Parcul Natural Apuseni: scurt ghid pentru un week-end la statiunea Stana de Vale

Parcul Natural Apuseni: scurt ghid pentru un week-end la statiunea Stana de Vale
 
 

Vrei să mergi în Parcul Natural Apuseni? O decizie înţeleaptă! Pe lângă Arieşeni, Boga sau Padiş, poţi să alegi şi staţiunea Stâna de Vale pentru sejurul sau week-end-ul tău. Dupa cum am mai povestit, zona Apusenilor îmi este foarte dragă şi mă întorc de fiecare dată cu mare bucurie. Anul acesta (2013) a fost prima dată când am fost la Stâna de Vale pentru un week-end de relaxare. Deşi nu toate sunt de nota 10, merită să mergi măcar pentru un week-end ca să îţi umpli bateriile şi să te relaxezi în mijlocul frumuseţii Apusenilor.

Stana de Vale

Stana de Vale

Staţiunea Stâna de Vale

Personal consider termenul staţiune un pic pompos pentru Stâna de Vale Laughing. Stâna de Vale înseamnă Hotel Iadolina şi încă vreo câteva vile particulare (4-5 din câte mi-am dat seama), deci nu poţi să o compari de exemplu cu Arieşeni sau Buşteni. Din păcate această staţiune nu s-a dezvoltat de loc şi a rămas exact ca şi în poveştile părinţilor mei care obisnuiau sa vina de revelion “sus la Stana” (eu sunt de “bastina” din Oradea).

Stana de Vale

Ruinele gloriei şi ambiţiilor de altă dată

Stana de Vale

Cu toate acestea, Stâna de Vale este locul de plecare pentru multe trasee care îţi oferă oportunitatea să vezi locuri unice şi frumoase.

Cum ajungi la Stâna de Vale?

Din Beiuş, faci maxim o oră până sus în staţiune la Hotel Iadolina. Drumul este acceptabil, numărul gropilor e limitat, deci nu îţi superi maşina tare (comparativ, înspre Arieşeni drumul este mult mai prost întreţinut).

De ce să mergi la Stâna de Vale?

După ce am spus că e doar o mică staţiune, te intrebi de ce te îndemn să mergi totuşi? Pentru că ai foarte multe locuri frumoase de văzut în zonă şi sunt multe trasee de făcut Smile! Şi mai există un avantaj la staţiunile mici: nu te vei călca în picioare cu o droaie de turişti. Din ce am observat în week-end-ul în care am stat este că toţi care veniseră erau amatori de aer curat şi drumeţii.

Stana de Val

O atmosfera relaxată te înconjoară

Stâna de Vale este o alegere perfectă pentru un week-end sau chiar o săptămână. Ai ce să faci în fiecare zi fără să te repeţi Cool.

Unde te cazezi la Stâna de Vale?

Sincer nu ai multe opţiuni. Hotelul Iadolina este alegerea evidentă. Este un hotel de 3 stele, condiţiile de cazare sunt bune, camerele sunt curate şi serviciile în regulă.

Stana de Vale

Hotelul are restaurant şi mâncarea este în bună (recomand pătrăvul la grătar!), preţurile ffind acceptabile. Micul dejun era in jur de 15 lei de persoană şi la fiecare masă mâncam bine cu 25-30 de lei de persoană.

Ce mi s-a parut distractiv este regimul de masă cu bonuri. Noi ne-am luat cazare cu bonuri de masă de 60 de lei de persoană pe zi. Când ne-am cazat am primit un teanc de bonuri ca la Monopoly cu care plăteam la restaurant. Era distractiv, mai ales pentru Irina care se juca într-una cu ele.

Deşi condiţiile nu sunt de nota 10, oamenii compensează prin bunăvoinţă şi politeţe. Ne-au sfătuit ce să vizităm şi pe unde să mergem.

Izvorul Minunilor din Stâna de Vale

În primul rând te duci într-o plimbare scurtă de la Hotel Iadolina până la Izvorul Minunilor, simbolul staţiunii şi totodată izvorul care dă numele apei plate care se îmbuteliază acolo.

Stana de Vale

Stana de Vale

Sunt multe trasee de făcut, dar cum noi am stat doar un week-end am ales să vedem cascadele: Cascada Vălul Miresei şi Cascada Săritoarea Ieduţului.

Cascada Vălul Miresei

Cascada Vălul Miresei este al doilea simbol al zonei (după Izvorul Minunilor), şi toată lumea îţi va recomanda să o vizitezi.

Stana de Vale

Stana de Vale

Stana de Vale

Până la Cascada Vălul Miresei ai un drum forestier pe care dacă vrei poţi să mergi şi cu maşina. Îţi recomand să laşi maşina la drumul principal şi să faci o plimbare de vreo 30-45 minute până la cascadă. Dacă vei merge la Stâna de Vale primăvara sau toamna vei înţelege de ce i se spune Vălul Miresei: datorită căderii de apă care într-adevăr se aseamănă cu un văl.

Stana de Vale

Cascada Săritoare Ieduţului

Din punctul meu de vedere Cascada Săritoarea Ieduţului ar trebui să fie simbolul staţiunii datorită frumuseţii sale şi este obligatoriu de văzut dacă ai ajuns la Stâna de Vale. Când o vei vedea sigur vei face ochii mari şi te vei felicita că ai făcut cele 20 de minute de traseu pentru privelişte.

Stana de Vale

Ca să ajungi să vezi "cât de sus sar ieduţii" din zonă, ai un traseu de dificultate medie prin pădure de aproximativ 20 de minute de la drumul forestier. După ce treci de Cascada Vălul Miresei, la vreo 5 minute distanţă, trebuie să fii atent să găseşti semnele către traseul care duce la Cascada Săritoarea Ieduţului pe partea stângă în direcţia de mers.

Stana de Vale

Stana de Vale

Traseul către cele două cascade îţi va lua în total dus-întors 4-5 ore, în funcţie de cât de sprinten eşti. Noi doar atât am putut să vedem într-o zi de sâmbătă.

Tot pe acest traseu mai poţi să vezi Cascada Laia Mare (Miss) care implică un ocol de la drum de vreo 30 minute şi Cascada Iadolina.

Alte trasee de făcut

De la Hotel Iadolina mai pleacă şi alte trasee care merită făcute:

  • Traseul Cabana Padiş, 5-6 ore, marcat prin dreptunghi roşu
  • Traseu Moara Dracului, 3-4 ore, marcat prin dreptunghi galben
  • Traseul Săritoarea Bohodei 8-9 ore (traseu dificil cu porţiuni de escaladă), traseu marcat prin dreptunghi roşu şi triunghi albastru 
  • Circuitul Custurilor, marcat prin dreptunghi subţire roşu şi cruce galbenă
  • Cascada Laia Mare (Miss), 2-3 ore, marcat prin cerc albastru 

Stana de Vale

Stâna de Vale - locul perfect pentru biciclişti

Dacă eşti biciclist atunci Stâna de Vale îţi oferă multe trasee perfecte pentru o zi cu bicicleta întrucât poţi să ajungi la majoritatea atracţiilor pe drum forestier. Am întâlnit mulţi cu biciclete în zonă, majoritatea lăudând traseele.

Poze de la Stâna de Vale

 

Daca tot re duci în zona Parcului Natural Apuseni, adaugă pe lista ta şi Peştera Urşilor, Peştera Meziad şi Peştera cu Cristale de la Farcu.

Îţi doresc vreme frumoasă şi multă energie Smile.

PS : Dacă ai făcut poze de pe trasee, urcă-le pe pagina noastră de Facebook ca să extindem albumul cu frumuseţile Apusenilor.

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers