Platoul Runcuri şi Lacul Vida: unde să te rătăceşti în România

Platoul Runcuri şi Lacul Vida: unde să te rătăceşti în România
 
 

În România ai multe motive să te rătăceşti. Poate cel mai important motiv este că descoperi în acest fel peisaje minunate. Cam asta am păţit la finalul verii, când am plecat în căutarea Lacului Vida şi, furaţi de drumul bun, am ajuns prima dată la Platoul Runcuri.

Am pornit din Beiuş, jud. Bihor, pe traseul Remetea-Josani-Căbeşti-Roşia-Apateu-Ţarină-Luncasprie. După satul Ţarină, urmează un drum asfaltat printr-o pădure deasă, deosebit de frumoasă, aşa că ne-a furat peisajul şi am ratat intrarea pe drumul forestier, care era undeva pe stânga şi ne ducea spre Luncasprie.

Platoul Runcuri, jud. Bihor

Am ieşit din pădure la o margine incredibilă de sat. M-a furat faptul că asfaltul era proaspăt turnat şi parcă prea frumos pentru judeţul Bihor şi am mers cu convingere înainte, până drumul s-a închis. Smile Cum spuneam, asfaltul era în proces de aşezare. Nici GPS-ul nu părea prea convis de drumul ales de mine, aşa că era cazul să ne întoarcem.

Drumul spre Platoul Runcuri

Am zis înainte de toate să ne oprim să facem câteva poze, pentru că peisajul era prea frumos... şi aşa, de pe o tăbliţă de la marginea drumului, am aflat că ne uităm la Platoul Runcuri. A meritat rătăcirea pentru un aşa peisaj frumos, iar când am ajuns acasă am aflat şi mai multe despre acest loc frumos. Aşadar, Platoul Runcuri începe la nord de Roşia şi se întinde între Cheile Cuţilor şi Albioarei, cu multe dealuri, văi şi doline. 7 km² din care noi am văzut puţin, dar frumos. Laughing

Dacă ajungeţi aici ceva mai pregătiţi decât noi, există şi locuri frumoase de vizitat: Peştera Ciur Izbuc, Peştera Ciur Ponor, Peştera Doboş, Cheile şi Izbucul Topliţei.

Platoul Runcuri

Lacul Vida, Luncasprie

Batem cale înapoi, că doar de aia am venit, şi de data asta luăm drumul forestier bun prin pădure. După vreo 40 minute de zdrăngănit maşina (dacă vă e milă tare de maşină, mai bine mergeţi pe jos, dacă nu, nu Tongue Out), ajungem în Luncasprie. Trecem rapid şi cu bucurie peste asfaltul din sat şi la final descoperim locul de parcare la lac.

Lacul Vida

Deversorul Lacului Vida

Lacul Vida a devenit cunoscut tuturor datorită deversorului special în formă de pâlnie... mai ciudăţel el aşa, te face să-ţi imaginezi că poţi ajunge într-o altă lume prin el... de fapt apa curge dincolo de barajul înalt de 10 m. Dacă aţi ajuns cu bine aici, sunt băncuţe pe mal şi pe baraj care te atrag să te bucuri în linişte de peisaj. Pentru cei cu chef de adrenalină, există şi o frânghie/leagăn de dat deasupra lacului. Te mai poţi plimba în jurul lacului imens, poţi face un picnic pe mal, o plimbare cu bicicleta sau o drumeţie prin pădurea deasă de lângă... timp liber să ai şi chef să te bucuri de natura frumoasă.

Lacul Vida

Padure langa Lacul Vida

La întoarcere am ales drumul Luncasprie-Dobreşti-Hidişel-Crînceşti-Ogeşti-Rotăreşti-Brăteşti-Răbăgani-Pocola-Beiuş, o alegere ceva mai fericită ca asfalt, până la Răbăgani, de unde drumul este în construcţie şi se circulă pe un singur sens cu numeroase semafoare.

Chiar dacă drumurile prin judeţ nu sunt cele mai prietenoase cu maşinile turiştilor, atracţiile turistice de aici merită. Laughing

   

Şi pentru că tot aţi ajuns în Apuseni, vă invit să vizitaţi şi Groapa Ruginoasă, peşterile din Apuseni şi oraşul Beiuş

 Citeşte şi: Descoperă România: 5 lacuri naturale pe care trebuie să le vezi și 6 lacuri din România în care să te răcoreşti în zilele caniculare.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers