Petrecerea vacanţei în Elveţia printr-un circuit organizat

Petrecerea vacanţei în Elveţia printr-un circuit organizat
 
 

Alegerea destinaţiei de vacanţă este o misiune din ce în ce mai dificilă. Sunt atâtea locuri de văzut, dar prea puţin timp la dispoziţie. Însă, fiecare dintre noi avem o listă care cuprinde câteva destinaţii preferate. Elveţia e de multă vreme pe lista mea de preferinţe, astfel că, în momentul în care a trebuit să iau o decizie cu privire la următoarea vacanţă răspunsul a venit aproape instantaneu: Elveţia.

Cazare in Elveţia

Nu e un secret pentru nimeni că în Elveţia preţurile sunt cam ... piperate, motiv pentru care, chiar dacă am petrecut destul de multe zile în această ţară, pe care am străbătut-o în lung şi lat, totuşi, cazările le-am avut în ţările limitrofe: Italia, Franţa si Austria. Hotelul care m-a impresionat în mod deosebit a fost cel din Austria. Val Blu Hotel este situat în apropierea graniţei cu Elveţia şi Liechtenstein, în localitatea Bludenz, la poalele munţilor, la marginea pădurii şi are Centru Spa, sala de fitness, două bazine în aer liber, o piscină acoperită, loc de joacă pentru copii, terenuri de fotbal, de tenis, pistă de atletism. În îmrejurimi se pot face drumeţii, plimbări cu bicicleta şi multe alte activităţi sportive şi de relaxare.

Obiective turistice si activitati in Elveţia

După ce am pătruns pe teritoriul Elveţiei, prima oprire a fost pe valea Engadin, la St. Moritz, renumita staţiune ce se găseşte pe malul lacului cu acelaşi nume, în apele limpezi ale căruia se oglindesc munţii, cerul şi casele de pe mal.

Următorul popas a fost la Zermatt, staţiune situată la poalele Matterhorn-ului (4478 m), muntele cel mai fotografiat din lume. Aici este interzis traficul pentrul mijloacelor de transport motorizate, accesul vehiculelor fiind permis numai până la Täsch (5 km de Zermatt). La Täsch sunt disponibile 2.900 de spaţii de parcare. Între Täsch şi Zermatt circulă un tren, Gotthard Matterhorn Bahn, care rulează la fiecare 20 de minute. Călătoria până la Zermatt durează 12 minute.

Odată ajuns aici ai la dispoziţie o multitudine de alternative pentru petrecerea timpului. Una dintre acestea este ascensiunea cu trenuleţul cu cremalieră, care circulă la intervale de 24 minute până la Gornergrat. Trenul circulă în fiecare zi a anului trecând peste poduri impresionante, prin tuneluri şi galerii, păduri şi pajişti alpine idilice, printre chei stâncoase şi lacuri de munte. Dacă eşti atent şi ai puţin noroc poţi vedea chiar marmote, nu învelind ciocolata, doar furişându-se printre stânci. Preţul biletului dus-întors este de aproximativ 72 euro individual sau 58 euro pentru grupuri. Aici, la peste 3.000 m altitudine, panorama este impresionantă. Ai impresia că întreaga lume a dispărut şi nu mai există nimic altceva decât ceea ce vezi în jur, acele piscuri care te înconjoară. Acesta a fost locul cel mai frumos pe care l-am văzut vreodată.

Am revenit apoi la realitate şi ne-am îndreptat spre Montreux pentru o plimbare pe malul lacului Leman şi pentru a vizita renumitul castel Chillon, care l-a determinat pe Lordul Byron să scrie "Prizonierul de la Chillon". Pe înserat am ajuns la Lausanne, unde am admirat Catedrala din centrul istoric.
După o noapte în care am dormit neîntorşi, iată-ne ajunşi şi la Geneva. Am trecut pe lângă debarcaderul portului, locul unde a fost asasinată împărăteasa Sisi, şi, după ce am străbătut Pont du Mont-Blanc, ne-am oprit pe malul lacului Geneva (Leman). De aici se poate admira în toată splendoarea lui celebrul Jet de l'eau, simbolul oraşului. În ciuda faptului că Geneva este unul dintre cele mai scumpe oraşe, surprinzător, aici am găsit cele mai ieftine suveniruri, la o tarabă aflată pe Promenade du Lac, în apropierea podului Mont-Blanc, în spatele ceasului floral.

Berna, capitala Elveţiei, locul unde Albert Einstein a formulat Teoria relativităţii, ne-a întămpinat cu o ploaie măruntă, care, nu ne-a împiedicat însă să facem un scurt tur pietonal pentru a vedea Turnul cu Ceas (Zytglogge), unul dintre simbolurile Bernei, alături de ursul legendar care i-a şi împrumutat numele său oraşului. De altfel, urşii pot fi admiraţi chiar în oraş, dar nu vă temeţi, aceştia nu sunt lăsaţi să circule liberi, ci se găsesc într-un loc împrejmuit. Nu am ratat nici oportunitatea de vedea Berna de sus, astfel încât, după ce am plătit 3 euro pentru biletul de acces în turnul Catedralei Sf. Vincent (Munster of Bern), am pornit voioşi pe scările ce duceau spre vârf.

Dacă la nivelul solului Berna este un oraş frumos, văzut de sus este magnific.
Am continuat periplul nostru helvetic spre Lucerna. Aici ne-am plimbat pe bine-cunoscutul pod încărcat de flori, Kapellbrucke, cel care uneşte malurile râului Reuss şi care este împodobit cu picturi aparţinând lui Heinrich Wagman ce redau momente din istoria Elveţiei.

La Lucerna am văzut şi "cea mai tristă şi emoţionantă bucată de piatră din lume", potrivit lui Mark Twain. Este vorba de Monumentul Leului sau Leul din Lucerna, o sculptură în stâncă, realizată de Lukas Ahorn între anii 1820-1821, ce simbolizează sacrificiul Gardei elveţiene, masacrate în anul 1792 în timpul Revoluţiei Franceze.

La Sankt Gallen am vizitat renumita abaţie benedictină unde cel mai mult m-a impresionat biblioteca încărcată cu manuscrise vechi de secole, aici însă, evident că nu am avut voie să facem fotografii. Am pornit apoi spre Schaffhausen, pentru a ne lăsa în voia spectaculoaselor cascade ale Rinului, pentru a simţi tumultul apelor învolburate, o minune a naturii care nu poate fi descrisă în cuvinte.

Ultimul popas pe aceste meleaguri l-am făcut la Zurich, important centru financiar, oraşul cu cel mai înalt nivel de trai din Europa, unde preţurile sunt pe măsură. Spun asta pentru că am simţit-o pe propria-mi piele când am plătit 9,8 franci pentru un micuţ magnet de frigider.

Impresii si ponturi despre Elveţia

După încheierea acestei vacanţe am putut trasa câteva concluzii. În primul rând, aceasta a fost pentru mine cea mai frumoasă vacanţă. Am văzut locuri deosebite încât mi-e greu să fac un top, deşi am încercat, să spunem doar că pentru locul I se bat Zermatt şi Cascadele Rinului. Voi face tot posibilul ca pe viitor să revin aici, poate pentru a vedea şi alte locuri pe care de această dată nu am avut ocazia să le vizitez. Chiar dacă nu m-am întâlnit cu Heidi şi nu am văzut nici văcuţe mov şi nici marmote care înveleau ciocolata, cu siguranţă mi s-a confirmat faptul că Elveţia are ceva cu totul special.

Când te întorci extaziat dintr-un anume loc e destul de dificil să găseşti aspecte negative. Ce mi s-a părut mie surprinzător, că într-o ţară în care populaţia este extrem de preocupată de mediu, de protecţia mediului, de sănătate, toate acestea devenind aproape o obsesie, totuşi, găseşti aici foarte mulţi fumători. Ah, dacă e să spun ce anume chiar nu mi-a plăcut în Elveţia, o spun cu toată sinceritatea, faptul că preţurile sunt mult prea mari pentru buzuarul meu.

Sfaturi pentru cei care vor sa viziteze Elveţia

Pentru petrecerea vacanţei în Elveţia am ales un circuit organizat, de 11 zile, cu autocarul, din care aproximativ 5 zile le-am petrecut pe tărăm helvet. Cred că este cea mai avantajoasă variantă, preţul unui astfel de circuit fiind situat undeva sub 500 de euro, şi dacă te înscri din timp poţi beneficia de reduceri de până la 20%.

Ar mai fi lucruri de spus, dar pana la urma fiecare isi traieste povestea dupa propriul stil… Imi pare bine ca am avut ocazia sa retraiesc sentimentele acestui concediu, chiar si pentru cateva minute, pentru ca fiecare calatorie in care "ne reintoarcem", chiar si cu gandul ne invata aceeasi lectie: in concediu se traieste in prezent – ca sa ne putem hrani cu amintirile frumoase pana la urmatoarea escapada!

Acestea sunt cateva din motivele pentru care aleg sa fiu ghidul turistic al acestui loc, "functie" care ma trimite automat in concursul "Povestea vacantei mele". Numele meu este Gollent Simona si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Pozele mele din Elvetia

Casa Moşului

Realizat in colaborare cu: Casa Moşului

Pensiunea Casa Mosului din Cârţisoara situatã în imediata apropiere a centrului comunei, te întâmpinã cu ospitalitatea specificã zonei de munte. Oamenii pe care îi veţi întâlni aici, mâncarea şi bãuturile tradiţionale de cea mai bunã calitate precum şi condiţiile de cazare de 4 stele vor crea atmosfera de recreere, confort, linişte şi relaxare pe care le-aţi dorit.

www.casa-mosului.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers