Peştera Comarnic – cea mai frumoasă peşteră din Banat

Peştera Comarnic – cea mai frumoasă peşteră din Banat
 
 

Peşterile din Apuseni sunt printre cele mai vizitate şi pentru că sunt deosebit de multe la număr. Dar şi Banatul are cu ce se lăuda atunci când vine vorba de subeteranul spectaculos: Peştera Comarnic. Cu ale sale săli monumentale şi formaţiuni gigantice, Peştera Comarnic este considerată a fi cea mai frumoasă din Banat, fiind şi una dintre cele mai mari peşteri din ţara noastră, cu o lungime descoperită până acum de peste 5 500 m, din care se pot vizita 1 750 m.  

Localizare

Peştera Comarnic se află în inima Munţilor Aninei, în apropiere de satul Iabalcea, comuna Caraşova, judeţul Caraş-Severin. Pentru a ajunge la aceasta, se urmează DJ 58B din Reşiţa spre Anina, până la Iabalcea. Din sat se urmează drumul forestier până la Cantonul Comarnic unde se află şi peştera. Este recomandat să laşi maşina la Cantonul Padina Seacă, deoarece de aici drumul este unul dificil, potrivit doar pentru maşini de teren.

Pentru cei care doresc să admire Cheile Caraşului şi celelalte obiective turistice naturale din împrejurimi, se poate opta şi pentru trasee turistice mai lungi, care se încheie la Peştera Comarnic, cum ar fi:

  • Bandă albastră: din Reşiţa (13 km) sau de la Lacul Gura Golumbului (24 km);
  • Cruce roşie: din Semenic, Vila Klaus (9 km);
  • Triunghi albastru: din Caraşova (9 km).

Peştera Comarnic

Vizitarea Peşterii Comarnic

Peştera Comarnic are un regim strict de vizitare. Se recomandă vizita în lunile mai-august, deoarece ploile din restul anului inundă peştera, iar drumul forestier devine impracticabil. Peştera poate fi accesată de grupuri în zilele de sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00-18:00, sub conducerea unui ghid. În timpul săptămânii, vizitarea este posibilă numai cu rezervare prealabilă şi pentru grupuri mai mari de 5 persoane. Taxa de vizitare este de 10 lei / persoană. Mai multe informaţii pentru vizitare poţi afla de la: Ranger Ifca Nicolae – 0763276349, 0733886421.

Este recomandat să ai la tine o frontală sau o lanternă şi un aparat foto. Laughing De asemenea, încălţămintea trebuie să fie una adecvată, iar hainele ceva mai groase, pentru că temperatura este scăzută în interior.

Peştera Comarnic

Ce mai poţi vedea în Peştera Comarnic

Ca în majoritatea peşterilor din România, şi în Peştera Comarnic vei găsi o mulţime de formaţiuni ce au primit denumiri speciale datorită formelor lor unice şi nu numai. Printre cele pe care le vei putea admira aici se numără: Orga mică şi Orga mare, Zidurile chinezeşti, Sala de cristal, Galeria cotită, Fântâna lui Pluto şi multe altele.

Sursa foto: comarnic.exploratorii.ro

Ai vizitat acest impresionant monument natural din România?

   

Descoperă şi alte peşteri minunate din România.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers