Plăcerile iernii la târgul de Crăciun din Bruxelles

Plăcerile iernii la târgul de Crăciun din Bruxelles
 
 

Decembrie este una dintre perioadele mele favorite pentru city break-uri, mai ales în marile orașe din Europa, care în această perioadă sunt cuprinse de spiritul sărbătorilor. Orice oraș care se respectă organizează cel puțin un târg de Crăciun cu o mulțime de căsuțe colorate cu suveniruri și decorațiuni, preparate tradiționale de sărbători și multe luminițe colorate. 

În acest an am decis să fac turul celor mai importante astfel de piețe din Belgia. Excursia mea a început, bineînțeles, chiar în capitala belgiană, unde târgul de Crăciun ocupă toate străzile din centrul vechi.

Fie că vrei să deguști mâncăruri delicioase, vrei să faci cumpărături, să admiri spectacole speciale sau să te distrezi într-un decor feeric, târgul de Crăciun din Bruxelles este locul perfect în care să descoperi spiritul Crăciunului. Nu este de mirare că târgul poartă numele de Plaisirs d’Hiver/ Winter Pret (Plăcerile Iernii).

Unde și când are loc târgul de Crăciun din Bruxelles

Târgul de Crăciun din Bruxelles a fost inaugurat în 24 noiembrie și va rămâne deschis până în ultima zi a anului.

Orar târgul de Crăciun din Bruxelles

  • zilnic: 12 – 22
  • 24 și 31 decembrie: 12 – 18 

Spre deosebire de alte piețe de sezon din marile orașe europene, târgul de Crăciun din Bruxelles se întinde aproape în tot centrul orașului, fiind împărțit în diferite zone.

Plaisirs d'hiver

Targul de Craciun din Bruxelles

Astfel, în Grand Place vei găsi cel mai mare brad de Crăciun din oraș, aici fiind și locul în care se desfășoară un minunat spectacol de lumini și muzică.

Grand Place

În jurul clădirii Bursei, în Place de la Monnaie, Place Sainte Catherine și la Marche aux Poissons sunt amenajate o mulțime de căsuțe, unele cu suveniruri, unele cu preparate tradiționale, mâncăruri din toate colțurile lumii și multe alte minunății.

Marche aux Poissons

În Marche aux Poissons vei găsi o uriașă roată din vârful căreia poți admira tot orașul, în timp ce în Place de la Monnaie este amenajat un patinoar, iar în Place Sainte Catherine vei găsi un carusel colorat. Așadar, numele târgului de Crăciun din Bruxelles, Plaisirs d’Hiver, este cât se poate de potrivit.

Târgul de Crăciun din Bruxelles pe hartă

Ce am găsit la târgul de Crăciun din Bruxelles

E aproape imposibil să vezi toate minunățiile de la târgul de Crăciun din Bruxelles doar într-o zi. Toate străzile întortocheate din centru devin pietonale în această perioadă și sunt împânzite cu 270 de căsuțe frumos împodobite, amenajate pe un traseu de aproape 2,5 kilometri. Majoritatea vând decorațiuni de Crăciun, diferite luminițe, globuri din sticlă pictate manual, suveniruri inspirate de principalele atracții turistice din Bruxelles, haine și accesorii de iarnă, majoritatea handmade.

Decoratiuni de Craciun la Targul din Bruxelles

Una dintre atracțiile mele favorite de la târgul de Crăciun din Bruxelles a fost uriașa roată ce trona peste Marche aux Poissons. Cu doar 7 euro am putut să admirăm tot centrul orașului de la înălțime și a fost o experiență de neuitat.

Roata targ de Craciun

Targul de Craciun din Bruxelles de sus

În Grand Place, în fiecare seară până în 7 ianuarie are loc un spectacol inedit de lumini și muzică pe fațadele superbelor clădiri ce mărginesc faimoasa piață. Spectacolul este 360 de grade și integrează și luminile ce decorează brandul enorm din centrul pieței.

Grand Place

În acest an muzica din spectacol conține cele mai îndrăgite piese de pe albumul de sărbători al artistei australiene SIA – "Everyday is Christmas". În ciuda mulțimilor uriașe care se adună în fiecare seară în Grand Place, spectacolul de 16 minute este impresionant. Eu l-am văzut în fiecare seară cât am stat în Bruxelles, chiar și de mai multe ori în aceeași zi. Și tot nu m-am săturat! Laughing

Orar Spectacol de lumini și muzică din Grand Place "Brussels’ Christmas with Sia"

  • luni – joi: la fiecare oră între 17 și 22
  • vineri – duminică: la fiecare jumătate de oră între 17 și 22:30
  • 19 decembrie: la fiecare oră între 19 – 21
  • 20 decembrie: la fiecare oră între 19 – 22
  • 31 decembrie: la fiecare oră între 17 – 19

Tot în Grand Place am descoperit și una dintre cele mai noi atracții de sărbători din BruxellesMuzeul Lunii. Satelitul natural al Pământului este invitatul special din acest an la Plaisirs d’Hiver, iar curioșii pot să admire o uriașă replică a lunii suspendată în curtea interioară a Primăriei din Grand Place.

Instalația este formată din imagini cu suprafața lunii realizate de NASA, iar fiecare centimetru al sculpturii reprezintă aproximativ 5 kilometri din suprafața lunii. Intrarea la Muzeul Lunii este gratuită, instalația putând fii vizitată zilnic, între 17 și 22.

Muzeul Lunii

În Place de la Monnaie am descoperit un uriaș patinoar pentru toate vârstele. În acest an patinoarul de 60 de metri pătrați va fi deschis zilnic, până în 7 ianuarie, între orele 12 și 22. Prețul unui bilet este de 8 euro pentru adulți, 7 euro pentru copii între 12 și 17 ani și 5 euro pentru prichindeii mai mici de 12 ani.

Una dintre cele mai neobișnuite atracții de la târgul de Crăciun din Bruxelles sunt cele două carusele fantastice din Place Sainte Catherine. Cameleoni uriași, cai înaripați, căluți de mare și o mulțime de alte creaturi fantastice, realizate manual îi introduc pe cei mici în lumea fantasmagorică a lui Jules Verne. Un bilet pentru carusel costă 2,5 euro.

Carusel la targul de Craciun din Bruxelles

Preparate delicioase la târgul de Crăciun din Bruxelles

Târgul de Crăciun din Bruxelles te va surprinde cu o mulțime de preparate delicioase, perfecte pentru plimbările printre căsuțele colorate. Cele mai populare gustări sunt cartofii prăjiți cu o mulțime de sosuri, care se vând la fiecare colț de stradă. Un con cu cartofi prăjiți și sosuri este în jur de 3,5 euro.

Cartofi prajiti Bruxelles

Și vafele sunt gustările preferate de belgieni și turiști deopotrivă, ele fiind de două feluri – vafele de Bruxelles, realizate dintr-un aluat mai dens, și vafele Liege – dintr-un aluat mai subțire, cu mult zahăr. Favoritele mele sunt vafele Liege pe care le-am degustat cu o mulțime de topping-uri, de la sosuri de ciocolată și căpșuni, la zahăr pudră, Nutella, diferite fructe sau Grand Marnier. O vafă este în jur de 4 euro, în funcție topping-ul ales.

Vafe Bruxelles

Belgia este țara ciocolatei, iar străzile Bruxellesului sunt împânzite cu ciocolatierii. Așa că nu este de mirare că unele dintre cele mai populare gustări de la târgul de Crăciun din Bruxelles este ciocolata – bomboane de ciocolată cu sute de tipuri de umpluturi, trufe din ciocolată, figurine cu Moși Crăciun și pinguini... tot din ciocolată și, bineînțeles, valuri de ciocolată caldă "îmbunătățită" cu frișcă, marshmallows sau lichior.

Targ Craciun

Dacă vrei să te încălzești, atunci ai la dispoziție o mulțime de ceaiuri cu diverse arome, cafea și, bineînțeles, tradiționalul vin fiert "îmbunătățit" și el cu rom, Amaretto sau Grand Marnier, servit în pahare speciale pentru Plaisirs d’Hiver. Dacă vrei ceva mai deosebit, poți alege un cocktail fierbinte sau, de ce nu, un pahar cu șampanie.

Printre celelalte preparate pe care le vei descoperii la târgul de Crăciun din Bruxelles se numără și popularii braadworst, chilli, fripturi, burgeri, popcorn, vată pe băț, gogoși sau fursecuri.

Vin fiert

Locuri de cazare în Bruxelles

Dacă vrei să vizitezi și tu târgul de Crăciun din Bruxelles, atunci ar trebui să-ți rezervi cazare din timp deoarece sute de mii de curioși ajung în capitala Belgiei în decembrie. Iată câteva opțiuni pe care le poți lua în considerare în aceast[ perioadă.

Dacă aceste sugestii nu te atrag, poți găsi și alte variante aici.

Tu ai vizitat târgul de Crăciun din Bruxelles? Ce impresie ți-a lăsat?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers