Plimbare prin oraşul zeilor. 48 de ore în Atena

Plimbare prin oraşul zeilor. 48 de ore în Atena
 
 

Iată-ne în capitala Greciei, Atena, metropola antică considerată a fi leagănul civilizaţiei occidentale şi locul în care s-a născut idea de democraţie. Atena este un oraş spectaculos, dominat de fortificaţia antică Acropole, locul care odinioară adăpostea temple închinate zeităţilor, impresionanta statuie a Atenei – zeiţa înţelepciunii şi tezaurul cetăţii. Istoria grandioasă a acestei metropole antice a rămas gravată în pavajul străzilor şi arhitectura inconfundabilă. Hai să descoperim împreună Atena.

Am răscolit Atena şi internetul în căutarea celui mai cuprinzător intinerariu turistic prin capitala Greciei. Nu am scăpat din vedere cele mai bune locuri în care să mănânci, principalele obiective turistice şi am dedicat câteva ore odihnei şi relaxării. Află ce poţi face în 48 de ore în Atena.

Ziua 1

9:00 am – Acropole

Acropole Atena

Începem frumoasa călătorie prin capitala Greciei din cel mai vizitat punct al Atenei. Acropole este cel mai vizitat sit arheologic al Greciei şi un important pol de dezvoltare economică, culturală şi spirituală din antichitate. Programează-ţi vizita la Acropole la primele ore ale dimineţii. Astfel vei evita căldurile sufocante, mulţimile gălăgioase de turişti şi vei putea admira în voie ruinele oraşului ridicat cu cinci secole înainte de Hristos. Partenonul, Templul Zeiţei Atena şi Templul lui Poseidon sunt doar câteva dintre minunile lumii antice pe care le vei putea descoperi.

11:00 am – Teatrul lui Dionysos

Teatrul Dionysos

Dacă după două ore de cutreierat prin Acropole credeai că nu mai ai nimic de văzut, noi te contrazicem. De o atenţie deosebită din partea ta trebuie să se bucure Teatrul lui Dionysos pe care îl vei putea admira în partea sudică a sitului. Teatrul lui Dionysos este primul amfiteatru din lume care a găzduit piesele clasice de teatru scrise în perioada Greciei Antice.

11:30 am – Muzeul Acropole

Acum că ţi-ai făcut o imagine de ansamblu asupra modului în care a fost organizată metropola antică, admiră şi obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice la Muzeul Acropole. Tot aici vei putea vedea, sub o podea de sticlă, ruinele unui cartier antic al metropolei şi numeroase piese de ceramică şi statuete din bronz şi marmură.

1 pm – Servim prânzul la Strofi

După plimbarea prin oraşul antic, cu siguranţă ţi s-a făcut foame. Serveşte prânzul pe terasa Strofi, unul dintre cele mai populare restaurante din zona Acropole. Încearcă preparatele specifice bucătăriei greceşti şi lasă-te răsfăţat cu salată de vinete, caracatiţă în ulei de măsline, musaca şi creveţi Saganaki.

2:30 pm - Dealul Filopappos

Dealul Filapapos

După un prânz copios este absolut necesar să arzi toate caloriile acumulate şi cum altfel decât escaladând cel mai celebru deal din Atena. Dealul Filopappos îţi pune muşchii, picioarele şi voinţa la încercare, dar odată ajuns în vârf vei avea parte de cea mai panoramică privelişte asupra Atenei. În apropiere de acesta se află şi Colinele Pnyx şi Nymphs, alte două obiective importante din capitala Greciei.

3:30 pm – Thissio şi Monastiraki

Lasă în urmă aglomeraţie de turişti din Acropole şi porneşte în plimbare pe străzile din Atena. Descoperă cartierul Thissio, locul perfect în care poţi să evadezi de grupurile de turişti şi în care vei fi cucerit de arhitectura neoclasică a clădirilor şi de mulţimea de cafenele şi pub-uri. Savurează o cafea pe una dintre terase, în timp ce observi ritmul de viaţă al locuitorilor din Atena, pentru ca mai apoi să te îndrepţi spre Piaţa Monastiraki.

5:30 pm – E timpul pentru o cafea

După un tur de forţă prin Acropole şi alte zone turistice importante din Atena, ai nevoie de o binemeritată pauză de cafea. Savureaz-o în cea mai veche cafenea din Atena – Cafeneaua Kafeneion Oraia Ellas, care funcţionează din 1871.

7:30 pm – Servim cina la Mani Mani

Bucură-te de o cină specific grecească şi gustă din cele mai inedite preparate elene la restaurantul Mani Mani, situat în apropiere de Acropole. Încearcă pastele greceşti cu pui, legume şi busuioc şi stropeşte-le din belşug cu vin. După o zi de vizitat capitala Greciei se iartă orice exces.

9 pm – Un strop de cultură

Dacă vizitezi Atena în perioada iunie-septembrie, rezervă-ţi în avans bilete la unul dintre spectacolele de operă sau teatru care se desfăşoară în aer liber, ca parte a Festivalului Epidaurus. Nicio experienţă nu se compară cu un festival de teatru sub cerul liber.

11:30 pm – Cocktailuri la înălţime

Atena

Grecii sunt un popor de oameni veseli și dacă sperai să te trimitem la somn după o zi aşa de încărcată, o să te dezamăgim. Sărbătoreşte prima ta seară în Atena cu un cocktail pe care îl savurezi pe terasa barului Galaxy, situată pe acoperişul Hotelului Hilton.

Ziua 2

9 am – Mic dejun la Attika Aptonoieia

Începe ziua cu un mic dejun specific gastronomiei greceşti, la patiseria Attika Aptonoieia. Plăcinta cu brânză şi spanac şi un cappuccino rece îţi vor alimenta motoarele pentru prima parte a zilei.

9:30 am – Piaţa cu "purici" Monastiraki

Piaţa din zona Monastiraki are o denumire cel puţin la fel bizară ca şi lucrurile pe care le vei găsi aici. Deschisă zilnic, dar extrem de aglomerată duminica, Piaţa cu "purici" este locul în care niciun comerciant nu îţi va vinde ceva fără să fii negociat preţul înainte.

11:00 am – Biblioteca lui Hadrian

Biblioteca lui Adrian

Fotografie preluata de pe commons.wikimedia.org. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Schimbăm registrul şi din piaţa cu vechituri a Atenei ne îndreptăm spre Biblioteca lui Hadrian, cea mai mare structură construită de Împăratul Adrian al Romei, care şi-a dorit ca Atena să fie capitala culturală a imperiului său. Ansamblul arhitectural are numeroase săli de lectură, teatre şi o grădină imensă decorată cu statui din marmură.

12 am – Agora Antică a Atenei

Următoarea oprire este în Agora Antică a Atenei, cea mai mare piaţă din capitala Greciei şi locul în care au loc activităţile politice, sociale şi culturale ale localităţii. Agora Antică a fost construită în secolul al VI-lea ÎH şi a fost distrusă şi reconstruită în repetate rânduri. Rezervă-ţi timp să vizitezi Sanctuarul lui Zeus, Sanctuarul lui Eleuthereos, Templul lui Hefastois şi Biserica Sfinţilor Apostoli

1 am – Servim prânzul la Maiandros

Ia o pauză din intinerariul turistic şi fă o oprire la cafeneaua Maiandros. Aici vei putea servi şi un prânz uşor. Din meniu fac parte salatele greceşti, iarturi răcoritoare, iar pentru felul principal poţi alege un souvlaki, spaghette, carne la grătar sau dolmadakia (ardei umpluţi).

2:30 pm – Agora Romană şi Turnul Vânturilor

Agora Romana

Ca să cunoşti şi să înţelegi mai bine istoria Greciei şi a Atenei antice, trece pe lista ta cu obiective de vizitat şi Agora Romană. În apropiere de aceasta se află şi Turnul Vânturilor, o construcţie octogonală din marmură albă, foarte înaltă, ridicată cu scopul de a deservi drept ceas, moară de vânt şi busolă.

3 pm – Templul lui Zeus Olimpianul

Templul lui Zeus

Vizitează şi Templul lui Zeus Olimpianul, o construcţie colosală închinată celui mai mare dintre zeii eleni. Construcţia templului a durat peste 700 de ani, fiind finalizată în timpul Împăratului Hadrian. În prezent doar 15 dintre coloanele originale ale templului au mai rămas în picioare.

3:30 pm – Arcul lui Hadrian

Arcul lui Hadrian este o construcţie impunătoare, realizată din marmură şi care a fost ridicată în anul 132 pentru a marca intrarea trupelor romane în Templul lui Zeul Olimpianul. Inscripţiile de pe arc sugerează că monumentul simbolizează şi pecetluirea unei legături între romani şi grecii antici.

4 pm – Plăcinte la Ariston

După doza de istorie, este vremea şi pentru un boost de energie. Gustă delicioasele plăcinte din patiseria Ariston, care este deschisă din 1910. Alege plăcinta cu brânză de capră în crustă crocantă.

4:30 pm – Relaxează-te în Grădinile Naţionale

Am bifat împreună cele mai importante monumente şi obiective turistice din Atena. După un asemenea tur de forţă, meriţi o pauză de relaxare. Un loc bun de refugiu vei găsi în Grădinile Naţionale, un parc ce se întinde pe o suprafaţă de peste 15 hectare. Vei putea admira specii deosebite de plante, animale şi, dacă îţi mai doreai, monumente istorice şi coloane antice.

18:30 pm – Dealul Lycabettus

Panorama

Vrei să admiri Marea Egee de la înălţime? Urcă pe culmea Dealului Lycabettus, cel mai înalt punct din Atena. Dacă nu mai ai energie să urci pe jos, poţi să faci o tură cu funicularul, din Kolonaki. Cel mai prielnic moment al zilei este asfinţitul. Vei avea parte de un spectacol de culoare impresionant.

9 pm – Ultima cină în Atena

Intinerariul nostru prin Atena se încheie la Cafeneaua Restaurant Boheme, un local primitor şi cochet în care, datorită atmosferei plăcute, îţi vei petrece mai mult timp decât ţi-ai propus. Meniul generos oferă diverse preparate greceşti şi europene, ale căror ingrediente principale sunt fructele de mare. Încearcă şi unul dintre cocktailurile casei: Mastica şi Mangotini.

Ai mai mult de 48 de ore pe care să le petreci în capitala Greciei? Rezervă cazare ieftină pentru sejurul tău

 

Tu ce alte activităţi şi obiective turistice ai adăuga intinerariului turistic prin Atena?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers