Ponturi pentru a economisi bani în Lisabona

Ponturi pentru a economisi bani în Lisabona
 
 

După concediul de anul trecut făcut în Croaţia, mai în glumă mai în serios discutam cu prietena mea Andreea că următorul an vom face un concediu în Portugalia. Întâmplarea face că peste nici două luni de zile după ce ne-am întors din Croaţia un amic bun de-al meu mă anunţă că se mută în Madeira. Nu puteam rata o astfel de ocazie! Aşa că ne-am programat concediul din 2012 ca un sejur în Madeira de 8 zile şi am alocat şi 4 zile unui sejur în Lisabona.

Ce obiective turistice am vizitat în Lisabona şi despre city break-ul nostru din Lisabona vă voi povesti mai larg în următoarele articole, pe care voi încerca să le structurez cât mai logic pe zile astfel încât să vă fie de folos dacă veţi ajunge să vizitaţi şi voi capitala Portugaliei.

În articolul de faţă am să încerc să vă ofer câteva sfaturi cu privire la cazare, drum, costuri şi ce înseamnă turism in Lisabona. Trebuie să recunosc că în multe aspecte am avut noroc şi nu am scos mulţi bani din buzunar, dar au fost şi cazuri în care nu am fost destul de informat şi am "plătit destul de scump". 

Biletul de avion spre Lisabona

Ponturi pentru city-break in Lisabona

Nu prea are relevanţă cât am dat pe biletul de avion, mai ales că am făcut rezervarea destul de târziu ( abia cu o lună înainte – deoarece nu am ştiut exact perioada în care ne putem lua concediul). Cei care doresc să ajungă în Lisabona, şi locuiesc în vestul ţării îi sfătuiesc să caute un zbor din Budapesta. Este mult mai ieftin decât să ia un zbor direct (căutaţi după zborurile companiei portugheze TAP).

Dacă sunteţi mai mulţi sau minim 2 persoane cred că este mult mai avantajos să mergeţi cu maşina proprie până la Budapesta decât să luaţi un microbus. Şi ce faceţi cu maşina? Într-adevăr parcarea de la aeroport este destul de piperată ca şi preţ ( noi am fi dat în jur de 15000 de Ft pentru 13 zile – aproximativ 250 RON ). Soluţia cea mai ieftină este să apelaţi la una din parcările private din zona aeroportului. Aici am plătit doar 9500 de Ft – aproximativ 150 RON.

Partea frumoasă este că indiferent la ce oră ajungi, un microbus te va transporta până la aeroport. Iar când te întorci, dai un telefon (primeşti un numă de contact la care se răspunde foarte promp), şi acelaşi microbus ajunge în 5 minute, te ia de la aeroport şi te duce până la parcare. Menţionez că acest transport spre şi de la aeroport este inclus în preţul amintit mai sus.

SFAT: documentează-te din timp pentru biletele de avion spre Lisabona şi nu te bloca doar pe oraşul de unde eşti ca şi punct de plecare.

Cazarea în Lisabona

Ponturi pentru city-break in Lisabona

Trebuie să recunosc că m-am documentat destul de mult despre posibilităţile de cazare din Lisabona. Nu mică mi-a fost mirarea când am citit o sumedie de review-uri negative despre mâncarea servită la mai multe hoteluri de 3 stele. Având în vedere că discutăm despre o capitală europeană ( chiar dacă e considerată ca fiind destul de ieftină) preţurile din restaurante sunt destul de piperate, astfel că nu trebuie neglijat micul dejun ….mai ales dacă este inclus în pachetul oferit de către hotel.

Pe marile site-uri de rezervări de hoteluri, toate cazările pe care le-am găsit şi aveau review-uri ok depăşeau suma de 300 de euro pentru 4 nopţi. Am avut noroc cu agenţia de turism Travel Lounge din Timişoara ( nu e reclamă, dar chiar apreciez efortul depus pentru a-mi găsi o cazare bună preţ/calitate) care mi-a găsit Hotelul Florida de 4 stele situat foarte central ( pe Rua Duque De Palmela).

Ponturi pentru city-break in Lisabona

Despre hotel am să vă spun scurt: mic dejun excelent, cafea bună, metroul este foarte aproape, camere curate şi cochete, are camere cu tematici diferite inspirate din cinematografie (noi am stat în camera “Tarantino”) şi un personal foarte săritor şi prietenos.

SFAT: Alocă-ţi timp pentru a te documenta despre cazare. Mai bine dai câţiva zeci de euro în plus dar eşti sigur ca serviciile oferite sunt bune, deoarece poţi avea surpriza că vei cheltui mai mult pe mâncare deoarece micul dejun nu a fost îndestulător sau pe cafeaua care a fost proastă la hotel.

Transportul în comun în Lisabona

Ponturi pentru city-break in Lisabona

Un taxi de la aeroport până în zona centrală costă în jur de 25 de euro. Există şi un Aerobus de la aeroport, iar biletul costă 3,5 euro pe persoană – noi am apelat la această variantă.

Dar cea mai bună variantă este sa iei metroul până la hotel ( în cazul în care hotelul este cât de cât aproape de o staţie de metrou şi nu ai în bagaje “împachetată toată casa”). De ce? Pentru că poţi să îţi faci un abonament pentru 24 de ore cu doar 5.5 euro pe persoană valabil pentru metrou, tramvai şi autobuz. Ca să îţi faci o idee ce înseamnă această sumă, un bilet pentru o călătorie cu tramvaiul sau autobuzul costă 2.85 euro. Astfel că abonamentul folosit pentru a ajunge la hotel îl poţi folosi şi a doua zi pentru a te deplasa prin oraş.

SFAT: fă un abonament valabil pentru 24 de ore, deoarece vei veadea că cel puţin de două ori pe zi vei apela la un mijloc de transport în comun ( menţionez că acest abonament este valabil şi pentru celebrul Tramvai 28 – trebuie să îl încerci).

Obiective turistice gratuite în Lisabona

Ponturi pentru city-break in Lisabona

Majoritatea obiectivelor turistice importante din Lisabona au o taxă de intrare. Aceasta variază în funcţie de obiectiv, fiind între 4 euro şi 16 euro – cel puţin din câte am vizitat noi. DAR! Dacă îţi programezi concediul astfel încât să fii în Lisabona duminică, să ai în vedere că în această zi de la ora 10:00 şi până la ora 14:00 anumite obiective turistice sunt GRATUITE!

Ponturi pentru city-break in Lisabona

Noi am vizitat astfel Turnul din Belem şi Mănăstirea Jeronimos ( economisit în jur de 25 de euro pentru 2 persoane). Având în vedere că noi am aflat despre acest lucru din pură întâmplare, nu ştiu să vă spun exact care obiective turistice intră în această categorie. Am aflat doar că toate Muzeele Naţionale intră în acest program.

Atenţie: majoritatea muzeelor sunt închise luni!

SFAT: încearcă să îţi programezi city-break-ul în Lisabona astfel încât să prinzi ziua de duminică, deoarece vei beneficia de intrare gratuită la anumite obiective turistice.

Mâncarea în Lisabona

Ponturi pentru city-break in Lisabona

Noi în prima zi am plătit o sumă destul de măricică pentru masa de prânz: 40 de euro pentru 2 persoane (mâncare fără ciorbă, 2 beri şi o cafea). După ce am început să fim ceva mai atenţi am observat că o masă de prânz poate să coste şi 20 de euro.

Majoritatea locaţiilor au afişate meniurile la intrare, astfel că şti exact cât va costa masa înainte de a te aşeza. Vei observa că restaurantele care au terasele "mai cochete" au porţia de peşte ( noi am mâcat doar peşte şi vită deoarece sunt extraordinar de bune şi sunt specific locului) începând de la 14 euro, iar altele la câţiva paşi, cu o terasă "mai modestă", servesc acelaşi peşte la 7 euro sau au meniul zilei la 11 euro ( peşte cu garnitură şi salată, o bere şi o cafea – o cafea costă în mod normal între 2 şi 4 euro iar o bere între 2.5 şi 4 euro)

SFAT: alege cu grijă locul în care mâncaţi. Nu te feri de restaurantele care la prima vedere arată ca şi un simplu fast-food cu terasă, deoarece mâncarea este foarte delicioasă şi poţi economisi până la 10 euro pe persoană.

Fado în Lisabona

Ponturi pentru city-break in Lisabona

Despre ce înseamnă Fado şi experienţa noastră vis-à-vis de el am să o povestesc într-un articol separat. Momentan vreau doar să spun: nu cumva să plecaţi din Lisabona fără a participa la un astfel de spectacol.

Veţi vedea la mai multe restaurante scris mare că organizează seri de Fado. Din câte am constat eu sunt 3 variante de astfel de restaurante: cele care cer o anumită sumă pe lângă consumaţie pentru a participa la spectacol, cele care cer o consumaţie minimă şi cele care nu impun nici o condiţie.

Din prima categorie vei întâlni mai ales în zona Pieţei Rossio. Tot aici localurile care organizează seri de Fado sunt destul de scumpe ( sau cel puţin eu nu am găsit unul cu un preţ rezonabil). În schimb locaţiile din Alfama au preţuri mult mai rezonabile şi majoritatea nici nu cer o consumaţie minimă ( cele care cer se situează în jurul sumei de 20-25 de euro pe persoană).

Noi am găsit un local mic, foarte cochet şi plin de farmec unde nu s-a cerut consumaţie minima şi unde am petrecut câteva ore magice. Pot să spun că a fost cea mai reuşită seară petrecută în Lisabona.

SFAT: dacă vrei să ai parte de o seară de Fado autentică îndreptă-te spre Alfama şi caută un local care nu cere o consumaţie minimă şi are preţuri rezonabile.

Sper că ponturile de mai sus vă vor fi de folos. Deasemenea cei care au fost în Lisabona şi au şi alte informaţii, îi aştept cu drag să ni le spună pentru a ajuta pe cei care au de gând să petreacă un concediu în capitala Portugaliei.

NU UITAŢI: fiecare călătorie începe cu primul pas!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers