Pe urmele lui Dracula. Cele mai frumoase locuri din România legate de legenda marelui vampir

Pe urmele lui Dracula. Cele mai frumoase locuri din România legate de legenda marelui vampir
 
 

Legenda lui Dracula este una dintre cele mai faimoase simboluri ale României... cel puțin din punctul de vedere al străinilor. Între popularul personaj inventat de Bram Stoker și poveștile despre voievodul Vlad Țepeș, legenda vampirului de temut atrage mii de turiști din toate colțurile lumii, mai ales în preajma sărbătorii americane de Halloween.

Totuși, foarte puțini dintre acești turiști știu că Bran nu este, de fapt, casa contelui Dracula sau a lui Vlad Țepeș. De fapt, sângerosul voievod a stat doar câteva zile la Castelul Bran. În schimb, sunt o mulțime de alte castele și locuri din România unde Vlad Țepeș și-a lăsat amprenta și unde legenda lui Dracula încă mai este spusă... în șoaptă. Hai să pornim și noi pe urmele lui Dracula, prin locuri de legendă din România.

Citește depre cele mai fascinante legende ale României aici.

Sighișoara

De ce să nu începem excursia din orașul în care s-a născut Vlad Țepeș - Sighișoara. Faimosul domnitor s-a născut în 1431 în cetatea Sighișoara din Transilvania. Tatăl său a fost Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân, și domnitorul Țării Românești. Vlad Dracul a fost membru al Ordinului Dragonului, de unde i-a venit și numele. Vlad Țepeș a fost numit și Vlad Drăculea, de unde provine și numele englezesc al lui Dracula.

Sighișoara

Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România cu o atmosferă medievală minunată, unde legenda lui Dracula, dar și poveștile despre Vlad Țepeș sunt încă vii. Nu trebuie decât să faci o plimbare pe străzile întortocheate din cetate, să admiri clădirile colorate și cele nouă turnuri ale breslelor meșteșugărești care domină peisajul orașului, pentru a înțelege mai bine acele vremuri. Bineînțeles, nu uita să vizitezi și Casa Vlad Dracul, la doi pași de Turnul cu Ceas, locul în care se spune că s-a născut Vald Țepeș.

Curtea domneasca de la Târgoviște

În 1436 Vlad Țepeș devine domn al Țării Românești (prima dată) și se stabilește la Curtea Domnească din Târgoviște. Deși această fortificație a fost ridicată încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, amprenta lui Țepeș este cea mai vizibilă. Din păcate, astăzi din Ansamblul monumental Curtea Domnească au mai rămas doar câteva clădiri ce amintesc de gloria de odinioară a aceste cetăți. Dintre toate, cea mai cunoscută este Turnul Chindiei, care este și simbolul orașului Târgoviște. Turnul Chindiei a fost construit de Vlad Țepeș în timpul cele de-a doua domnii și servea drept punct de pază și loc pentru stocarea tezaurului. Astăzi, Turnul Chindiei găzduiește un muzeu interesant ce prezintă obiecte, documente și arme care i-au aparținut lui Vlad Țepeș.

Citește și: 5 motive să vizitezi oraşul Târgovişte

Curtea domneasca de la Targoviste

Cetatea Poenari și comuna Arefu

Una dintre cele mai cunoscute locuri legate de domnia lui Vlad Țepeș este Cetatea Poenari. Legenda spune că aprigul voievod i-a obligat pe boierii care plănuiau să îl detroneze să construiască această cetate într-o strâmtoare îngustă numită Cheile Argeșului. Deși mulți dintre ei și-au pierdut viața în timpul construcției, Cetatea Poenari a fost ridicată, iar supraviețuitorii au fost iertați de voievod. O altă legendă mai spune că una dintre soțiile lui Vlad Țepeș s-a aruncat de pe zidurile cetății pentru a nu fi capturată de turci, iar pietrele pe care a căzut s-au înroșit cu sângele ei, ele rămânând așa până în ziua de azi.

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari se află la câțiva kilometri de comuna Arefu, care datează încă de pe vremea voievodului. Se spune că locuitorii micuței localități l-au ajutat pe Țepeș să scape de invazia turcilor și chiar și astăzi, locuitorii povestesc desre faptele sângeroase ale domnitorului.

Citește și: 1480 trepte şi misterele de la Cetatea Poenari

Mănăstirea Snagov

Mănăstirea Snagov a fost ctitorită de Mircea cel Bătrân în 1408, pe o mică insulă din lacul Snagov. Totuși, este cunoscută și sub numele de Mănăstirea Vlad Țepeș, în mare parte pentru că aici se credea că se află mormântul voievodului. Se spune că Țepeș a fost înmormântat pe ascuns la această mănăstire, după ce a fost ucis în urma bătăliei cu turcii din 1476, dar cercetări recente nu par să susțină această ipoteză. Oricare ar fi adevărul, Mănăstirea Snagov este un loc de o frumusețe rară ce trebuie vizitat.

Mănăstirea Snagov

Castelul Vlad Țepeș din București

Lângă Parcul Carol din București se ridică semeț un castel medieval din piatră și cărămidă roșie. Deși este numit după voievod, Castelul Vlad Țepeș a fost construit sute de ani după moartea acestuia de un mare admirator al său – regele Carol I. Acesta a dispus ridicarea unui castel, o copie fidelă a cetății Poenari, dar la scară mai mică. Fortăreața a fost inaugurată în 1906, la Expoziția Generală a României, și a servit drept spațiu expozițional. De atunci, clădirea a avut mai multe utilități, inclusiv cazarmă și corp de gardă pentru jandarmi. Astăzi, Castelul Vlad Țepeș poate fi vizitat de două ori pe an: de Ziua Eroilor, care se sărbătorește în aceeași zi cu Ziua Înălțării Domnului, și în 25 octombrie, de Ziua Armatei Române.

Castelul Vlad Țepeș din București

Hotel Transilvania din Cluj-Napoca

Trecând la legenda Contelui Dracula, care a pornit de la romanul lui Bram Stoker, personajul principal din roman, Jonathan Harker, călătorește din München în Transilvania, iar primul loc în care se oprește în România este Cluj-Napoca. Personajul ajunge în Klausenburg (Cluj Napoca) și se cazează la Royal Hotel, un hotel ficțional, inspirat, cel mai probabil, de Hotel Transilvania, cel mai vechi hotel din oraș, care și în evul mediu funcționa ca han. Chiar și în ziua de azi Hotelul Transilvania, de pe strada Ferdinand, continuă să-și primească oaspeții, majoritatea inspirați de legendele lui Dracula.

Hotel Transilvania din Cluj-Napoca

Fotografie preluata de pe ziardecluj.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Hotel Coroana de Aur din Bistrița

În aventura sa prin România, pe urmele lui Dracula, Jonathan Harker ajunge în Bistrița, unde petrece o noapte la Hotelul Coroana de Aur. Așa s-a "născut" Hotelul Coroana de Aur din Bistrița, inaugurat în 1974. Bineînțeles, hotelul a devenit rapid un punct de oprire important pentru fanii lui Dracula. La 100 de ani de la lansarea romanului lui Bram Stoker, hotelul a inaugurat salonul "Jonathan Harker", unic în lume.

Hotel Coroana de Aur din Bistrița

Fotografie preluata de pe hotelcoroanadeaur.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Dracula din Pasul Tihuța

Deși toată lumea asociază Castelul Bran cu Dracula, în roman, înfiorătorul castel este amplasat lângă orașul Bistrița, în apropiere de Pasul Tihuța. Așa că nu este de mirare că în acest loc de la poalele Munților Bârgăulu a fost construit un castel inspirat din roman. De fapt, acesta este singurul castel din lume ce poarta numele lui Dracula și oferă locuri de cazare pentru fanii romanului. Castelul Dracula din Pasul Tihuța respectă aproape în totalitate descrierea făcută de Bram Stoker în romanul său, inclusiv mobilierul și decorațiile interioare. Mai mult, castelul găzduiește chiar și cavoul lui Dracula ce poate fi vizitat de musafirii curajoși.

Castelul Dracula din Pasul Tihuța

Fotografie preluata de pe Facebook. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Bran

Bineînțeles, Castelul Bran nu putea să lipsească de pe lista noastră. Deși, Vlad Țepeș a petrecut doar câteva zile în acestă fortăreață, Castelul Bran a devenit una dintre cele mai vizitate destinații turistice tocmai datorită poveștilor asociate cu acest voievod, care s-au transformat în adevărate legende cu vampiri. În realitate, Vlad Țepeș a trecut cu armata sa pe la Castelul Bran în 1459, în campania sa de a ataca Brașovul. Voievodul voia să rezolve un conflict între sașii care cereau taxe vamale din ce în ce mai mari și domnitorul Țării Românești. În timpul campaniei sale, Vlad Țepeș arde suburbiile Brașovului și omoară sute de sași.

Castelul Bran

Drept urmare, comunitatea săsească se răzbună și în următorii ani îl vor descrie pe voievod drept cel mai sângeros domnitor din istorie. La finalul secolului al XIX-lea, Bran este principala sursă de inspirație a lui Bram Stoker atunci când plăsmuiește castelul temutului conte Dracula, legând pentru totdeauna imaginea castelului transilvănean de mitul temutului vampir.

Citește și: Destinație de weekend: Castelul Bran, județul Brașov

Ce spui? Te-am convins să parcurgi acest traseu... înfiorător?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers