Porto într-o zi: 10 locuri minunate pe care trebuie să le vezi

Porto într-o zi: 10 locuri minunate pe care trebuie să le vezi
 
 

Porto te va surprinde din prima clipă cu un puternic contrast între vechi și nou. Centrul medieval al bătrânului oraș este dominat de clădiri neoclasice și biserici baroce, iar cele mai valoroase opere de artă sunt expuse în muzee de excepție ce mărginesc piațete pitorești. Pe de altă parte, caracterul contemporan al orașului Porto este evidențiat de galeriile de artă modernă și spațiile de concerte cu design futurist care îți vor stârni imaginația. Nu trebuie decât să faci o plimbare cu vaporul pe râul Duro sau o excursie cu telecabina ce alunecă dintr-o parte într-alta a râului, pentru a descoperi magia orașului Porto. Așadar, hai cu noi într-o călătorie prin zece locuri minunate din Porto pe care trebuie să le vezi.

Torre dos Clerigos

Torre dos Clerigos

Torre dos Clerigos străpunge linia orizontului, fiind și cel mai vizibil obiectiv din Porto. Înalt de 75 de metri, acest turn uriaș este locul perfect de unde să-ți începi periplul prin Porto. Dacă ai condiție fizică poți urca cele 240 de trepte până în vârf, unde vei fi răsplătit cu o panoramă peste întregul oraș și valea râului Douro ce te va lăsa mut de uimire. Ridicat în secolul al XVIII-lea, Torre dos Clerigos complementează Igreja dos Clerigos din apropiere, o superbă catedrală barocă realizată în aceeași perioadă. Totuși, atracția principală este turnul care este și un punct de reper perfect pentru orice turist. 

Palatul Bursei

Palatul Bursei

Fotografie preluata de pe travel-in-portugal.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Palacio da Bolsa sau Palatul Bursei datează de la mijlocul secolului al XIX-lea și este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Porto. Ridicat pe locul unei mănăstiri franciscane, interiorul somptuos al clădirii este împărțit în mai multe încăperi, fiecare cu decorațiuni pe măsură. În Camera cu Portrete poți admira tablorui cei îi înfățișează pe toți monarhii portughezi, în timp ce în Camera de Aur vei admira tavanul decorat cu foiță de aur. Totuși, cea mai interesantă încăpere este Camera Arabă inspirată de complexul Alhambra din Granada. În prezent, Palatul Bursei este și sediul Camerei de Comerț, iar membrii săi încă se adună în luxoasa Sală de Ședințe.

Cais da Ribeira

Cais da Ribeira

Fotografie preluata de pe thousandwonders.net. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Pentru a descoperi magia adevărată a orașului Porto este obligatoriu să faci o plimbare prin cartierul Cais da Ribeira, un adevărat labirint de străduțe înguste și arcade frumos decorate. Aflat pe malul râului Douro, clădirile înghesuite, pictate în nuanțe puternice de albastru, oranj sau galben, se reflectă în apele liniștite ale râului. Restaurantele și cafenelele ce se ascund sub arcade fac din acest loc unul dintre cele mai populare din Porto, mai ales seara, când localnicii și turiștii deopotrivă își dau întâlnire pe malul râului, pentru a se relaxa lângă un pahar de vin porto și o gustare delicioasă. Praca de Ribeira, piața principală de pe mal debordează de turiști și tineri localnici care își petrec timpul aici. Magazinele vechi, piețele de alimente și vânzătorii ambulanți completează atmosfera feerică a acestui district colorat și plin de viață.

Catedrala Se

Catedrala Se

Fotografie preluata de pe wikilovesmonuments.org. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Nu este posibil să vizitezi Porto fără să te oprești măcar câteva minute la catedrala orașului. Panorama pe care o poți admira de pe terasa Catedralei Se este incredibilă. Acest obiectiv turistic din secolul al XII-lea seamănă mai de grabă cu o fortăreață decât cu un lăcaș de cult, dar de îndată ce vei observa vitraliile roz vechi de opt secole și fațadele decorate cu azulejo, placi de ceramică delicate în mii de nuante de albastru, vei descoperi adevărata atmosferă medievală a Catedralei Se.

Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia, cu edifciile sale impunătoare ce tronează peste râul Douro, este o atracție irezistibilă. Nu trebuie să faci decât o scurtă plimbare pe jos pe Ponte de Dom Luis I pentru a admira clăirile fermecătoare, precum și vapoarele care alunecă agale pe sub pod. Dacă vrei să admiri acest tablou pitoresc dintr-un alt unghi, poti lua Teleferico de Gaia, telecabina care traversează de-al lungul cartierului Vila Nova de Gaia.

Muzeul Național Soares dos Reis

Muzeul Național Soares dos Reis

Fotografie preluata de pe teatroplastico.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Porto se mândrește cu o mulțime de muzee interesante dar nici unul nu se compară cu Muzeul Național Soares dos Reis. Aici vei putea admira o colecție de artă minunată care datează din secolul al XVI-lea până în secolul XX și include lucrări semnate de faimosul sculptor portughez Antonio Soares dos Reis. Întreaga expoziție este una eclectică, cu picturi ale artiștilor portughezi, dar și flamanzi sau germani, cu piese din sticlă și ceramică, unele aduse din cele mai îndepărtate colțuri din Asia.

Cafe Majestic

Cafe Majestic

Fotografie preluata de pe chankymonkey.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cu o fațadă ușor de reperat, în stil Art Nouveau, Cafe Majestic te va cuceri din prima clipă. Exteriorul cu o sumedenie de curburi și decorații din piatră sugerează ambianța de tip vintage a cafenelei. Odată ce vei intra în această clădire superbă vei avea impresia că te-ai întors în anii ’20, în epoca de aur a jazzului. Interiorul somptuos are scaune sculptate în lemn și mese cu suprafețe din marmură ce dau un aer boem întregului local, iar decorațiile fascinante completează atmosfera retro pentru care Cafe Majestic este atât de faimoasă. Cafe Majestic este una dintre cele mai vechi din Europa, iar preparatele care se pot servi aici sunt pe măsură.

Avenida dos Aliados

Avenida dos Aliados

Fotografie preluata de pe visitportoandnorth.travel. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Pentru a degusta adevărata atmosferă a orașului Porto trebuie neapărat să faci o plimbare pe Avenida dos Aliados, un uriaș bulevard mărginit cu o sumedenie de cafenele, restaurante și magazine. Avenida dos Aliados este centrul comercial al orașului Porto și se întinde din Parca da Liberdade, la doi pași de gara centrală, și până la Igreja da Santíssima Trindade. În apropiere de Avenida dos Aliados vei găsi și Primăria orașului Porto, precum și Mercado do Bolhao, o piață uriașă unde poți cumpăra orice produs îți trece prin cap.

Igreja do Carmo

Igreja do Carmo

Fotografie preluata de pe clausitosfootprints.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Una dintre cele mai recognoscibile biserici din Porto este cu siguranță Igreja do Carmo, grație fațadei sale decorată cu azulejos delicate. Dacă exteriorul acestei biserici din secolul al XVIII-lea îți va atrage atenția, vei fi uimit de interiorul în care vei descoperi minunate sculpturi din lemn aurit în stil rococo și o mulțime de alte opere de artă.

Ponte de Dom Luis I

Ponte de Dom Luis I

De departe cel mai grandios pod din Portugalia, Ponte de Dom Luis I este și una dintre cele mai iconice structuri din această țară. Întinzându-se peste uriașul râu Douro și făcând legătura între centrul orașului Porto și districtul Vila Nova de Gaia, Ponte de Dom Luis I are un design care cu siguranță ți se va prea familiar. Decorațiile masive și intricate din fier forjat îți va aduce aminte de Turnul Eiffel și asta pentru că un ucenic al lui Gustave Eiffel a realizat această structură în 1886. Podul are două zone pentru pietoni, prin centru trece Avenida da Republic, iar în partea superioară se află o linie de metrou. Dacă ești cu adevărat curajos atunci vei traversa podul pe aleea pietonală suspendată la aproape 20 de metri înălțime. Panoramele cu siguranță merită efortul!

Citește și 8 atracţii turistice pe care să nu le ratezi în Lisabona

Tu ce alte locuri minunate din Porto ai adăuga pe lista noastră?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers