Pe urmele lui Zamolxe. Bucegiul mai puţin cunoscut

Pe urmele lui Zamolxe. Bucegiul mai puţin cunoscut
 
 
 

Munţii Bucegi sunt frumoşi şi nu au nevoie de legende şi mituri pentru a te convinge să îi vizitezi. În aceşti munţi, sunt zone spectaculoase, mai puţin vizitate, multe învăluite în mister. Treceţi peste nelipsitele drumuri spre Cascada Urlătoarea sau urcatul pe cablu până la Babele şi încercaţi să descoperiţi alte locuri. Ca o propunere de traseu, puteţi, cu 2 km înainte de a intra în oraşul Sinaia, să faceţi la stânga spre Padina. Chiar înainte de Lacul Bolboci, veţi ajunge la Cabana Zănoagei, unde puteţi parca maşina.

Mai jos am inserat o hartă, traseul ce trebuie făcut cu maşina fiind punctat cu roşu, iar Cabana Zănoaga este marcată cu bulină galbenă. Harta este doar orientativă şi nu are legătură cu marcarea reală aflată la faţa locului.

Harta Bucegi

Harta celor 2 trasee: cu albastru traseul spre Podu cu florile, cu verde sunt notate Cheile Zănoagei. Notarea nu are legătură cu marcarea reală a traseelor.

Primul traseu de aproximativ trei ore dus-întors, va trece mai întâi pe langă Cabana Bolboci, urcând apoi până în vârful muntelui, la platoul Podu cu Florile (traseu notat cu albastru).

Podu cu Florile şi Vârful Zănoaga (1788m.)

Prima reacţie pe care o ai când ajungi sus e că te afli într-un crater lunar. Este de fapt o fostă carieră de piatră, unde tot spatele muntelui a fost exploatat, piatra extrasă fiind utilizată la construirea barajului de la Bolboci. De pe platou priveliştea este încântătoare.

Bucegi

Răsplata supremă, pe care o meriţi din plin, o vei primi când vei vedea priveliştea ce se deschide asupra Munţilor Bucegi. Practic, fiecare vârf important este vizibil. Totodată, Lacul Bolboci se află la picioarele tale şi aşa vei înţelege unde s-au dus pietrele extrase din craterul aflat în spatele tău.

Lacul Bolboci

După ce admiri peisajul, poţi să continui traseul spre Claia de piatră (Muntele Lespezi) sau să cobori înapoi la Cabana Zănoagei, de unde poţi face un al doilea traseu spre lacul Scropoasa, trecând prin Cheile Zănoagei.

Cheile Zănoagei 

Intrarea în chei se face trecând pe lângă doua lacuri micuţe, apoi valea se va strânge şi va începe coborârea de-a lungul râului. Traseul este facil oricui şi este foarte bine amenajat, cu podeţe de lemn şi marcaje noi.

Cheile zanoagei

Vei trece pe lângă cascade mici, iar poteca te va purta când pe o parte când pe alta a râului. După ce treci de partea mai stâncoasă a traseului, valea se va deschide uşor. De aici mai ai 5 minute până la Lacul Scropoasa.

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »

Cheile zanoagei

Cheile zanoagei

Lacul Scropoasa, de un albastru nemaivăzut, este un lac artificial ce are la capat un mic baraj foare ingenios construit, ce face legătura cu una dintre cele mai strâmte şi pitoreşti chei din Bucegi, Cheile Orzei. Aici poţi să te opreşti şi să strigi tare Wow, pentru că ai ajuns într-un loc extraordinar, la doar o oră de mers din parcarea în care ţi-ai lăsat maşina.

Lacul Scropoasa

Explorează Budapesta în 4 zile!

Explorează Budapesta în 4 zile!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 140 Eur
vezi detalii »

Al doilea secret al zonei Scropoasa este Cascada 7 izvoare (bulina verde). Pentru a ajunge la ea, trebuie să te întorci la începutul Lacului Scropoasa şi să treci podul. De acolo mai ai de mers 5-10 minute. 

Cascada 7 izvoare, locul unde legenda se împleteşte cu ştiinţa

Cascada 7 izvoare este superbă, cu căderi multiple de apă şi cu foarte multă vegetaţie, iar puritatea apei se apropie de perfecţiune. Miturile şi legendele spun că aici Zamolxe şi-a potolit setea, devenind astfel zeul nemuritor al dacilor. Trecând peste legende, apa uimeşte prin puritatea ei, ca şi prin locul ciudat de unde izvoreşte cu un debit foarte mare. Poţi să urci până la căbănuţa construită pentru captarea izvorului, pentru a vedea locul de unde iese din stâncă acel şuvoi imens de apă pură.

Cascada 7 izvoare

Cascada 7 izvoare

Întoarcerea o poţi face prin aceleaşi Chei ale Zănoagei, doar că de data asta mergând în amonte poţi admira mai bine micile cascade de pe traseu.

Tu ce alte trasee din Munţii Bucegi recomanzi?

4 zile însorite la Atena

4 zile însorite la Atena

3 nopți de cazare, mic dejun, zbor din București
de la 180 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.