Peninsula Yukatan: mayaşi, plajă şi habanero

Peninsula Yukatan: mayaşi, plajă şi habanero
 
 

Situată în partea de Sud Est a Mexicului, Peninsula Yukatan separă Marea Caraibelor de Golful Mexicului. Piramidele Mayașe și Stațiunea Cancun sunt printre atracțiile cele mai populare din zonă. Ce nu se știe însă este că piramidele sunt parțial mayașe, iar Cancun este mai comercial și mai neinteresant decât mai puțin cunoscuta Playa Carmen.

O particularitate a acestei regiuni este faptul că, pe întreg teritoriul său, nu există ape dulci de suprafață (râuri și lacuri) în schimb există o vastă rețea de ape dulci în subteran. De altfel, cel mai mare râu subteran din lume se află aici, iar vestitele cenotes (ochiuri de apă) sunt nu doar o atracție turistică majoră, ci și sursa principală de apă potabilă.

Care sunt primele trei cuvinte care vă vin în minte când vă gândiți la Mexic?

sombreros, bandidos, tequila?

Sau

playa, musica...și, desigur, din nou tequila?

De ce insist pe tequila? Motivul este numărul mare de plantații de Agave din peninsulă – planta din care se face această băutură tradițională mexicană. Este util, înainte de a începe împreună călătoria virtuală în Yukatan, să înțelegeți importanța simbolică a acestei băuturi, similară doar cu rezonanța pe care palinka/țuica o are pentru români. Mexicanii sunt mândri de produsul lor și vor insista atât de mult să degustați, încât vă va fi dificil să îi refuzați.

Există patru tipuri principale de tequila: albă (blanca), tânără (joven), odihnită (reposada) și învechită (anejo). Reposada si Anejo sunt, desigur, cele mai scumpe și nu se folosesc în mod normal în cocktailuri sau ca shot-uri. De altfel, shot-urile de tequila nu sunt caracteristice țării de origine; în Mexic această băutură se degustă, se savurează și se bea încet, similar cu modul de a bea whiskey.

Tequila

Dacă ar fi să o descriu EU peninsula Yukatan în trei cuvinte, ar fi: mayași, plajă și habanero (acest al treilea cuvânt este introdus din motive personale, care vor fi explicate mai jos) Smile

Să începem cu cei care anunțau sfârșitul... lumii: mayașii

Contrar așteptărilor, mayașii mai există încă și locuiesc în Mexic (peninsula Yukatan) și în Guatemala.  Sunt scunzi, au tenul închis la culoare și au nasul caracteristic populațiilor amerindiene, ușor coroiat. Reprezintă un procent important al populației din peninsulă, însă, din nefericire, sunt relativ marginalizați de către mexicani. Satele în care locuiesc sunt foarte sărăcăcioase, trăiesc în colibe cu una-două camere foarte mici, cu hamac în loc de pat. În Mexic se desfășoară momentan un amplu proces de alfabetizare a mayașilor, deoarece, din cauza faptului că au fost mereu discriminați și săraci, rata școlarizării lor este foarte scăzută.

Ceea ce vă va frapa însa trecând printr-un sat mayaș este frecvența „barurilor”: una din patru case de la stradă este reprezentată de un chioșc/bar (similare cu bodeguțele post decembriste din satele românești). Mă îndoiesc că este vorba de un consumerism excesiv al băștinașilor, deoarece puterea lor de cumpărare este redusă. Tind să cred că este mai degrabă reflexul tipic al populațiilor sărace, de tip rural: refugiul în alcool de proastă calitate.

Sat_mayas

Înainte de a produce o isterie globală prin data interpretată ca desemnând sfârșitul lumii (21.12.2012), Mayașii au fost cunoscuți pentru vestigiile arheologice pe care le-au lăsat în urmă, cel mai faimos fiind complexul de la Chichen Itza. Vizitarea acestui sit este un must atunci când ajungeți în zonă. Chiar dacă nu sunteți pasionați de istorie și de arheologie, veți fi impresionați! Și veți constata cu surprindere că piramidele mayașe...nu sunt 100% mayașe. De altfel, piramida principală de la Chichen Itza este toltecă (un alt neam de amerindieni care au locuit pe teritoriul mexicului de azi).

Toltecii au învins mayașii într-un război și au construit o piramidă mai mare, peste piramida mayașă! De altfel, multe dintre ruinele „mayașe” de la Chichen Itza sunt toltece. Cel puțin așa ne-a explicat ghidul nostru, care nu părea toltec... Toltecii, deși mai puternici și mai cruzi decât mayașii, au dispărut ca populație. Spun „mai cruzi”, deoarece nici mayașii străvechi nu excelau prin blândețe, ritualurile lor find extrem de sângeroase.

Chichen_Itza

Chichen_Itza

Dacă aveți ocazia să vizitați complexul de piramide, ar fi ideal să vă programați excursia la echinocțiu, când au loc o serie de efecte optice interesante: pe lateralul marii piramide se luminează sub formă de șarpe – un simbol extrem de puternic în mitologia băștinașilor.

Câteva detalii practice despre vizitarea complexului de la Chichen Itza, Peninsula Yukatan:

Cel mai probabil, când veți vizita peninsula Yukatan, vă veți caza în zona de litoral caraibian (Riviera Maya). Veți găsi excursii de o zi către piramide de la hotelurile de pe rivieră, iar costul lor este de aproximativ 100 de dolari/persoană. Aceasta este varianta pe care am avut-o eu la dispoziție.

Dacă doriți să petreceți mai mult timp în zona piramidelor, puteți să vă cazați la complexurile turistice din zonă, însă trebuie să precizez că de la Chichen Itza nu aveți acces la plajă, deoarece se află în interiorul peninsulei Yukatan. Discomfortul termic este, de asemenea, mai mare, din cauza lipsei brizei.

Riviera Maya, Peninsula Yukatan – locul unde ar fi fost Paradisul, dacă venea într-adevăr sfârșitul lumii prezis de mayași

Riviera_Maya

De departe, cea mai spectaculoasă parte a peninsulei, din punctul de vedere al peisajului, este Riviera Maya. Situată la Marea Caraibelor, această zonă este un real paradis, cu plaje cu nisip alb, ape cristaline și palmieri. Riviera s-a dezvoltat din punct de vedere turistic abia în ultimii 15-20 de ani, înainte fiind o zonă cu junglă deasă și aproape nelocuită.

Riviera_Maya

Perioada optimă pentru Riviera Maya este cuprinsă între lunile Decembrie și Aprilie. De reținut că aici se află a doua barieră de corali din lume, după cea din apropierea Australiei.

Cu o infrastructură foarte bună, marcată de autostrada de coastă 307, Riviera Maya este un paradis al hoteluluilor all-inclusive și al vilelor luxoase cu vedere la mare.  Deși prefer stilul de a călători individual, all-inclusive-ul mexican, primul pe care l-am încercat după cel bulgar, m-a impresionat în mod real.

Hotelurile sunt grandioase, cu open space generos, cu arcade, coloane, și grădini exotice, cu piscine nenumărate și restaurante variate.

Noi am stat la Grand Occidental Xcaret, la mijlocul distanței dintre Cancun și Tulum, chiar lângă un faimos parc de distracții acvatic. Pentru un hotel de cinci stele all-inclusive, cu avion inclus, am platit pentru un sejur de 8 nopți suma de 900 de Euro/persoană, cu plecare din Madrid. Prin urmare, ne-am asigurat separat drumul și cazarea la Madrid. Costul biletului București-Madrid-București depinde, desigur, de momentul în care îl achiziționați, noi l-am luat cu puțin timp înainte și am dat în jur de 300 EUR/persoana (destul de mult).

Hotelul a fost excelent, iar mâncarea foarte bună. Recunosc, mi-a plăcut mai mult restaurantul principal (“cantina”) decât restaurantele a-la-carte (la care era necesară rezervare prealabilă). Felurile de mâncare erau foarte variate, creveții proaspeți și mari, tortilla delicioasă și sosurile aromate și, desigur, picante.

Singurul produs pe care trebuia să îl plătim în întreg complexul era cafeaua espresso (care costa în jur de 2 euro). Iar pe plajă nu era cafea; momentul în care am cerut cafea dimineața pe plajă a fost amuzant, deoarece chelnerul mi-a spus că nu au așa ceva, însă îmi poate oferi un lichior de cafea (cu lapte)! Și să nu cereți Cuba Libre, nu există sub acest nume în Mexic, ci simplu...rum con cola. Probabil nu e politically correct să vorbești despre Cuba Libre...

Complexul era majoritar populat de canadieni, americani și spanioli, cu care am intrat în conversații lungi despre România, începând cu basic-ul: unde se află pe hartă.

Opțiunile de petrecere a timpului liber și de excursii de o zi sunt foarte variate, însă voi face un top 5:

  • Chichen Itza (descrisă mai sus).
  • Isla Mujeres – o insulă exotică mai sălbatică și neatinsă de turismul all-inclusive. Plaje superbe și viață liniștită, acesta este rezumatul Smile

Isla_Mujeres

  • Plaja Akumel – are ce poate da mai bun o mare barieră de corali: snorkeling de excepție, broaște țestoase uriașe, pești colorați și “mobilier” subacvatic spectaculos.
  • Cenotes – ochiurile de apă dulce sunt obiective turistice apreciate. Puteți să faceți snorkeling subteran, o „specialitate” mexicană.
  • Tulum – singurul oraș de coastă al populației mayașe vechi, din care au rămas o serie de ruine bine prezervate, încadrate de un peisaj caraibian de excepție.

Aș mai adăuga la această listă o seară de clubbing la Coco Bongo, în Playa Carmen (orașul principal de pe Riviera Maya). Nu este un clubbing obișnuit, ci în schimbul unui bilet de 50-60 de dolari (all you can drink), cu transport asigurat de hoteluri sau cu taxi, veți avea parte de un show stil Las Vegas, spectaculos!

Coco_Bango

Cei care au copii (și nu numai) pot vizita și Parcul Xcaret – un parc natural, unde veți avea ocazia să admirați o faună spectaculoasă și să înotați cu delfinii. Noi nu l-am vizitat, însă cei care au fost erau foarte entuziasmați de vizită.

Un alt lucru important de reținut: lupta agențiilor locale de a descuraja turismul individual prin Rivieră – pentru a-și vinde excursiile uneori piperate ca preț. Încă din prima zi în hotel ni s-a spus să nu mergem sub nicio formă pe cont propriu sau cu mașini închiriate, deoarece este foarte periculos: crime, accidente, răpiri și polițiști corupți – acesta este peisajul zugrăvit.

Ochii ne-au fost deschiși de o turistă din Canada, care venea anual în Mexic, inclusv pe cont propriu, nu doar în sistem all-inclusive. Ea ne povestea ce spectaculos e întreg Mexicul, cum merge cu autobuzul de una singură, cum varietatea de obiective turistice este uimitoare. Tot ea ne-a mărturisit că și-ar dori foarte mult să viziteze Spania, însă „a auzit că este foarte periculos” (!), deoarece a văzut niște reportaje la TV. În acest moment ne-am dat seama că oriunde există riscuri și, totodată, eticheta creată de mass media, combinată cu stereotipizarea tipică minții umane, este greu de îndepărtat.

E adevărat, Mexicul nu este cea mai sigură țară din lume, dimpotrivă adună puține puncte la acest capitol. Dar, cel puțin zona foarte turistică de pe rivieră era plină de poliție care, contrar așteptărilor, era în serviciul turiștilor, nu împotriva lor. Așadar, dacă vreți să vizitați locuri apropiate de hotelul în care sunteți cazat, rezervați un taxi prin intermediul hotelului (există taxiuri agreate, cu tarife controlate). Veți avea mai multă libertate de mișcare și veți plăti mult mai puțin. Noi, de exemplu, pentru un mini-van/zi (6 adulți, 3 copii), cu șofer inclus, am platit aproximativ 150 Dolari (tot grupul). Am vizitat în acea zi Tulum, Akumel, și un Cenote aflat în mijlocul junglei; separat, ne-ar fi costat probabil cel puțin 100 dolari de persoană.

Habanero – așa ar fi arătat iadul dacă profeția s-ar fi adeverit

 Habaneros

Acești ardei arătoși se numesc habanero. Primul meu contact cu ei a fost absolut întâmplător. Erau foarte ispititori, gătiți la grătar, într-unul dintre restaurantele complexului. Pentru că nu sunt foarte mari, mi-am luat în jur de cinci și i-am asortat cu un sos. Apoi am mușcat o bucată generoasă din unul, sperând să regăsesc gustul ardeilor copți, varianta exotică. Senzația a fost total diferită față de așteptări: am simțit aproape un curent electric prin tot corpul, și am crezut că o să iau foc. Trebuie să precizez că toleranța mea la picant este foarte mare! Cercetând, ulterior, despre acest tip de ardei, am aflat că are un punctaj cuprins între 100.000 și 350.000 în „unități de picănțenie” (Scara Scoville/Scoville Scale). Ca să vă faceți o idee, un peperoncino are între 100 și 500!

Aceasta este, pe scurt, vacanța mea pe Riviera Maya: fără telenovele, fără răpiri și fără cafea pe plajă. Buen viaje vă urez, gringos!

Cele mai deosebite poze din Yukatan


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers