Paris singurul oraş pe care, din totdeauna, am vrut să-l vizitez

Paris singurul oraş pe care, din totdeauna, am vrut să-l vizitez
 
 

Paris - "le coeur de la France" -, singurul oraş, pe care, din totdeauna, am vrut să-l vad. De când mă ştiu, visul meu a fost să mă plimb pe străzile Parisului, eventual, arborând o beretă roşie, pe cap, cântând « La Vie en Rose » şi mâncând un croissant veritabil, cum numai ei, francezii, ştiu să pregătească.

« Oraşul luminilor »…, « Oraşul îndrăgostiţilor »…, « Orasul revoluţiilor sangeroase »…, de-a lungul timpului, a fost denumit în multe feluri.
Si, cred, că orice turist percepe acest oraş în mii şi mii de feluri. Aflată acolo, consider, că nu mi-ar fi ajuns nici o lună de zile, pentru a vedea şi a simţi stilul de viaţă parizian.

Cazare in Paris

Hotelul Saint Germain este un hotel de trei stele, situat în cartierul istoric Saint Germain des Près, renovat în 2011 - o zonă mică în inima Parisului. Hotelul te întâmpină cu împrejurimi prietenoase și rafinate, unde vei găsi confortul si liniştea necesare, pentru o ședere plăcută în Paris.

Hotelul Saint-Germain este un vechi imobil cu cinci etaje, dotat cu lift. Conservat, cu întreg farmecul stilatelor locuințe burgheze, din trecut, acesta este un loc, unde te simţi bine, în interiorul camerei de zi, susceptibilă de a oferi o relaxare totală, prin însăşi ambientul ei, sau în biblioteca cu scaune adânci și confortabile sau în sala de recepţii, prelungită cu un patio, reprezentând zona finală, unde, să te bucuri de un moment de liniște, după o zi, petrecută în oraș sau la locul de muncă… - acesta din urmă, nu era cazul nostru…

Cele 29 de camere sunt izolate fonic şi au fost dezvoltate și dotate, în aşa fel, încât să satisfacă cele mai exigente solicitări din partea oaspeților hotelului. Fiecare cameră are propriul stil individual și este decorată cu mobilier Louis Philippe sau Empire. Ai posibilitatea de a opta pentru o cameră cu vedere spre grădină sau o cameră cu balcon. Fiecare cameră este dotată cu aer condiționat, televizor, telefon, seif individual și o conexiune wireless.
Celebru prin nenumăraţii scriitori si artişti, bine cunoscuţi, care au locuit în acest nu mai puţin faimos cartier, Hotel Saint Germain îţi permite să te cufunzi în totalitate în spiritul și magia zonei înconjurătoare.

Muzeele Orsay, Rodin, Maillol, Louvre, biserica Saint-Germain-des-Près, Capela Nôtre Dame, domul Invalides, grădinile Tuileries și Palatul Bourbon se află toate la o mică distanţă pietonală de hotel. Alte puncte de interes: casa de antichități din Rue du Bac sau magazinele celebre, din jur, cum ar fi Armani, Kenzo, Yves Saint Laurent si Sonia Rykiel.Stația de metrou este foarte aproape, iar cartierul oferă siguranţă, chiar şi pe timp de noapte.

În ceea ce priveste personalul hotelului, acesta este, pur si simplu, fabulos. Fără a fi, direct, implicată, am observat, cum se purtau ireproşabil cu copiii – un comportament „child-friendly” (citând o mamă din Marea Britanie, însoţită de fetiţa ei, în varstă de 10 ani!!), nici un dram de nerăbdare, nervozitate, doar umor și farmec.

Camera noastră a fost situata la un nivel superior (4), ceea ce mi-a plăcut mult. Decorul reprezenta exact ceea ce voiai sa ai intr-un hotel parizian - splendoare. Ferestrele se puteau lăsa deschise în nopțile fierbinți, pentru a asculta cântecele de la cafenelele, situate în apropiere (aerul condiţionat funcţiona foarte bine).Baia a fost perfectă, de o curăţenie desăvârşită.

Preţul, rezonabil - 230 euro/noapte cu un mic dejun consistent, inclus.

Cum se ajunge acolo:
Dacă veniți de la Gare du Nord (Eurostar și stația Thaly), luarea unui taxi va reprezenta, cu siguranță, cel mai simplu mod de a ajunge la hotel.
Dacă doriţi să folosiţi metroul, cea mai buna alegere este:

  • linia de metrou n° 4 în direcția "Porte d'Orléans"
  • se coboară la staţia "Montparnasse-Bienvenue" și fără a părăsi subteranul
  • se schimbă linia 12, în direcția "Porte de la Chapelle"
  • se coboară la staţia "Rue du Bac"

A se reține, că există două tipuri diferite de Hotel Saint Germain, pe Rue du Bac, acesta este cel de al doilea - situat la nr. 88!!

Adresa si coordonatele exacte:
88, Rue du Bac, Paris, 75007, France
tel: + 33 (0) 1 49 54 70 00
fax: + 33 (0) 1 45 48 26 89
website: http://www.hotel-saint-germain.fr/
e-mail: info@hotel-saint-germain.fr

Obiective turistice si activitati in Paris

Imediat dupa cazarea la hotel, aplicand deviza « Explorez le capital français par sa culture, nourriture, langue, modèles, monuments…, backstreets et personnes » , am plecat la plimbare pentru a vizita locurile, pe care, pana atunci, le vazuzem si admirasem, doar...prin intermediul imaginilor.

Punctele de atracţie pariziene sunt pretutindeni şi nenumărate: cheile Senei, sobra şi misterioasa Nôtre Dame, Sacré Coeur, turnul Montparnasse, mormântul lui Napoleon din Domul Invalizilor, centrul Georges Pompidou şi populara sa piaţă, Cartierul Latin, cu arhitectura lui revoluţionară şi, mai ales, cu ameţitoarea la Grande Arche, la Tour Eiffel, Arcul de Triumf, la Sorbonne şi, bineînţeles, renumitul Moulin Rouge…

Un must do: a se vizita cât mai multe biserici, clădiri istorice (Palatul Justiţiei, Palatul Regal, Grand Palais, Petit Palais, Place de la Concorde, Madeleine, ), monumente, galerii sau universităţi, ca şi le Marais, zona ‚chic’ de pe malul stâng al Senei, cu două comunităţi numeroase, homosexuală şi evreiască, pentru a vedea o altfel de lume...

Pentru cei romantici şi sensibili, recomand Montmartre, cartier cu scări străjuite de felinare şi baruri, unde, încă, se cântă la pian. Muzee - din abundenţă - Louvre, Orsay, Picasso, Marmottan, care găzduieşte incredibila colecţie de pictură al lui Monet sau Rodin, pentru a numi doar câteva dintre ele etc.

A propos de biserici: "Best kept secret" - Cathedrale St. Denis, la periferie, unde sunt inmormantati toti regii Frantei! Mormintele reprezinta adevarate opere de arta, iar catedrala este cea mai luminoasa dintre cele gotice. St. Severin - Quartier Latin, St. Germain l'Auxerrois aproape de Louvre, St. Eustache - les Halles.

De asemenea, o plimbare prin acele minunate parcuri şi grădini franceze (Jardin du Luxembourg, cu aleile sale imperiale, Jardin des Tuileries)…
Dacă eşti in vacanţă, „shopping-ul”, (fr. „faire des courses”) este, oare, interzis?! De la cele mai banale şaluri până la cele mai recente creaţii „haute-couture”, Parisul le are pe toate. In Place Vandôme, găseşti coliere de perle şi brătari de smaralde (de aici, se poate „spiona” intrarea hotelului Ritz, loc privilegiat de cazare a starurilor…). Ding Dong Bazaar, pentru articole vintage, La Clef des Marques - Boul. Raspail, pentru marci la preturi accesibile. Apoi, o raită prin Galeriile Lafayette. Toate marile case de moda sunt prezente aici, dar, şi jumătate din populaţia globului pământesc. Pe Champs Elysées, te aşteaptă Sephora şi Marionnaud, cele doua temple ale parfumului.

Place Bastille este o zonă, unde lumea se distrează până dimineaţa şi unde poţi alege din amestecul cosmopolit de localuri. Un bar “Che Guevara”, vis-à-vis de un american “66″, evident. Un “Bar sans nom”, lângă un restaurant egiptean… Farul nopţilor pariziene este însa, Buddha - Bar. Persoane de pe 5 continente îşi dau întâlnire, aici. Este un mister total, luminile, abia, se zăresc printr-un fum dulce, parfumat, trupurile îşi pierd claritatea, muzica este copleşitoare, o reverie unică te cuprinde, dorindu-ţi să petreci în această ambianţă „o mie şi una de nopţi”.

Impresii si ponturi despre Paris

Nu cred, că a existat sau va exista cineva, care să viziteze Paris-ul şi, pur si simplu, să se plictisească. Nu degeaba a fost numit oraşul emoţilor, al dragostei, al romantismului, al modei, al artei…etc. Parisul este destinaţia perfectă pentru oricine. Iubitori de artă, gurmanzi, pasionaţi de modă, îndragostiţi, nostalgici, tineri, copii sau bătrâni..., cu toţii se vor simţi minunat şi vor pastra, mereu, în inimă, aceasta minunată metropolă misterioasă, elegantă, pitorească, excentrică.

In ceea ce mă priveşte, mi-am propus, să nu dorm, deloc, să mă plimb ziua şi noaptea, să caut Parisul dincolo de "oraşul îndrăgostiţilor", să-i simt adevărata savoare, locuitorii, ceva ce nu apare în cărţi şi-n filme, parizienii adevăraţi. Am ascultat limba lor melodioasă şi am contemplat ore întregi eleganţa lor proverbială... Am văzut, cum iubesc, cum râd şi cum trăiesc. Am vrut, să învăţ mai multe despre ei, şi, măcar, pentru o zi, nu mai mult, să fiu o adevărată franţuzoaică… « une française de souche » !!

Ce m-a impresionat? Splendoarea Operei Garnier este de neegalat! Arhitectura sa napoleoniană, bogată și subtilă, candelabrele din cristal, scările sale grandioase, pe care visezi, să le cobori, arborând o frumoasă rochie de cocktail, în lumina abia vizibilă (la fel cum ar fi făcut-o celebra Sissi), într-o atmosferă rafinată... Desigur, minunatele spectacole de operă şi balet, care pot fi ascultate şi vizionate, aici, se numără printre cele mai frumoase din lume! In plus, cartierul Operei este superb, mergând pe jos, te afli la o mică distanță de Louvre, de Bulevardul Haussmann și de Marile Bulevarde, cu numeroasele lor restaurante, baruri și magazine!

Parisul mi s-a părut cel mai scump oraş vizitat, până atunci…Trecând, însă, peste acest aspect, « le cœur de la France » este o metropolă curată, frumoasă şi liniştită, cu parcuri splendide şi un număr impresionant de atracţii turistice, pe care, oricât, mi-am dorit, nu am reuşit să le epuizez. Referindu-mă, doar, la Muzeul Louvre - îţi trebuie, minimum doua-trei zile, pentru a–l vizita în totalitate. A bon entendeur!!

Sfaturi pentru cei care vor sa viziteze Paris

Pot afirma, că Parisul stă foarte bine la capitolul « restauration ». Oraşul este, literalmente, împânzit de restaurante, bistrouri, braserii şi cafenele. Iar toate restaurantele servesc mâncare excelentă, nu am intrat în nici unul, în care, să dau greş: bucătaria franţuzească se respectă!

Prima oprire : răsfaţă-te cu un croissant. înmuiat în cafea sau cu un traditional sandwich „croque-madame/monsieur”, într-o cafenea. Mergi pe bulevardul des Capucines, „Le grand Café”, o braserie cu banchete capitonate în pluş roşu, lămpi aurite… Poţi să îţi pierzi privirile, admirând arabescurile de lemn de pe pereţi, dar, şi să comanzi „une tarte de Saint Jacques” cu dulceaţă de tomate verzi.

După atâtea « flâneries sur les grands boulevards », a sosit momentul să te opreşti pentru a lua masa, - la caţiva paşi de Sena, în inima cartierului Saint Germain des Près, la un restaurant vechi datand din secolul al 17-lea – « Jacques Cagna », un restaurant sofisticat şi unul dintre cele mai bune din zona respectivă.

Seara, se poate admira Parisul gastronomiei, în Cartierul Latin, degustând o specialitate tradiţională, gen “Pied du Cochon rôti” şi o ciocolată caldă cu diverse arome. Se pot adăuga si galettes bretonnes (clătite pregătite din faină de hrişcă, însoţite de un pahar mare, mare de cidru. Pentru romantici, o sticlă de vin bun şi nişte brânzeturi « ornate cu mucegai », de savurat, în compania unor prieteni, pe malul Senei - Pont l'Evêque.

O altă variantă, la lăsarea serii, ar fi o plimbare prin zgomotosul cartier Montmartre, urcând, pe jos, scările până la Bazilica Sacré Coeur (sau cu funicularul, pentru cei care nu au condiţie fizică). De aici, « oraşul luminilor » se vede în toată splendoarea lui.., iar bazilica este deschisă până la ora 21. Este inevitabil, să nu cumperi un souvenir din acest cartier şi, mai ales, să nu iei o gustare mică, incluzând o gauffre cu zahăr sau ciocolată... şi mult romantism alături de cel/cea drag/ă .

Ar mai fi lucruri de spus, dar pana la urma fiecare isi traieste povestea dupa propriul stil… Imi pare bine ca am avut ocazia sa retraiesc sentimentele acestui concediu, chiar si pentru cateva minute, pentru ca fiecare calatorie in care "ne reintoarcem", chiar si cu gandul ne invata aceeasi lectie: in concediu se traieste in prezent – ca sa ne putem hrani cu amintirile frumoase pana la urmatoarea escapada!

Acestea sunt cateva din motivele pentru care aleg sa fiu ghidul turistic al acestui loc, "functie" care ma trimite automat in concursul "Povestea vacantei mele". Numele meu este Doina Ana Butman si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Paris

Casa Moşului

Realizat in colaborare cu: Casa Moşului

Pensiunea Casa Mosului din Cârţisoara situatã în imediata apropiere a centrului comunei, te întâmpinã cu ospitalitatea specificã zonei de munte. Oamenii pe care îi veţi întâlni aici, mâncarea şi bãuturile tradiţionale de cea mai bunã calitate precum şi condiţiile de cazare de 4 stele vor crea atmosfera de recreere, confort, linişte şi relaxare pe care le-aţi dorit.

www.casa-mosului.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers