Popas in Valle de Vinales, Cuba

Popas in Valle de Vinales, Cuba
 
 
 

Uitati de Havana coloniala, cu graffiti-urile Che Guevara, de Varadero-ul hotelurilor de lux si al regimurilor all-inclusive, ori de cocktail-urile extravagante ale lui Hemingway, macar pentru o zi dintr-o calatorie in Cuba!

Spre vestul insulei, peisaje minunate, in care se ancoreaza de veacuri o viata rurala simpla, fac din provincia Pinar del Rio („padurea de pini de langa rau”) destinatia perfecta. Lantul muntos Cordillera de Guaniguanico aseaza paduri de palmieri de-a lungul soselei destul de putin circulata, iar dincolo de el, in nord, Valle de Viñales aduna pamanturile rosiatice ale plantatiilor de tutun si niste formatiuni geologice interesante, numite mogotes („capite de fan”), cu formele conice iesind imprastiat din platoul vaii, pana la 300 m inaltime.

Cuba

Acesti munti calcarosi, mostenitori milenari ai unui fund de mare ridicat treptat, sunt casa unor specii endemice de flora si fauna, din care merita sa fie amintiti palmierul de pluta (Mycrocycas calocoma) si Chondropomete, un melc minuscul cu ochi portocalii, ce atarna bizar de un suspensor alungit, pentru a se feri de dusmanii lui din natura. Apa erodeaza in permanenta roca muntilor, danteland-o la exterior si scobind-o in interior, unde au aparut numeroase pesteri, unele deschise pentru vizitare: Cueva del Indio, Cueva del Ruiseñor, Cueva de San Miguel si Gran Caverna de Santo Thomas.

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »

Cuba

4 zile însorite la Atena

4 zile însorite la Atena

3 nopți de cazare, mic dejun, zbor din București
de la 180 Eur
vezi detalii »

In retelele subterane carstice se adaposteau mai demult sclavii africani fugiti de la fermele colonistilor spanioli, unde erau exploatati cu cruzime; azi, localnicii, cu sange amestecat de la putinii indieni bastinasi, supravietuitori ai cuceririi spaniole, de la colonistii europeni si de la africanii adusi de peste ocean, muncesc, inca rudimentar, ogoarele intinse printre mogotes.

Cuba

Satele lor par uitate in timp: case scunde, multe acoperite cu paie, pluguri trase de bivoli cu coarne uriase, recolte de tutun uscate pe barne din lemn, trestie de zahar stoarsa in rotirea pietrelor. Cumva, simtind ritmul iesind din istorie, poti sa te gandesti nostalgic, stand intre cocoasele de munte, ca vesnicia s-a nascut la sat. Sat cubanez, de data aceasta.

Cuba

UNESCO a recunoscut valoarea culturala a Vaii Viñales si a inclus-o in Patrimoniul Umanitatii. Si, pentru ca mogotes au scos din strafunduri la lumina amonitii ce vietuiau in timpuri imemoriale in apa planetei, cubanezii s-au gandit sa le cinsteasca, in felul lor, imaginea pietrificata. Nu stiu a cui a fost ideea, a vreunui localnic sau artist comunist, dar pe una dintre fetele mogote-ului „Pita” din valea „Dos Hermanas”(„Doi frati”), in 1961 pictorul cubanez Leovigildo Gonzales Morillo (elev al celebrului artist mexican Diego Rivera) a creat la scara mare o pictura naiva, „Mural de la Prehistoria”, dupa ce luxurianta vegetatie a fost curatata cu grija. Scenele murale ilustreaza o istorie a omenirii pe intelesul „maselor”, amintind ca amonitii, la fel ca localnicii, au continuitate milenara pe aceste meleaguri insulare. La cativa zeci de ani de cand Fidel Castro a ordonat pictura propagandistica, turistii se decid inca cu greu daca peretii calcarosi vopsiti strident merita o atentie speciala.

Cuba

In Valle de Viñales, atentie se cuvine a se da micilor gradini de legume de sub palmieri, frunzei late de tutun, fasolei negre condimentand orezul simplu, peretilor reci ai cavernelor, piñei-colada locale - proaspata, fara alcool - , unind sucul de trestie cu zeama galbena a ananasului si cu laptele nucii de cocos. Havana a ramas departe.

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.