Piețele de Crăciun din Viena

Piețele de Crăciun din Viena
 
 

De fiecare dată când sunt în Viena, mă simt învăluită de un aer imperial emanat de tot ce mă înconjoară: palate, trăsuri cu cai albi, clădiri istorice, statui, grădini luxuriante. Aici poți găsi obiective turistice și atracții la tot pasul, fie că ești pe urmele prințesei Sissi, a marilor compozitori sau vrei doar să te răsfeți într-una dintre faimoasele cafenele sau restaurante pline de specialități delicioase. Viena este o destinație minunată în orice anotimp, dar în acest an am ales să văd o altă față a Vienei, cea îmbrăcată în haine de sărbătoare.

De la mijlocul lunii noiembrie și până în ajun de Crăciun, Viena se umple de târguri de Crăciun. Practic, aproape în fiecare piață mai importantă din oraș găsești câte un târg magic de Crăciun, unul mai frumos decât celălalt.

Târgul de Crăciun de la Palatul Schönbrunn

Târgul de Crăciun de la Palatul Schönbrunn are un aer romantic în fața acestei clădiri-simbol a Vienei și se transformă în Târg de Anul Nou după Crăciun. Piața, mereu plină de turiști, este presărată cu nenumărate căsuțe de lemn, decorate și iluminate în spiritul sărbătorilor de iarnă. Pe lângă produsele tradiționale și meșteșugărești, această piață oferă concerte de Crăciun și tot felul de programe pentru copii.

Târgul de la Karlsplatz

Un alt loc în care copiii se pot distra în voie este târgul de la Karlsplatz, unde zona din fața bisericii Karlskirche a fost amenajată cu fân și cu țarcuri cu animale domestice. Copiii au posibilitatea să mângâie animalele și să se zbenguie în fân. Pentru mulți dintre ei probabil că ar fi prima dată când văd așa ceva.

Târgul de la Rathausplatz

În opinia mea, cel mai faimos și spectaculos târg este cel de la Rathausplatz, din fața primăriei. Proiectată de arhitectul Friedrich Schmidt, primăria din Viena este una dintre cele mai frumoase clădiri din multitudinea de capodopere arhitecturale pe care le are acest oraș. Deși târgul este decorat exact la fel în fiecare an, nu cred că te poți plictisi de atmosfera de basm pe care o oferă întregii piețe. Aroma produselor de patiserie tradiționale și punch-ul fierbinte răspândesc spiritul sărbătorilor de iarnă. Copacii înalți din fața primăriei, împodobiți cu decorațiuni de diverse forme și culori (inimioare, chitare, oameni de zăpadă etc) și multitudinea de căsuțe de lemn, ornate cu crenguțe de brad și cu beculețe strălucitoare întregesc acest peisaj feeric.

La toate aceste târguri găsești globuri pictate manual pentru pomul de Crăciun, jucării pentru copii, bomboane de ciocolată cu diverse arome și forme, turtă dulce, tot felul de decorațiuni și bunătăți calde. Prețurile sunt destul de piperate, dar merită măcar să te plimbi printre căsuțe și să guști delicatesele vieneze. Să încercați neapărat käsekrainer (cârnați cu cașcaval) și bineînțeles o cană cu punch fierbinte și aromat. În mod obișnuit, acesta se servește în căni cu ornamente festive de Crăciun, pentru care se plătește un depozit de 2-3 euro. Bineînțeles că majoritatea turiștilor nu mai returnează aceste căni și le păstrează ca și suveniruri în schimbul depozitului achitat.

Satul de Crăciun din Maria-Theresien Platz

În apropiere de primărie, se găsește și satul de Crăciun din Maria-Theresien Platz, aflat între Muzeul de istoria artei și Muzeul de științele naturii. Aici am avut surpriza ca, pe la orele prânzului (într-o zi cam ploioasă ce-i drept), căsuțele să fie închise, așa că am traversat strada și am vizitat colecția de porțelan și argintărie, muzeul Sissi și apartamentele imperiale de la palatul Hofburg. După cum ziceam, în Viena găsești atracții la tot pasul și îți poți replanifica imediat ziua în caz că apare ceva neprevăzut.

Târgul de la Stephansdom

Un mic târg de Crăciun am găsit, în schimb, lângă Stephansdom. Chiar în inima Vienei, în umbra impunătorului dom și înconjurate de străduțe iluminate fermecător, câteva căsuțe de lemn, frumos decorate, își asteptau vizitatorii. Nelipsit a fost celebrul punch, care aici se servește în căni foarte simpatice, în formă de cizmuliță.

Sunt convinsă că și alte orașe europene oferă târguri de Crăciun foarte frumoase și chiar mi-aș dori să le pot vizita pe toate, dar îmi doresc să mai revin și in Viena și să petrec mai mult timp aici. Iar celor care încă n-au ajuns în această metropolă cosmopolită, le recomand să facă acest lucru cât de curând ! Sărbători fericite tuturor!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers