Parisul gurmand

Parisul gurmand
 
 

Explorând Parisul dincolo de muzee, galerii de artă, catedrale, bulevarde, obiective turistice, locuri celebre, găsesc extrem de interesant să încerci să pătrunzi și în această latură savuroasă, interesantă și plăcută: bucătăria franceză. Îți sugerez ca întotdeauna să iei o scurtă pauză, între două obiective turistice, pe care să o petreci relaxat, pe o terasă, într-o cafenea, într-un bar, răsfoind ghidul turistic, notând impresii ori pur și simplu privind trecătorii, parizienii și turiștii din dosul ochelarilor de soare.

Paris

Astfel de mici pauze te încărcă pozitiv, te fac să conștientizezi momentul, faptul că ești liber, fără program și doar savurezi o cafea ori un vin rouge, după preferințe… Cândva, în plină iarnă, am petrecut o oră, pe terasa din față Operei, adăpostită la căldură unui încălzitor exterior, cu o cafea parfumată în față, doar admirând fațadă exterioară a clădirii și bucurându-mă că mă aflam acolo.

Paris

Paris

Întotdeauna fac o plimbare între Tour Eiffel și Dom des Invalides și am o terasă fabuloasă, pe care îmi place să citesc romanul pe care întotdeauna îl am în rucsac sau un ziar, aruncat de vreun parizian pe una din mesele terasei. Aici se găsesc cele mai bune sandviciuri între felii proaspete de baghetă, din care se revarsă valuri de salată verde și șuncă. Poți luă astfel o gustare excelentă, alături de alți parizieni, în pauză de masă, sau doar în trecere, la o plimbare, care servesc un brunch întârziat cu oeufs poches, toast, salate, o cafea mare și un fresh des oranges.

Paris

Paris

După ce vizitezi câteva obiective, obosit de mers și de acumularea atâtor informații, evident că simți nevoia unei mese ceva mai consistente. Parisul nu este pentru oamenii grăbiți. Nu aș recomanda niciodată în Paris mâncarea stradala. Pentru că Parisul, bucătăria franceză sunt celebre și prin savoarea mâncărurilor, se pune preț pe mese, pe calitatea lor, nu degeaba creatorii Ghidului Michelin, cel care recunoaște cele mai scumpe și deosebite restaurante din lume, sunt francezi. După cum cei mai celebri bucătari din lume sunt francezi, bucătăria franceză însăși a acumulat sute de ani de succese și mâncăruri rafinate, însoțite de vinuri cel puțin la fel de celebre, ca să nu mai zic de marile nume ale șampaniilor de lux.

Paris

Paris

De aceea, recomand ca masă principală dintr-o zi petrecută în Paris să se facă neapărat într-un restaurant. Fie un restaurant celebru sau braserie cu renume, afaceri de familie, deschise în urmă cu cel puțin o sută de ani (sunt frecvente astfel de nume în Paris), însă într-un astfel de restaurant ajungi doar cu o planificare prealabilă (de preferat să faci rezervare pe Internet cu câteva săptămâni înainte, și să fii punctualSmile), fie într-un restaurant oarecare de pe Boulevard Haussmann, un restaurant de cartier din preajma Place de la Republique, în Cartierul Latin, pe malurile Senei farmecul este același dacă știi să te bucuri și să savurezi comanda.

Paris

Paris

Cele mai delicioase preparate franțuzești

Deși gusturile nu se discută, îmi permit să fac un top ale celor mai bune mâncăruri franțuzești, pe care le gust oricând cu mare plăcere și ori de câte ori mă gândesc cu dor la Paris îmi amintesc și de momentele în care am gustat aceste mâncăruri.

Arcul de Triumf

Paris

Paris

Binecunoscutul foie gras l-am apreciat cel mai mult într-o salată lejeră, asortată cu salată verde, rucola, condimente, parmezan și alte brânzeturi asortate.

Aș vrea să adaug foarte sus în clasament și rața, nu mă decid dacă magret de canard ori confit de canard, asortate cu un pahar de vin.

Coq au vin este un fel principal delicios, care are aici are un gust aparte, o savoare dată de vinul în care a fiert suficient de mult cocoșul cel bătrân din ograda bucătarului francez Smile.

De asemenea, pentru gurmanzi recomand tartiflette, o salată asemănătoare cartofilor țărănești de la noi sau o varză asortată cu diverse varietăți de saucissons.

Paris

Paris

Paris

Pentru cunoscători aș pune pe lista și fructele de mare: scoici fierte pur și simplu în sos de vin, scoici Saint Jacques, aperitive și salate cu fructe de mare sunt feluri de mâncare extrem de proaspete, savuroase, ușoare care te fac să te înviorezi și să continui explorarea mărețului oraș.

La desert oferta este irezistibilă: éclaire, mille feuilles, mii de varietăți de tarte, tartine cu fructe colorate și apetisante, mousse au chocolat, piure de castane, crème brulée sunt doar câteva sugestii dulci, însă niciun francez care se respectă nu încheie masa principală fără o varietate de brânzeturi franțuzești, cele mai cunoscute fiind varietățile de Brie și Camembert.

Desert Paris

Desert Paris

Desert Paris

Desert Paris

Cu bateriile astfel încărcate, poți să repornești la drum sau la explorat Parisul. Ai destulă energie acum, cât să urci treptele din Place de la Pigalle către Montmartre. În Montmartre te așteptă minunată priveliște a Parisului din față Catedralei Sacre Coeur (Inimă Sfântă), o bijuterie arhitecturală cu o panoramă senzațională. Domul în formă de ou al bazilicii este următorul monument ca înălțime din Paris, după Turnul Eiffel. De aici, în zilele cu soare, Parisul se vede pe o rază de 48 km.

Bazilica Sacre Coeur

Paris

Paris

În vecinătatea bazilicii este însăși inimă acestui cartier boem, în care au trăit și creat mari artiști – pictori și poeți ai secolului 19, începutul secolului 20 - Place de la Tertre - la o înălțime de 130 metri deasupra Parisului. Și acum, în această piață regăsim parfumul vremurilor de altădată, artiști care îți creează portretul, pictori care își vând pânzele, magazine de artă și antichități. Muzeul Dali adăpostește creații inestimabile ale artistului, unele mai puțin cunoscute, dar ceasurile care curg te atrag și îți arată mai bine decât ceasul de la mână trecerea timpului. După ce îți răsfeți imaginația cu operele lui Dali, îți recomand să găsești o terasă sau un restaurant cu muzică live în care să savurezi o cafea sau un pahar cu vin. Poți sta până târziu în noapte în acest cartier, are un parfum aparte. Oamenii care îl preferă, sunt boemi, știu să trăiască viață, iubindu-și clipele, în ritm de chansonette, cu romantism și nostalgie.

Paris

Paris

Paris

În orice de Paris poți rezona cu istoria acestui oraș. Bucătăria franceză trebuie înțeleasă din perspectiva: "Trăim ca să mâncăm", pentru că este minunat să ne bucurăm de momentele în care suntem împreună, vizităm un oraș, ne oprim și savurăm mirosuri, gusturi, texturi noi în restaurante, braserii și cafenele, care, la rândul lor, sunt încărcate de istorie, i-au găzduit și inspirat pe mulți artiști, și astăzi ne așteaptă pe noi, să ne spunem poveștile.

Paris

Montmartre

Moulin Rouge


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers