Parcul National Retezat, un colt de rai

Parcul National Retezat, un colt de rai
 
 

Parcul National Retezat, m-a impresionat prin peisajele unice pe care le intalnesti vazand acest colt de rai. Am ales sa povestesc despre acest obiectiv turistic pentru ca mi-am dorit de mult timp sa ajung aici si anul trecut am avut ocazia sa parcurg cateva trasee si sa ma bucur de frumusestea, linistea, salbaticia si unicitatea care exista acolo.

Ce anume are deosebit Parcul National Retezat?

Parcul este renumit pentru numarul mare de specii de plante si animale salbatice care aici inca mai exista. Padurile verzi si linistea pe care o simti in acest loc iti reda un sentiment de regasire. Unic este si prin prezenta numeroaselor lacuri glaciare in care se oglindeste albastrul cerului, prin peisajul inedit alcatuit din calcare care ne permite sa descoperim chei si pesteri.

Cui ai recomanda sa viziteze Parcul National Retezat?

Motivele pentru care Parcul National Retezat trebuie inclus pe lista locurilor de vazut sunt: obiectivele turistice naturale numeroase ( lacuri glaciare, cascade, chei, pesteri ); bogatia speciilor de plante si animale; peisaje uimitoare. Recomand tuturor sa viziteze parcul, pentru ca vor avea parte de o experienta frumoasa, de neuitat si se vor putea bucura de linistea pe care fiecare dintre noi si-o doreste.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Parcul National Retezat?

Cand am ajuns pentru prima data in parc, eram pe un taram necunoscut, desprins parca dintr-o poveste si care m-a impresionat prin peisaj, frumusete, liniste, auzind doar glasul pasarilor. Ma bucur ca am avut ocazia sa vad cu proprii mei ochi toate aceste lucruri minunate care exista.
In Muntii Retezat se poate vizita: varfuri ce depasesc 2000 m (Peleaga 2509 m, Papusa 2502 m, Retezat 2485 m); lacurile care sunt numeroase, peste 80, multe se afla la altitudine mare (Tau Mare 2270 m, Tau Agatat 2208 m, Florica, Viorica, Ana, Lia intre 2070-1910 m). Urmeaza lacurile cu intinderea cea mai mare dintre lacurile alpine (Bucura 10,8 hectare, Zanoaga, Tau Negru) apoi cele mai adanci lacuri glaciare din tara: Tau Negru 25,5 m, Zanoaga 29 m. Alte lacuri glaciare ca Gemenele, Stirbului, Zanoguta, Judele, Slaveiul, Tapului, Stanisoara, Galesul maresc pitorescul alpin.
Cascada Lolaia, Rovine, Stanisoara, Lapusnicului, Ciumfu, Mirlas impresioneaza prin peisajul salbatic.
Pesterile, sunt reprezentate printr-un numar mare, aproximativ 200 de pesteri si avene: Pestera Alunii Negri, Pestera Dalma cu Brazi, Pestera de la Gura Cetatii, Pestera Toplita.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Parcul National Retezat

Centrul de Informare Turistica Nucsoara, comuna Salasu de Sus, localitatea Nucsoara, de aici puteti afla informatii si detalii despre parc si cumpara harti.
Cazare: Pensiunea Anita ( www.anita.ro); Complexul Cheile Butii (www.cheile-butii.ro); Pensiunea Codrin (www.codrin.ro); Complexul Dorulet (www.cabaneledorulet.ro); Pensiunea Dora (www.pensiuneadora.ro); Pensiunea Iris (www.geraico.ro); Cabana Rotunda (www.rotunda.ro); Pensiunea Ulpia Traiana (www.ulpiatraiana.ro).
Trasee:
1. Gura Apei-Poiana Pelegii-Bucura, durata 7-8h, greu accesibil iarna, punct de pornire: Gura Apei;
2. Gura Apei-Buta, durata 8-9h, greu accesibil iarna, punct de pornire: Gura Apei;
3. Lunca Berhina-Crucea Traznitului, durata 3h, greu accesibil iarna, punct de pornire: Gura Apei;
4. Gura Apei-Zanoaga, durata 4h 30', greu accesibil iarna, punct de pornire: Gura Apei;
5. Gura Zlata-Gura Apei, durata 2h 30'-3h, accesibil tot anaul, punct de pornire: Gura Zlata 12 km road;
5. Gura Zlata-Zanoaga-Bucura, durata 8-9h, greu accesibil iarna, punct de pornire: Gura Zlata;
6. Pietrele-Bucura, durata 3-3h 30', pericol de avalanse iarna, punct de pornire: Pietrele;
7. Pietrele-Galsesu, durata 3-3h 30', accesibil tot anul, punct de pornire: Pietrele;
8. Pietrele-Lolaia, durata 1h 30', accesibil tot anul, punct de pornire: Pietrele;
9. Pietrele-Vf. Retezat, durata 3-4h, accesibil tot anul, punct de pornire: Pietrele;
10. Vf. Retezat-Bucura, durata 1h 30'-2h, greu accesibil iarna, punct de pornire: diverse;
11. Rausor-Pietrele, durata 2-3h, accesibil tot anul, punct de pornire: Rausor
12. Rausor-Vf. Retezat, durata 4-5h, greu accesibil iarna, punct de pornire: Rausor;
13. Rausor-Stevia, durata 3-4h, accesibil tot anul, punct de pornire: Gura Zlata;
14. Zanoaga-Bucura, durata 3-3h 30', periculos iarna, punct de pornire: Gura Zlata;
15. Galesul-Curmatura Bucurei, durata 4-4h 30', greu accesibil iarna, punct de pornire: diverse.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Urian Ioana-Raluca si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Parcul National Retezat

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers