Pe acoperisul Romaniei: Varful Moldoveanu

Pe acoperisul Romaniei: Varful Moldoveanu
 
 

Am ales acest obiectiv turistic întrucat realizarea lui echivaleză cu maximum de altitudine ce se poate atinge în Romania pe un traseu montan.

Parcurgerea crestei dintre Vârful Viştea – 2527 metri şi Vârful Moldoveanu - 2544 metri reprezintă traversarea Acoperişului României. E greu dar paşii tot mai grăbiţi de pe ultimele sute de metri când zăreşti impresionantul trapez Viştea-Moldoveanu te vor face să spui după că e uşor până la urmă. Cu voinţă treci munţii... Fotografiile ănsă vor spune totul. No comment...

Ce anume are deosebit Varful Moldoveanu?

Nu numai ca este unic în România, dar este măreţ, sublim, solemn, te simţi stăpânul tuturor când atingi Tricolorul nostru pe vârful Moldoveanu. Versurile imprimate pe o placuţă de pe vârf spun totul: "Opreşte, Doamne, clipa cu care măsori eternitatea!"- citat din Lucian Blaga. Acolo, pentru cateva secunde, timpul se opreste. Esti deasupra tuturor. Te simţi cineva. Mereu va rămâne în minte imaginea munţilor semeţi ce au încercat fără succes să ajungă la înălţimea Moldoveanului. E magnific. E un ideal pe care merită să-l realizezi.

Cui ai recomanda sa viziteze Varful Moldoveanu?

Oricine are conditie fizică şi echipament adecvat poate ajunge aici. Efortul depus va fi răsplătit înzecit de sentimentele care te pătrund la vederea Tricolorului care flutură cel mai sus în ţara noastră. Orice turist caută să ajungă cel mai sus într-o ţară, dar mai sus de atât la noi nu se poate. Măreţia este cel mai definitoriu cuvânt pentru acest loc.

Am întâlnit pe traseul de creastă foarte mulţi turişti străini care mi-au spus în sumarele schimburi de cuvinte pe care le-am avut că preferă Carpaţii Româneşti pentru că aici pe creste natura a rămas virgină, traseele sunt de durată, iar la ei în ţară mijloacele de transport pe cablu, îi duc foarte aproape de vârfuri, astfel plăcerea de a atinge un summit prin forţele proprii lipseşte.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Varful Moldoveanu?

De pe Acoperişul României, se vede tot, în zilele foarte senine şi reci, privirile ajung departe , chiar la linia Dunării, ca să nu mai vorbim de toate crestele şi vârfurile semeţe ale Făgăraşului care se ridică semeţe printre nori. Lacuri glaciare, capre negre, vârfuri impresionante, hornuri, prăpăstii, refugii montane, capre negre, vulture, turmele de oi şi lătratul câinilor, dar mai ales liniştea apăsătoare întreruptă din când în când de şuierul vântului, toate acestea atrag turistul spre crestele Făgăraşului. Totul e sălbatic, virgin, asta-i adevărata natură pe care ne-a dat-o Dumnezeu.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Varful Moldoveanu

Acoperişul României este accesbil pe trasee montane care pleacă de la Bâlea Lac, Sâmbăta de Sus sau Valea Rea. Cel mai accesibil este cel ce pleaca de la punctual maxim al Transfăgărăşanului - Cabana Bâlea, străbate traseul de creastă trecând pe lângă Lacul Capra, Portiţa Arpaşului, Fereastra Zmeilor, La trei paşi de moarte, Vârful Arpaşu mic, vârful Mircii, Lacul Podu Giurgiului, Şaua Podragu0 Lacurile Podragu, ajungând pe Vârful Viştea-2527 m, după un urcuş susţinut care parcă nu s emai termină, iar de aici în 15 minute pe Summit-ul românesc pe o creastă îngustă cu o spintecătură care dă fiori mai ales pe vreme ceţoasă.

Un traseu de 8-9 ore, cu posibilitatea de a râmâne peste noapte la Cabana Podragu - 3 ore distanţă pe drumul de întoarcere spre Bâlea, sau la Refugiul Viştea - 30 minute de coborâre. La Podragu se poate lua masă dar savura apa rece şi sănătoasă din lacurile din jurul cabanei. Nu uitaţi să vă luaţi haine mai groase, să fiţi pregătiţi pentru ploaie dar să aveţi şi tricouri pentru că în zielle însorite de vară bronzul montan ia faţa de deoarte celui maritim. Ochelari de soare, ceva haine de schimb, mâncare care oferă energie, bocanci şi multă voinţă şi credinţă că se poate.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Muntean Ioan si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Varful Moldoveanu

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers