cu lămpi care-ți transpun plimbarea de seară într-o adevarată atmosferă medievală.

Nu există vizită în Praga care să nu includă Podul Carol și, alături de acesta, Castelul Praga și Ceasul Astronomic. Și cum toate acestea sunt la o distanță mică una față de cealaltă, numai bine le puteți explora pe jos. Doar echipați-vă cu un ghid și o hartă și sunteți gata de aventură! Nu evitați și nu ratați micile străzi lăturalnice, deoarece așa veți cunoaște farmecul adevărat al acestui oraș de poveste.

Castelul Praga

Cu o suprafață de 7.28 de hectare, Castelul Praga (Pražský hrad) este cel mai mare castel antic din lume. Aici a fost reședința întemeietorilor orașului și al tuturor ducilor, regilor și împăraților Boemiei și v-aș recomanda să vă rezervați cel puțin o zi întreagă pentru vizitarea întregului domeniu. În complexul de clădiri care formează castelul se află numeroase atracții turistice, printre care: Catedrala Sf. Vitus (Katedrala Sv. Vita), Vechiul Palat Regal (Stary Kralovsky Palac), Mănăstirea Sf. George (Klaster Sv. Jiri), grădina regala (Kralovska zahrada) și Potecile aurite (Zlata ulicka).

Ceasul Astronomic

Ceasul astronomic, care se găsește în piața din Centrul Vechi, este un alt simbol al orașului Praga. Acesta este unul dintre cele mai vechi și mai elaborate ceasuri din lume. De dimineață și până seara, în fiecare oră, sute de curioși se adună în piață pentru a urmări Procesiunea celor 12 apostoli. Este un adevărat spectacol care începe cu Figura Morții sunând la un clopot și apoi prezintă cei 12 apostoli și alte sculpturi defilând la ferestrele de deasupra ceasului. La sfârșit cântă cocoșul și bat clopotele. Alături de Figura Morții, se află un prinț turc (simbolizând Invidia) care își scutură capul în necredință, Avarul care se uită la un sac plin de aur și Vanitatea care se admiră într-o oglindă.

Un alt obiectiv care merită văzut este casa care dansează. Nu departe de Centrul Vechi, această construcție neconvențională a fost construită în anii 90 pentru o companie de asigurări. Casa mai este numită si Ginger & Fred deoarece se aseamănă vag cu o pereche de dansatori si este o minune a arhitecturii contemporane.

Sfaturi utile pentru city break în Praga

Nu întâmplător am inclus denumirea obiectivelor turistice în limba cehă între paranteze, deoarece, spre surprinderea mea, nu am găsit nici un indicator în limba engleză în Praga. Astfel că este bine să cunoașteți denumirile în limba cehă sau să aveți o hartă pe care să fie menționate aceste denumiri. Noi nu am avut și ne-a fost putin mai greu să ne orientăm în aceste condiții, mai ales că nici locuitorii orașului nu au putut să ne ajute, deoarece majoritatea lor nu vorbesc limba engleză. Recomand celor care vizitează Praga pe cont propriu să-și stabilească obiectivele de acasă și să se asigure că au toate informațiile necesare înainte de plecarea din hotel.

Un alt lucru ciudat l-am întâlnit la birourile de schimb valutar. Aveam doar euro la noi. Știam că moneda oficială este coroana cehă (Czk sau Kč), dar auzisem că în multe locuri se poate plăti și cu euro. Se poate să fie astfel de locuri, dar noi n-am găsit nici unul, astfel că am fost nevoiți să schimbăm bani în plin centrul orașului. După cum am aflat ulterior, majoritatea birourilor de schimb valutar din centru (și probabil și din alte locații) folosesc o etică de vânzare greșită. Acestea afișează o rată de schimb foarte bună, dar este un semn mic care spune că acea rată este valabilă doar când schimbați mai mult de 1000-1500 de euro (sau sumă similară).

V-aș sfătui să aveți grijă la casele de schimb valutar, la hoții de buzunare și la șoferii de taxi necinstiți. Astfel de pericole vă pot pândi la tot pasul, dar cu puțină grijă le puteți evita și vă veți putea bucura din plin de frumusețea unică și de atmosfera de poveste pe care vi le oferă Praga!

Poze deosebite din Praga, Cehia


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers