Pe urmele istoriei, în Sighişoara medievală

Pe urmele istoriei, în Sighişoara medievală
 
 
 

Sighișoara este fără doar și poate unul dintre cele mai cunoscute destinații turistice ale României. Pentru pasionații de istorie, artă medievală, dar și povești cu iz aristocratic, orașul de pe Târnava este locul numai bun pentru a petrece câteva zile de poveste. Numărul considerabil de turiști se datorează în special cetății medievale ce datează din sec. 13, după ce anterioara cetate fusese complet distrusă de o invazie tătară cu un secol în urmă. Conservarea extraordinară a întregii cetăți a dus la introducerea acesteia pe lista patrimoniului UNESCO, fapt ce i-a sporit considerabil renumele.

Un mileniu de istorie

Sighisoara

Povestea Sighișoarei începe cu aproape un mileniu în urmă, când coroana maghiară ce stăpânea deja mare partea din Transilvania actuală a colonizat în interiorul arcului carpatic (în special centrul și sudul Podișului Transilvaniei) un număr considerabil de sași proveniți din diverse regiuni ale vestului Europei (în special din Saxonia, de unde vine și numele de sași, dar și din alte regiuni precum Renania sau Luxemburg). Sașii erau renumiți pentru buna organizare, motiv pentru care au și fost aleși pentru a dezvolta zona Podișului Transilvaniei, exploatând bogățiile extraordinare ale Carpaților.

Sighisoara

Meritul poate cel mai mare al sașilor a fost acela de a fi apărat granițele fostului regat maghiar de atacurile otomane. Cetățile lor erau construite în locuri greu accesibile și prezentau structuri de apărare foarte eficiente. Astfel, Sighișoara sau Schässburg în limba germană păstrează încă nouă dintre turnurile originale de apărare ale burgului medieval.

Turnurile Sighişoarei

Sighisoara

Vacanță de primăvară la Berlin

Vacanță de primăvară la Berlin

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 160 Eur
vezi detalii »

Poate cel mai cunoscut obiectiv al orașului este Turnul cu Ceas ce datează din sec. 14, unde în timpul Evului Mediu a funcționat das Rathaus sau pe românește, primăria. Locul unde mai marii orașului se adunau la sfat pentru a lua decizii în ceea ce privește evenimentele majore din viața orașului. Turnul găzduiește acum Muzeul de Istorie și păstrează multe din obiectele făurite de diversele ghilde ce activau în cadrul cetății. Turnul este ornat cu un ceas elvețian montat in sec. 16 și care mai păstrează încă detaliul bine cunoscut și anume statuetele de lemn mobile care se rotesc la oră fixă.

Sighisoara

Turnurile cetății erau apărate în caz de atac de către una din ghildele orașului. După cum spuneam mai înainte, sașii erau foarte bine organizați, atât în ceea ce privește aspectele sociale, dar și în îndatoririle legate de apărarea orașului. Printre turnurile ce mai există și astăzi (9 din cele 14 originale) amintesc pe cel al cizmarilor, al frânghierilor, al măcelarilor, al cositorarilor etc, fiecare primind numele după ghilda pe care o găzduia. Vă pot spune că turnul meu preferat este cel aflat pe dealul cetății, cel în care locuiește încă de altfel îngrijitorul cimitirului luteran de lângă Biserica Protestantă (care e chiar ca o căsuță dintr-un basm).

Sighisoara

City break magnific în inima Romei

City break magnific în inima Romei

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din București
de la 200 Eur
vezi detalii »

Aspectul original al caselor (unele datând și din sec. 15), străduțele înguste pavate cu piatră de râu (așa cum se pavau odinioară), arhitectura tipică și cromatica veselă conferă orașului un aspect unic, atrăgând ca un magnet, în special, turiștii germani, mai mult decât entuziasmați de un oraș ce oglindește exact realitățile medievale ale diverselor zone ce astăzi alcătuiesc Germania, dar care nu-și mai păstrează atât de bine aspectul medieval inițial.

Sighisoara

Orașul beneficiază și de un adevărat motor de promovare turistică și anume Festivalul Medieval ce are loc în fiecare an la sfârșitul lunii iulie. Trupe profesioniste de teatru sau pur și simplu oameni pasionați de Evul Mediu participă anual cu spectacole și costume ce au o tematică bine stabilită de dinainte. Din câte am înțeles, activitățile de anul acesta ar fi trebuit să amintească personalitatea marelui Shakespeare. Din păcate, se pare că pentru moment, festivalul a fost amânat. Sper totuși că se va mai ține până la urmă.

Tu ai vizitat Sighişoara? Împărtăşeşte cu noi experienţa ta!

Petrece primăvara la Praga

Petrece primăvara la Praga

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din București
de la 230 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.